Arkkualbojen käyttö
lisääntynyt viime vuosina

Hautajaisissa arkulle levitettävä arkkuvaatteen eli -alban käyttö lisääntyy pikkuhiljaa suomalaisissa seurakunnissa. 1100-luvulta suomalaiseen hautajaisperinteeseen kuuluneen kirkkotekstiilin käyttö väheni, kun arkkujen koristelu ja materiaaleihin panostaminen lisääntyi 1800-luvun lopussa. Nyt vanhaa perinnettä elvytetään monissa seurakunnissa.

Porin seurakunnissa arkkualban käyttö on ollut mahdollista heinäkuun puolivälistä. Uuden kirkkotekstiilin hankintaan päädyttiin seurakuntalaisten pyynnöstä.

- Arkun päälle levitetty alba kuvastaa ihmisten samanarvoisuutta viimeisellä matkalla. Samalla sen käyttö mahdollistaa entistä edullisempien ja ekologisempien arkkujen käytön, kun juhlava alba peittää arkun, kertoo ylipuutarhuri Sari Salow Porin seurakunnista.

Myös Raision seurakunnassa arkkualba otettiin käyttöön 1990-luvulla, jolloin kaupunkiin tuli uusia uurnahautausmaita. Myös kirkkoherra Pertti Ruotsala liputtaa perinteen elpymisen puolesta.

- Symbolisestikin vaalea arkkupeite on jatko muille kirkollisille vaatteille: kastemekolle ja rippialballe, muistuttaa Ruotsala.

Vantaan seurakunnissa arkkualbaperinne elvytettiin jo vuosia sitten. Vaihtoehto on suositumpi tuhkauksissa kuin arkkuhautauksissa.

- Arkkualban käyttö on silti edelleen melko vähäistä. Ruskeasannan kappelissa, Korson kirkossa ja Hämeenkylän kirkossa niitä käytetään korkeintaan 5 prosentissa siunauksista, arvioi ylipuutarhuri Tuovi Lehtinen Vantaan seurakuntayhtymästä.

Lehtinen kertoo, että veteraanihautajaisissa albaa käytetään muita siunauksia runsaammin, sillä Vantaalla käytössä oleva kaksiosainen sinivalkoinen alba tuo mielikuvan Suomen lipusta. Vantaan albat ovat taiteilijan suunnittelemia ja ne sointuvat kauniisti kirkon muuhun sisustukseen.

- Itse toivoisin perinteen elpymistä. Olisi hienoa, jos tehtäisiin myös omia alboja, joista tulisi sukuperinnettä samoin kuin suvussa kiertävä kastemekko. Silloin hautajaisistakin tulisi entistä enemmän suvun oma tilaisuus.

Siunauksen jälkeen alba taitellaan arkun päältä talteen seuraavaa käyttöä varten.