Birgittalaisluostari majoittaa papit ja rockvieraat

TS/Joel Rosenberg
TS/Joel Rosenberg

RAISA KORKKI

Sisar Violetta noutaa vieraskirjan, jonka sivut ovat täyttyneet kiitollisten vieraiden kirjoituksista. Birgittalaissisarten vieraskodissa majoittuneet kehuvat monilla kielillä paikan rauhallisuutta, viihtyisyyttä ja lämmintä henkeä.

Vieraskoti sijaitsee birgittalaisluostarin yhteydessä, joka on puolestaan rakennettu katolisen kirkon suojiin. Sisaret siis emännöivät vieraskotiaan aivan Turun keskustassa.

Vaikka paikka on vieras monelle turkulaiselle, sen varauskirja täyttyy kesällä nopeaa tahtia.

- Erityisesti suurten tapahtumien aikana meillä on täyttä. Hansapäivien aikaan oli paljon vieraita. Vain yksi paikka oli tyhjä, sisar Violetta kertoo.

Vieraskoti on tarkoitettu kaikenlaisille ihmisille uskontokuntaan, ikään ja kansalaisuuteen katsomatta. Sinne voi yhtä aikaa majoittua noin 50 vierasta.

- Meillä on joka vuosi Ruisrock-vieraita. Kun he tulevat tänne, musiikki jää ulkopuolelle. Kyllä hekin haluavat rauhaa.

Vakikävijöitä ovat turistit sekä katolisen kirkon ja Suomen valtion edustajat. Kesällä suurin osa vieraista on ulkomaalaisia, talvella suomalaisia on enemmän.

Useimmiten kävijät ovat löytäneet vieraskodin tuttujen kautta tai internetistä.

Ekumeenista kontaktia

Näin kesällä vieraskotiin saapuvan toivottaa tervetulleeksi pienen pieni puutarha, jossa hehkuvat monenväriset orvokit. Kukkaloisto on sisar Nunzian aikaansaannosta. Hän viettää suurimman osan vapaa-ajastaan kukkien parissa.

Vieraskodin huoneet ovat hieman hotellihuoneita askeettisempia ja putipuhtaaksi jynssättyjä. Jokaisen huoneen seinällä riippuu risti.

Sisar Violetan mukaan kävijät etsivät vieraskodista nimenomaan rauhaa, hiljaisuutta ja siisteyttä.

- Monesti vieraat sanovat, että heti kun astuu ovien sisäpuolelle, tunnelma muuttuu toiseksi.

On yleistä, että birgittalaisluostarin yhteydessä toimii joko vieraskoti tai koulu. Vieraskodin ensisijaisena tarkoituksena ei ole rahan ansaitseminen.

- Sen kautta meillä on mahdollisuus ekumeeniseen kontaktiin.

Kontaktia ulkomaailmaan pitävät yllä myös opiskelijat. Luostarissa asuu vuosittain vajaa kymmenen opiskelijatyttöä.

- He opiskelevat yliopistossa, Åbo Akademissa tai jossain muualla. He ovat sellaisia tyttöjä, jotka eivät harrasta juhlimista, sisar Violetta kertoo.

Työnteko on hiljaisuutta

Nunnat rukoilevat viisi kertaa päivässä. Vieraskodissa viipyvät ovat tervetulleita osallistumaan rukoushetkiin.

Rukoilemisen lisäksi päivää rytmittää työ. Kahden viikon jaksoissa nunnat tekevät esimerkiksi keittiövuoroja, huolehtivat luostarin ja kirkon siisteydestä sekä pitävät yllä vieraskotia.

Työaikana nunnan pitäisi olla hiljaa, sillä työaika on vain työntekoa varten. Sisar Violetta kertoo, että usein vieraat kuitenkin kyselevät kiinnostuneina nunnien elämästä.

- Kyllä me voimme vastata ihmisten esittämiin kysymyksiin myös työaikana.

Kiireisimpinä aikoina vieraskodin ylläpitoon tarvitaan jokaisen sisaren apu.

- Me autamme toinen toistamme. Kaikki on meille yhteistä, sisar Violetta toteaa.

Hän muistuttaa kuitenkin, että vieraskodin kiireet eivät koskaan saa nousta pääasiaksi nunnan elämässä. Ensimmäisellä sijalla on aina rukous ja sen jälkeen tulevat papiston ja seurakunnan palveleminen.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.