Uutiset

Karjaanjoesta nousee arvokalaa

TS/Merja Ilpala<br />Unto Nieminen käy usein kalastamassa Karjaanjoen Pitkälänkoskella.
TS/Merja Ilpala
Unto Nieminen käy usein kalastamassa Karjaanjoen Pitkälänkoskella.

MERJA ILPALA

Auringonkilo väikkyy kirkasvetisessä Karjaanjoessa, mutta rannan vanhat puut tarjoavat kalastajille varjoisan suojan.

- Tämä on luonnonkaunis paikka, yksi kauneimpia koko Etelä-Suomessa, sanoo Pitkälänkoskella usein viihtyvä vihtiläinen Unto Nieminen .

Presidentinlinnassa työskentelevä poliisi arvostaa luonnonrauhaa. Saalis ei kuulemma ole pääasia, mutta kyllä Karjaajoesta kalaakin nousee: kirjolohia, ahvenia, harjuksia ja taimenia. Puronieriä on tarttunut vieheeseen kerran.

- Aikaisemmin kävin koskikalastamassa Keski-Suomessa, mutta sen jälkeen kun Karkkilan kosket löytyivät, ei ole tarvinnut niin pitkälle lähteä, Nieminen vakuuttaa.

Karkkilalainen Ahti Joutsensalmi tuntee kotikaupunkinsa joet ja järvet paremmin kuin kukaan muu. Joka vuosi hän tekee ilmaiseksi satoja tunteja työtä kiveten jokipenkereitä ja raivaten rantoja. Ensimmäiset taimenet hän istutti vesistöön jo vuonna 1959, harjukset ja siiat 1970-luvulla.

- Karkkilan alueella on yhteensä kolmekymmentä kilometriä virtapaikkoja, joissa voi kalastaa. Karjaanjoen vesistö saa alkunsa Lopen puolelta, ja koko sen valuma-alue on kunnostettu kalastusta varten. Toissa vuonna kartoitimme kaikki pienimmätkin purot, Joutsensalmi kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pyhäjärvestä Hiidenveteen laskevan Karjaanjoen alkuosa virtaa jylhässä, lähes kanjonimaisessa uomassa, jonka rinteillä riittää komeita havumetsiä ja lehtomaista kasvillisuutta. Kalastajien lisäksi joen varrella viihtyvät lintubongarit, sillä laakso kuuluu koskikaran ansiosta kansallisesti arvokkaisiin linnustoalueisiin.

- Todellinen harvinaisuus, vuorivästäräkki on monena vuonna pesinyt Massakoskella. Toissa vuonna näin kuningaskalastajan ja haikaran, joka kyttäsi Maijalassa pikkukaloja. Myös kalasääski pesii näillä main, Joutsensalmi luettelee.

Yrittäjä haluaisi vuokrata kosken

Karjaajoen Pitkälänkoski on varsinkin perhokalastajien suosiossa. Vuosilupa irtoaa 40 eurolla ja vuorokausilupa 10 eurolla. Niiden hankkiminen on tehty helpoksi, läheisellä huoltoasemalla on automaatti, josta voi lunastaa luvan mihin vuorokaudenaikaan tahansa.

Viime talvena harrastajakalastajat hermostuivat, kun kuulivat, että espoolainen Mayfly Oy haluaa vuokrata Pitkälänkosken kalastusoikeudet paikallisilta osakaskunnilta. Toistaiseksi matkailuhanke on jäissä, mutta ei haudattu. Maanomistajat ratkaisevat kosken kohtalon syyskesällä.

- Pelkästään taloudellisilla perusteilla Pitkälänkosken vuokraamiseen ei ole järkeä lähteä. Meidän intressinämme on saada se nykyistä parempaan kuntoon. Kulut olemme sitoutuneet maksamaan omasta pussistamme, lupaa Markku Kemppainen .

- Tavoitteena on, että harjus- ja taimenkannat pystyisivät lisääntymään joessa luonnonmukaisesti. Nykyisin harjuskanta on vanha, mutta poikastuotanto heikko. Suoja-alueet on pakko kunnostaa, hän sanoo.

Erityiskalastusalueella arvokalojen narraaminen olisi nykyistä kalliimpaa: vuorokausiluvan hinta nousisi vähintään viidellä eurolla, todennäköisesti enemmänkin. Kemppaisen mukaan valvonta rannoilla kuitenkin paranisi, ja salakalastajat saataisiin ruotuun.

Unto Nieminen ja Ahti Joutsensalmi eivät lämpene Kemppaisen suunnitelmille.

- Koskikalastuksella ei Karkkilassa saa missään nimessä ruveta tekemään bisnestä, Nieminen puuskahtaa.

Joki virtaa -kesäsarjassa esitellään lounaisen Suomen jokia.

TS/Merja Ilpala<br />Unto Nieminen käy usein kalastamassa Karjaajoen Pitkälänkoskella.
TS/Merja Ilpala
Unto Nieminen käy usein kalastamassa Karjaajoen Pitkälänkoskella.