Taltutettu Sirppujoki tyytyy nykyään ruopattuun uomaansa

HEIKKI SANKKILA

Kivijärven latvoilta alkunsa saava Sirppujoki oli vielä voimissaan parikymmentyä vuotta sitten. Se kelpasi keväisin valtakunnalliseksi puheenaiheeksi asti nostaessaan tulvavetensä jopa valtatie 8:n yli Valkojärven suoralla ja Valkojärven kioskin parkkipaikalta olisi voinut vuokrata venepaikkoja.

Sitten tultiin vuoteen 1990. Silloinen Turun vesi- ja ympäristöpiiri aloitti tulvahaittoja ehkäisevät joen perkaukset. Jokiuomaa levennettiin ja syvennettiin. Samalla levennysten ranta-alue muotoiltiin loivaksi tulvavyöhykkeeksi. Vuosikymmenen puolivälissä joki oli nujerrettu.

- Poissa silmistä, poissa mielestä, tiivistää pastori Juha Kylänpää , laitilalainen luontoharrastaja. Hänelle Sirppujoki on lintuhavaintoretkien yksi kohde, mutta ei mitenkään päällimmäinen.

Kylänpää arvioi, että joen merkitys Laitilan luonnolle ja maisemalle on ajan mittaan vähentynyt.

- Toisaalta joki on nyt laitilalaisia ja uusikaupunkilaisia yhdistävä tekijä, nimittäin yhteinen riidan aihe, hän sanoo hivenen ilkikurisesti.

Sirppujoen tulva-alueet olivat Kylänpään mukaan muuttomatkalla olevien vesilintujen ja kahlaajien etappipaikkoja.

- Niissä levähdettiin ja tankattiin ravintovarastoja, hän selvittää. Peltoaukeilla ajettiin pohjaa huuhtelevassa vedessä lintuparvien halki.

Sirppujoki virtaa Laitilan halki Kalannin kautta ja laskee Torlahdessa Uudenkaupungin merestä , Velhovedestä ja Ruotsinvedestä patoamaan makean veden altaaseen. Allas on kooltaan 37 neliökilometriä ja umpeutui lopullisesti helmikuussa 1965. Sirppujoki jatkoi juoksuaan patoamisesta välittämättä ja kuljettaa altaaseen vuodessa puolitoistasataa miljoonaa kuutiometriä

Sirppujoen kaikkiaan 430 neliökilometrin valuma-alue voidaan jakaa seitsemään osa-alueeseen Kauimmainen on Hinnas-Malvojoen alue, sen jälkeen tulevat Ketunjoen alue, Valkojärvi, Isoniittu-Hankeraniittu, Härinäjoen alue, Mudainen ja Kalanti. Valuma-alue on vanhaa merenpohjaa, näillä mailla lainehti 7 500-2 500 vuotta sitten Litorinameri.

Meren peruja ovat sulfidimaat joista pohjaveden korkeuden vaihdellessa on huuhtoutunut Sirppujokea pitkin makean veden altaaseen kalakuolemiakin aiheuttanutta happamuutta. Ongelmaa on yritetty ratkaista muun muassa sivu-uomilla ja pohjapadolla. Perkauksen jälkeen tilannetta on parannettu jonkin aikaa jopa jokivettä kalkitsemalla.

Kahden kaupungin välinen kiistajoki

Vakka-Suomen kahden kaupungin keskinäinen kiista keskittyy nykyisin Sirppujoen veden ominaisuuksiin ja sen tuomisiin makean veden altaalle. Laitilalaiset eivät edelleenkään huoli vesijohtoihinsa oman jokensa keräämää vettä. Yritys vesisovun löytämiseksi on jälleen meneillään.

Sirppujoen makean veden altaaseen kuljettamasta vesimäärästä Uusikaupunki ottaa vuodessa vai 2,4 miljoonaa kuutiometriä puhdistettavaksi talousvedeksi, teollisuudelle myytiin raakavettä viime vuonna 600 000 kuutiometriä.

Juha Kylänpäällä on ehdotus Sirppujoen valjastamiseksi uudelleen lintujen muuttoetapiksi.

- Sirpunpuistoon kaupungin keskustan kohdalle voitaisiin tehdä keinotekoinen muutaman hehtaarin kokoinen tulvaniitty, johon linnut muttomatkallaan pysähtyisivä. Siitä tulisi koululaisille erinomainen lähiluontokohde, hän pohtii.

Joki virtaa -kesäsarjassa esitellään lounaisen Suomen jokia. Seuraavana on vuorossa Aurajoki.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.