Evijärven surmasta yli 7 vuotta vankeutta

Kauhava (STT)

Kauhavan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina 17-vuotiaan Hannu Suvannon 7,5 vuoden vankeuteen. Tuomio annettiin nuorena henkilönä tehdystä taposta. Tuomio koskee viime marraskuun lopussa Evijärvellä tapahtunutta 16-vuotiaan jepualaistytön surmaa.

Surmatyön tehdessään Suvanto oli 16-vuotias. Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen mielentilatutkimuksesta antaman lausunnon mukaan tuomittu oli täydessä ymmärryksessä surmahetkellä.

Vankeusrangaistuksen lisäksi Suvannolle määrättiin korvauksia. Tuomittu joutuu maksamaan uhrin isälle, äidille sekä kahdelle sisarukselle korvauksena 10 000 euroa kullekin surman aiheuttamasta kärsimyksestä. Lisäksi pietarsaarelainen määrättiin maksamaan uhrin hautajaiskulut sekä tytön perheen oikeudenkäyntikulut. Kokonaisuudessaan Suvanto tuomittiin maksamaan korvauksina lähes 53 000 euroa korkoineen.

Nuorena henkilönä tehdyn tapon lisäksi käräjäoikeus katsoi Suvannon syyllistyneen huumausaineen käyttörikokseen ja alkoholijuoman hallussapitorikkomukseen. Tuomittu oli polttanut surmailtana marihuanaa piipputupakkaan sekoitettuna, lisäksi hänellä oli ollut mukanaan keskiolutta.

Asianomistajien asianajajan Seppo Kallion mukaan Kauhavan käräjäoikeuden antama tuomio oli odotusten mukainen.

Tappo seurausta seurusteluriidasta

Jepualaistyttö surmattiin viime marraskuun 29. päivänä Evijärven nuorisoseuralla järjestetyn diskoillan aikana. Samalla luokalla opiskelleet nuoret olivat illan aikana siirtyneet tanssipaikan lähistöllä olevan varastorakennuksen taakse, jossa heille oli tullut seurusteluun liittyviä erimielisyyksiä.

Tilanteesta syntyneen riidan seurauksena Suvanto oli lyönyt jepualaistyttöä kasvoihin, jolloin tämä oli kaatunut selälleen. Nuorukainen jatkoi ojassa maanneen tytön pahoinpitelyä potkaisemalla häntä useasti pään ja kaulan alueelle sekä painamalla jalalla rintakehän alaosaa. Suvanto jätti tytön lopulta makaamaan ojaan verta vuotavana ja tajuttomana.

Tytön vanhemmat löysivät hänet ojasta kuolleena diskoiltaa seuraavana aamuna.

Kauhavan käräjäoikeuden mukaan Suvannon on täytynyt ymmärtää, että tyttöön kohdistunut väkivalta ja hänen jättämisensä syrjäiseen paikkaan johtavat tytön kuolemaan.

Oikeus totesi päätöksensä perusteluissa lisäksi, että Suvannolla on aikaisempaa väkivaltaista taustaa. Hän on myös harrastanut nuoruutensa ajan jalkapalloa, joten hänellä on varsin voimakas potku.

Oikeudessa kuullun todistajan mukaan Suvanto oli surmaa edeltävänä päivänä kertonut vihaavansa uhria ja uhannut tappaa tämän. Oikeus kuitenkin katsoi, että tuomitun puheet olivat ennemminkin nuorille tyypillisiä kärjistettyjä sanoja, eikä mikään ilmi tullut seikka viitannut siihen, että Suvanto olisi suunnitellut surmaa etukäteen.

Oikeuskäsittely Kauhavan käräjäoikeudessa istuttiin suljetuin ovin.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.