Kotimaa

Korvamerkitty vero saattaisi
paisuttaa valtion menoja

ALBERTO CLARAMUNT

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pelkää, että verotuksen pilkkominen moniin korvamerkittyihin veroihin löysentäisi valtion menokuria. Hänen mukaansa jokaisen sektorin, myös terveydenhuollon, on sopeuduttava niukkuuteen.

Lehtinen tyrmää julkisuudessa esiintyneen ehdotuksen terveysveron käyttöönotosta. Asiaa on tutkittu Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksessa Stakesissa.

- Ei pidä yrittää päästä tästä budjettirajoitteesta vippaskonstein ulos. Oletan, että tämänkin työryhmän ehdotus saa ansaitsemansa kohtalon eli varmaankin ymmärretään, että poliisi-, koulutus- ja maanpuolustusverojen linjalle ei kannata mennä, Lehtinen napauttaa.

Stakesin terveystaloustieteen keskuksen kehittämispäällikkö Markku Pekurinen arvioi Suomen tietotoimiston haastattelussa, että kansalaiset olisivat valmiita maksamaan jopa lisää veroja, mikäli niiden tuotto käytettäisiin nimenomaan terveydenhuoltoon. Täsmäveron ajatus olisikin Pekurisen mielestä saada lisärahaa terveyspalveluihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Jos joku saisi tällaisen terveysveron läpi, niin onko ajatus, että se on muita tärkeämpi vero ja sitä voidaan korottaa. Entäs sitten koulut, nekin ovat tärkeä. Joku voi vaatia kouluveroa ja sitten tuleekin kulttuuriveron vuoro. Tämä tie on täydellinen umpikuja, Lehtinen vastaa.

Veroja ja menoja ei pidä sotkea

Hänen mukaansa on vaarallista sotkea keskenään valtion tuloja eli veroja ja menoja keskenään. Korvamerkityllä verolla saatettaisiin sementoida jonkun sektorin menot, vaikka maailma ympärillä muuttuisikin.

- Jos jonkun toiminnan tarve tai asiakaskunta vähenee, niin korvamerkitty vero estäisi menojen aidon arvioinnin, Lehtinen perustelee.

Paitsi käytännön syistä Lehtinen vastustaa korvamerkittyjä veroja myös periaatteellisista syistä. Verojen pitää olla luonteeltaan yleisiä. Se miten verotuotot jaetaan, kuuluu poliitikoille. Näitä päätöksiä hallitus tekee tänään alkavassa budjettiriihessä.

Eduskunnan verojaoston puheenjohtaja Jari Koskinen (kok) ei liioin innostu korvamerkityistä veroista. Hänen mukaansa uudistus olisi askel taaksepäin, ja veisi päätäntävaltaa kuntatasolta.