Kotimaa

Valkoposkihanhien häätämiseksi Ruissalon
kansanpuistosta mietitään uusia keinoja

TS/Laura Tättilä
TS/Laura Tättilä

JAAKKO KILPELÄINEN

Turun kaupungin ympäristönsuojelutoimistolla on harkinnassaan kaksi uutta ratkaisua jokakesäiseen siisteysongelmaan, joka seuraa, kun sadat hanhet valtaavat Ruissalon kansanpuiston.

Lintujen ulosteet likaavat Kansanpuiston nurmet, veden sekä rantahiekan, mikä närkästyttää alueella ulkoilevia ihmisiä.

Ympäristönsuojelutoimiston suunnitelmissa on ollut, että erityisesti Kansanpuiston uimarannalla viihtyvät valkoposkihanhet ja kanadanhanhet yritettäisiin houkutella pois virkistysalueilta järjestämällä niille uusia hiekkarantoja.

- Linnut hakeutuvat hiekkarannoille, sillä ne tarvitsevat hiekkaa ruoansulatuksensa ylläpitoon. Tarkoitus olisi luoda hanhille vaihtoehtoisia paikkoja hiekoittamalla muutama rantakaistale, joita ihmiset eivät käytä, kertoo ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokinen .

Toinen, jo pitkään kaavailtu uimarannan puhdistuskeino on värvätä kokopäiväinen lintujen häätäjä loppukesäksi, jolloin hanhien määrä on Ruissalossa suurimmillaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Johtuen muun muassa kesälomista ei kummankaan kokeilun toteutumisesta ja toteutusajankohdasta ole vielä täyttä varmuutta. Hanhien hätyyttelyyn tarvittava lupahakemus jätettiin ympäristökeskukselle tiistaina.

Heinäkuun lopulla tungosta

Kahdesta kansanpuistossa tavattavasta hanhilajista kanadanhanhen kanta on pysynyt metsästyksen johdosta vähäisenä ja vakiona. Valkoposkihanhi on kuitenkin rauhoitettu, ja sen pesimäkanta on kasvanut vuosi vuodelta.

- Ruissalon valkoposkihanhien määrä ylittää tänä kesänä tuhannen kappaleen rajan. Viime kesänä niitä oli ehkä 900. Kanadanhanhia on noin 150, arvioi luonnonsuojelutarkastaja Jarmo Laine .

Valkoposkihanhet pesivät alkukesästä pienillä saarilla. Poikasten kuoriuduttua ne siirtyvät laiduntamaan muun muassa Ruissalon lammaslaitumelle sekä Ruissalonsillan pieleen. Kansanpuiston uimarannalle linnut kerääntyvät suurina laumoina yleensä heinäkuun loppupuolella.

Ympäristönsuojelusuunnittelija Kari Karhun mukaan Ruissalossa käyskenteli keskiviikkona vajaat puolitoistasataa valkoposkihanhiemoa ja -poikasta.

Ongelma paikallinen

Turun lisäksi hanhet viihtyvät ongelmallisen hyvin myös eräillä Helsingin rannoilla. Valvotuilla uimarannoilla lintujen karkotuksesta ovat huolehtineet uimavalvojat.

- Hanhet häädetään rannoilta aamuisin, eivätkä ne yleensä tule takaisin enää samana päivänä. Suunnitelmissa on ollut, että esimerkiksi Hernesaaren alueelle perustettaisiin "hanhinurmikko", jossa linnut voisivat ruokailla. Puhetta on ollut myös aidoista, jotka estäisivät poikasten pääsyn tietyille alueille, kertoo ympäristötarkastaja Markku Heinonen Helsingistä.

Kehittämispäällikkö Tuomo Pispa Metsästäjäin keskusjärjestöstä kertoo, että valkoposkihanhen rauhoituksen poistamisesta ei ole käyty virallisia keskusteluja.

- Valkoposkihanhen pesimäkanta on rajoittunut pienelle alueelle. Tilannetta seurataan, mutta kysymys on vielä hyvin paikallinen, Pispa pohtii.