Kotimaa

Sukupuuttoon kuolleeksi
luultu rämetulikärki löytyi

TS/Norman Arlott/BirdLife<br />Sukupuuttoon kuolleeksi luultu rämetulikärki
TS/Norman Arlott/BirdLife
Sukupuuttoon kuolleeksi luultu rämetulikärki

Lintuharrastajat ja tiedemaailma iloitsevat sensaatiomaisesta lintuhavainnosta Yhdysvalloissa: yksi maailman suurimmista ja näyttävimmistä tikkalinnuista, rämetulikärki (Campephilus principalis), on havaittu ensi kertaa sitten vuoden 1987, jolloin lajista tehtiin viimeinen havainto Kuubassa.

Koska lajia ei havaittu lähes kahteen vuosikymmeneen, sen uskottiin kuolleen sukupuuttoon. Ainakin yksi koiraslintu havaittiin Mississippijoen laaksossa äskettäin. Havainto julkaistiin torstaina Science-lehdessä.

- Lajia tavattiin vielä viime vuosisadalla Yhdysvaltain kaakkoisosien alavissa metsissä. Edellinen havainto Yhdysvalloissa tehtiin vuonna 1944. Rämetulikärjen häviäminen johtui sen elinympäristöjen raivaamisesta maatalouskäyttöön, kertoo BirdLife Suomi tiedotteessaan.

Tutkijat ovat hyvin varovaisia arvioidessaan lajien kuolleen sukupuuttoon, koska luonnonvaraisista eläimistä puhuttaessa on hyvin vaikea todeta viimeisen yksilön todella hävinneen. Sukupuuttoon kuolleeksi julistetun lajin uudelleen löytyminen onkin sensaatio.

- Rämetulikärjen koko on 48-53 senttiä nokankärjestä pyrstön kärkeen mitattuna, kun esimerkiksi palokärjen mitta on sitä pienempi 40-46 senttiä. Palokärkeä muistuttavalla rämetulikärjellä on "valkoiset henkselit" ja valkoiset siivenkärjet, kuvailee suojeluasiantuntija Margus Ellermaa BirdLife Suomesta.

- Rämetulikärkeä vieläkin isompi on Meksikosta löytyvä hyvin uhanalainen laji keisaritulikärki, jonka koko on vastaavalla tavalla mitaten 56-60 senttiä.

BirdLife International on maailman johtava linnustonsuojelun asiantuntija. Järjestön tavoitteena on turvata kaikkien maailman lintujen tulevaisuus sekä estää sukupuutot.