Kotimaa

Pelastusarmeija saa
runsaasti kaatopaikalle
joutavaa tavaraa

TS/Roni Lehti<br />Huoltotyönjohtaja Perttu Huttunen esittelee tyypillistä Pelastusarmeijalle tuotua tavaraa, jolle ei ole mitään käyttöä: tupaantuliaislahjaksi annettu ruisleipä, joka on kaiken lisäksi hajonnut.
TS/Roni Lehti
Huoltotyönjohtaja Perttu Huttunen esittelee tyypillistä Pelastusarmeijalle tuotua tavaraa, jolle ei ole mitään käyttöä: tupaantuliaislahjaksi annettu ruisleipä, joka on kaiken lisäksi hajonnut.

LEA PEUHKURI

Pelastusarmeijan kirpputorin lastauslaituri Raunistulassa oli ahdettu viime viikonlopun aikana täyteen kutsumatonta tavaraa. Likaisia ja rikkinäisiä vaatteita, loppuun käytetty liesi, hajonneita huonekaluja... Sellaista tavaraa, jolle Pelastusarmeijalla ei ole mitään käyttöä, vaan se joutuu viemään ne suoraan kaatopaikalle.

- Tämä on heti pois vähäosaisten avustamisesta, sillä kaatopaikkamaksut lankeavat meille, valittelee huoltotyönjohtaja Perttu Huttunen Pelastusarmeijasta.

Maanantain kuorman vieminen jäteasemalle tuli maksamaan Pelastusarmeijalle 75 euroa. Myös työntekijöiden työpanos sotkun siivoamiseksi parin tunnin ajan vei huomion varsinaisesta avustustyöstä.

Ainoastaan kaksi tuolia kelpasi myytäväksi edelleen.

Maanantain lohduton näkymä ei ole mitenkään harvinaista. Huttusen mukaan kirpputorille tuodaan viikoittain sellaista tavaraa, jonka joutuu kärräämään suoraan kaatopaikalle. Ylimääräisiä jätehuoltomaksuja Pelastusarmeijan Turun pisteelle kertyy pahimmillaan satoja euroa kuussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ihmiset tuntuvat ajattelevan, että juopoille ja alkoholisteille käy mikä tahansa roju, Huttunen kärjistää.

Huttusta harmittaa se, että ihmiset ovat nuukia väärässä paikassa.

- Jos ihminen on kerran pakannut autonsa täyteen ja kuorma pitää kuitenkin purkaa, miksi sitä ei tehdä kaatopaikalla vaan täällä meillä?

Myös kaupungin ympäristönsuojelutoimistosta käytiin paikalla toteamassa tilanne maanantaina. Pelastusarmeija voi saada hyvitystä kaatopaikkamaksuista.

Jos tekijät saadaan kiinni, seurauksena voi olla syyte ympäristörikoksesta.

- Harkitsemme vakavasti valvontakameran hankkimista laiturille. Silloin tällaiset väärinkäyttäjät olisi helpompi tunnistaa ja saada kiinni. Ainoana hankaluutena kamerassa on se, että sellainen maksaa pari tuhatta euroa, mikä on korkea hinta meille, Huttunen sanoo.

Pelastusarmeijan laiturille ei kannata tuoda edes likaisia mutta muuten ehjiä vaatteita, sillä nekin menevät kaatopaikalle. Jos Pelastusarmeija ryhtyy pesemään vaatteita ja myymään niitä, se joutuu maksamaan niistä arvonlisäveroa.

Huttusen mukaan hyvä nyrkkisääntö on se, että lahjoittaa ainoastaan sellaista tavaraa, minkä olisi itse valmis ostamaan kirpputorilta.

Pelastusarmeija avustaa vähävaraisia ja työttömiä. Avustukset rahoitetaan muun muassa kirpputoritoiminnalla.