Kotimaa

Veijo Baltzarille ehdollista
vankeutta petoksen yrityksestä

MERJA ILPALA

Raaseporin käräjäoikeus tuomitsi kirjailija Veijo Baltzarin törkeän petoksen yrityksestä yhdeksäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Oikeuden mukaan Baltzar liioitteli vakuutusyhtiölle Karjaan talonsa tulipalossa tuhoutuneen omaisuuden arvoa ja ilmoitti palaneeksi myös sellaisia tavaroita, joita rakennuksessa ei lainkaan ollut.

Baltzarin koti, Brasbyn entinen kansakoulu Mustionjoen varrella, paloi maan tasalle öisessä tulipalossa toissa vuoden maaliskuussa. Samassa rakennuksessa toimi Kansainvälisen romanikirjailijaliiton keskuspaikka.

Kirjailijaa syytettiin oikeudessa paitsi petoksen yrityksestä myös yllytyksestä tuhotyöhön. Syyttäjän mukaan hän olisi suostutellut helsinkiläisen tuttavansa sytyttämään tahallaan talon tuleen. Oikeus ei löytänyt näyttöä väitteille.

Myös tuttavaan kohdistuneet syytteet tuhotyöstä, yleisvaaran tuottamuksesta ja avunannosta törkeään petoksen yritykseen hylättiin.

Näytöksi eivät riittäneet syyttäjän esiin tuomat seikat, kuten se, että vain vähän ennen tulipaloa Baltzar nosti Brasbyn kiinteistön ja irtaimiston vakuutusarvoa huomattavasti, vei sieltä pois tunnearvoa omaavia esineitä ja kierteli Helsingissä arvokkaiden asuntojen myyntiesittelyissä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Palon jälkeen hän haki vakuutusyhtiöltä yli miljoonan euron korvauksia, jotka johtivat tuomioon. Oikeuden mukaan petoksen yrityksessä tavoiteltiin huomattavaa hyötyä.

Esimerkiksi 300 eurolla ostettujen barokkituolien ja baarijakkaroiden arvoksi oli vahinkoluettelossa ilmoitettu 12 000 euroa, 7 900 euron laitoskeittiön hinta oli paisunut 25 000 euroon ja 500 euron keramiikka-astiaston arvo kohonnut 2 650 euroon.

Lisäksi luetteloon sisältyi runsaasti huonekaluja, kirjoja ja taideteoksia, joita palossa ei tiedetä edes tuhoutuneen.

Tutkimuksissa ei ole voitu selvittää tulipalon varsinaista syttymissyytä.