Kristiinankatu 1 halutaan avata turkulaisille

TS/Timo Jerkku<br />Turun Sanomien lukijat haluaisivat Kristiinankatu 1:een uusia koteja ja katutasoon liiketiloja. Moni haikaili jokirannan jugendlinnaan myös kulttuuritiloja.
TS/Timo Jerkku
Turun Sanomien lukijat haluaisivat Kristiinankatu 1:een uusia koteja ja katutasoon liiketiloja. Moni haikaili jokirannan jugendlinnaan myös kulttuuritiloja.

KATJA IHATSU

Turun Sanomien lukijoilta tuli runsaasti ehdotuksia Kristiinankatu 1:n kiinteistön tulevaisuuden käytöstä. Turun kaupungin keskushallinto muuttaa Aurajoen rannan tiloista vuoden kuluttua. Lähes satavuotiaan rakennuksen asuinhuoneistot on muutettu toimistoiksi, ja puolet palautteen antajista oli sitä mieltä, että rakennus olisi syytä palauttaa entiselleen.

- Takaisin alkuperäiseen käyttöön eli asunnoiksi. Arvokasta rakennusta ei saa pilata repimällä se sisältä toiseen tarkoitukseen, eräs viestin lähettäneistä kommentoi.

- Rakennus ehdottomasti asuinkäyttöön, jotta keskusta ja joenranta saataisiin elävämmäksi, toinen kirjoitti.

Asuinhuoneistoiksi palauttamista perusteltiin myös asuntopulalla. Joku perusteli, että asunnot voisi vuokrata varakkaille, jotka toisivat tuloja käyttämällä keskustan palveluja.

- Kristiinankatu 1 on Aurajoen rannan rakennuksista kaunein. Sitä ei saa laittaa kuluttavaan massakäyttöön, ja siksi asuinkerrokset pitäisi myydä kodeiksi yksityisille henkilöille, Turku-seuran perustajajäsen Keijo Hakanen kommentoi.

Asuminen elävöittäisi keskustan jokirantaa

Ajatukset kiinteistön asuinkäytöstä miellyttävät Rebuild Arkkitehdit Oy:n arkkitehti Anneli Lassilaa .

- Tyhjyys iltaisin ja öisin on keskustan ongelma. Kristiinankatu 1:n ympärivuorokautinen käyttö toisi elämää Aurajoen rantaan, Lassila sanoo.

Rakennuksen kolmessa asuinkerroksessa on ollut kussakin neljä suurta vuokrahuoneistoa. Turun maakuntamuseo on kiitellyt lausunnossaan sitä, että huoneistojaot on säilytetty pääpiirteissään ennallaan myös toimistoaikana.

- Sellainen vaara siinä on, että rakennukseen tulisi valtavia luksusasuntoja. Jos saisin päättää, kiinteistöön tulisi paljon erikokoisia asuntoja, mikä myös lisäisi elävyyttä, Lassila pohtii.

Turun maakuntamuseon johtaja Juhani Kostet arvelee, että rakennuksen muuttaminen toimistoista asuinhuoneistoiksi vaatisi valtavan remontin.

- Kerrokset ovat nyt niin virastomaisia, että minun on vaikea hahmottaa niitä asuntoina. Esimerkiksi seinämateriaalit ovat nyt toimistolle sopivat, eivät kodeille, Kostet sanoo.

- Tärkeintä on, että tila mahdollistaa asumisen. Kristiinankatu 1:n remontti ei juuri poikkeaisi muista vastaavista, Lassila kommentoi. 

Turhan kallis kulttuuritilaksi

Joka neljäs kyselyyn vastannut kannatti kiinteistön muokkaamista jonkin sortin kulttuuritilaksi, mikä takaisi jokaisen turkulaisen pääsyn rakennukseen. Joku ehdotti taloon pienimuotoista konserttisalia, toinen taas nuorten taiteilijoiden galleriatiloja.

- Kunnostamisen jälkeen siihen voisi perustaa museon opastuksineen sekä kahvilan. Ihanat näkymät jokivarressa ja keskeinen sijainti takaisivat kävijöiden virran, eräs tekstiviestin lähettänyt kirjoitti.

- Työ- ja eläkeikäisten kuntalaisten vapaa-aikaan monipuolinen kohtaamis- ja viihtymispaikka, samaan tyyliin kuin Palatsi nuorille, yhdessä viestissä luki.

Juhani Kostet ja Anneli Lassila eivät kumpikaan kannata ideaa.

- Kaupunki suunnittelee jo pääkirjaston liepeille kulttuurikorttelia, joten paikka on jo löytynyt, Kostet sanoo.

- Kulttuurikäyttö on huono idea, sillä Kristiinankatu 1 on enemmänkin edustustila, joka ei täytä kulttuuritilan henkisiä ominaisuuksia. Lisäksi se olisi aivan liian kallis tila kulttuurille, Lassila arvelee.

Kaupunkia kritisoitiin kiinteistön myynnistä

Jos rakennukseen tulisi huoneistoja, kiinteistön katutaso voitaisiin monen lukijan mielestä vapauttaa kaupankäyntiin. Näin kaikilla olisi mahdollisuus päästä vierailemaan ainutlaatuisessa jugendrakennuksessa.

- Katutason vanhat liikehuoneistot takaisin. Ruokaravintolaa, kahvilaa ja erilaisia myymälöitä, yksi lukijoista ehdotti.

Arkkitehti Lassila kannattaa ajatusta.

- Katutasossa voisi olla vaikkapa tavallinen elintarvikekauppa. Jos siihen tulisi kalliita design-myymälöitä, ne eivät paljon jokirantaa elävöittäisi, hän sanoo.

Osa lukijoista pahoitteli kaupungin päätöstä myydä kiinteistö.

- On hulluutta edes myydä taloa ja siirtää toiminnot arvottomiin rakennuksiin. Rahastuksen hajua, yksi kirjoitti.

- Miksi kiinteistö pitää myydä? Kyseessähän on yksi Turun todellisista arvokiinteistöistä, toinen ihmetteli.

- Turkuhan mainostaa itseään Aurajoella ja maisemilla. Olisi ollut hienoa, jos keskeiset kaupungin toiminnot olisivat säilyneet Kristiinankadulla. Toisaalta tilat ovat toimistoille ahtaat, joten myyntipäätökseen on tyytyminen, Kostet sanoo.