Kehitysvammaisten valtakunnalliset
kulttuuripäivät tekivät Paimiosta sadun maan

TS/Timo Jerkku<br />Simo Paassilta on istahtanut Elina Bäcklundin malliksi. Taustalla näkyy muita Bäcklundin töitä.
TS/Timo Jerkku
Simo Paassilta on istahtanut Elina Bäcklundin malliksi. Taustalla näkyy muita Bäcklundin töitä.

MIIA KESKI-PETÄJÄ

Kun malli istahtaa tuoliin, Elina Bäcklund ei kauan aikaile. Nopea silmäys harmaatukkaiseen herrasmieheen, kynä käteen ja taiteilija työhön.

Paperille piirtyvät ensin hiukset, sitten rivakassa tahdissa silmät, korvat, suu. Bäcklundin ilme on keskittynyt, vain muutaman kerran katse hakeutuu takaisin malliin - kaikki tarpeellinen on muistissa.

- Se on valmis, Bäcklund ilmoittaa kotvasen kuluttua, ja ohjaaja Anneli Koskela ojentaa kuvan malliksi istahtaneelle Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymän hallituksen puheenjohtajalle Simo Paassillalle .

- Oikein hieno, Paassilta kommentoi.

Peimarin palvelukeskuksessa asuvalla Elina Bäcklundilla pitää kiirettä, sillä tuore muotokuva on jo viides reilun puolen tunnin sisällä. Palvelukeskuksessa on muutenkin ruuhkaa, sillä siellä avattiin perjantaina kehitysvammaisten valtakunnalliset kulttuuripäivät.

Esiintymisestradia ja motivoijaa tarvitaan

Valtakunnalliseksi erityishuoltopiirejä kiertäväksi tapahtumaksi muodostuneet päivät synnytettiin 21 vuotta sitten Paimiossa.

- Finlandia-talossa järjestettiin kerran vuodessa kehitysvammaisten konsertti, mutta sinne pääsivät vain parhaat. Moni muukin olisi halunnut esiintymään, joten kehitettiin toinen tapahtuma, Paimion järjestelyjä koordinoinut ohjaaja Arja Leskinen Peimarin palvelukeskuksesta selittää.

Vuosien myötä tapahtuma on laajentunut, ja nykyään kulttuuripäivät kokoavat vuosittain 500-1 000 kehitysvammaista eri puolilta Suomea. Avustajat päälle laskettuna osanottajamäärä yli tuplaantuu.

- Ei ole kovin paljon paikkoja, missä kehitysvammaiset pääsisivät esittämään omaa kulttuuriaan ja taitojaan. Esiintymisvietin toteuttamisen lisäksi tämä on motivoiva tapahtuma, sillä harjoituksia on paljon mukavampi tehdä, kun on jokin tavoite.

Paimiossa pääsee sunnuntaihin jatkuvassa tapahtumassa tutustumaan niin kehitysvammaisten töistä koottuihin valokuva-, piirros- ja käsityönäyttelyihin kuin seuraamaan heidän valmistamiaan näytelmiä sekä musiikki- ja tanssiesityksiä. Lisäksi tarjolla on jos jonkinlaisia pajoja, joissa voi kokeilla taitojaan.

Sirkushuveja ja satuja

- En minä osaa, Anssi Alonen tuskastuu, kun keila ei suostu tasapainoilemaan kädessä toivotusti.

Yksi Sirkushuvei-pajaa vetävistä Turun ammattikorkeakoulun sirkuslinjan opiskelijoista, MiaSilvennoinen , rientää hätiin.

- Se on vähän vaikeaa, mutta kokeillaanko yhdessä, Silvennoinen ehdottaa.

Alonen tarttuu uudelleen keilaan ja ryhtyy etsimään tasapainoa. Vieressä Lasse Lindholm viskaa keilan ilmaan, se tekee komean kaaren ja laskeutuu kiltisti takaisin Lindholmin käteen. Lindholm säilyttää tyyneytensä, mutta Alonen innostuu taputuksiin ystävänsä suoritukselle.

Sirkuspajan ulkopuolella Elina Bäcklundin kiire jatkuu. Mallina istuu taas uusi ihminen, ja jossain välissä pitäisi ennättää kertoa ympärillä roikkuvista töistäkin, sillä Bäcklundin toimenkuvaan kuuluu myös taidekäytävän oppaana toimiminen.

Moni piirroksista ja maalauksista on Bäcklundin. Käytävän perällä on huone, joka on omistettu hänen töilleen. Erilaisia käsitöitä ja piirroksia syntyy liki päivittäin.

- Se on kiva harrastus, eikä ollenkaan vaikeaa. Tässä on kukkanen, tuossa kotka, tuossa Rölli-peikko ja tuossa isä hakee pojan pois metsästä, Bäcklund selittää piirrostaan.

Kulttuuritapahtuman tämän vuoden teemaksi on valittu satu, ja Peimarin palvelukeskuksen erityisteema on Rölli-peikko.

Makkara selätti Röllin

Ulkona Röllin raitti johtaa kulkijan Röllin kotiin. Oxana Choulga ja Alla Ostonen työntävät Peimarin palvelukeskuksessa asuvan Onnin pyörätuolia majan luo. Kaarinan sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksessa opiskelevat naiset ovat paikalla avustajina, sillä ilman opiskelijoiden apua kaikki halukkaat eivät pystyisi osallistumaan tapahtumiin.

Sisällä majassa Rölli-peikko on vetäytynyt päiväunille, mutta Onni on jo tyytyväinen päivän saldoon. Edellisessä pisteessä nautittu makkara oli niin hyvää, että sen voimin jaksaa odottaa vaikka yhdet peikon päiväunet.

TS/Timo Jerkku<br />Mia Silvennoinen seuraa, kun Anssi Alonen (kesk.) ja Lasse Lindholm harjoittelevat keiloilla jonglöörausta.
TS/Timo Jerkku
Mia Silvennoinen seuraa, kun Anssi Alonen (kesk.) ja Lasse Lindholm harjoittelevat keiloilla jonglöörausta.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.