Yli-Lemun kartano puhdistuu talkoilla

TS/Jori Liimatainen<br />Antti Ihalainen (vas.) ja Risto Nyman laittoivat hihat heilumaan Yli-Lemun siivoustalkoissa. Taustalla kartanon vanha navettarakennus.
TS/Jori Liimatainen
Antti Ihalainen (vas.) ja Risto Nyman laittoivat hihat heilumaan Yli-Lemun siivoustalkoissa. Taustalla kartanon vanha navettarakennus.

HENRI HALLMAN

Vajaa sata Kaarinan kaupungin työntekijää osallistui Yli-Lemun kartanon siivoustalkoisiin keskiviikkona. Tempauksella raivattiin pois kartanon alueelle vuosien varrella jätettyä metalliromua. Pitkään tyhjillään seisseen kartanon maita on käytetty laittomana kaatopaikkana, jonne on kärrätty vanhoja jääkaappeja ja muuta rojua, jopa teollisuusjätettäkin.

Tiettävästi 1800-luvun alkupuolelta peräisin oleva Yli-Lemun kartano siirtyi vuodenvaihteessa yksityisen omistukseen Kaarinan kaupungilta. Kaupan yhteydessä kaupunki sopi puhdistavansa pihapiirin romuista. Suuri osa alueen maista kuuluu edelleen kaupungille.

Suururakkaa ovat aikaisemmin tehneet vapaaehtoisjärjestöt ja nyt vuorossa oli Kaarinan kaupungin ympäristöpalveluiden väki. Teknisen johtajan Jyrki Lapin mukaan talkoopäivällä kohotetaan samalla uuden yksikön yhteishenkeä. Kaupungin tekninen virasto vaihtoi nimeä ja tekee organisaatiouudistusta.

- Pyritään välittämään ympäristöstä porukalla ja ihan omakätisesti. Samalla tehdään vähän talkoohommia. Olisi hyvä, että itse kukin kiinnittäisi enemmän huomiota ympäristöön niin työssä kuin siviilissäkin.

Lappi piti Yli-Lemun maita äärimmäisenä esimerkkinä oman ympäristömme likaamisesta. Hänen sanojensa mukaan paikka on ollut "pahuuden vallassa."

- Yli-Lemu on keskeisiä kaarinalaisten virkistysalueita. Olisi paikallaan, että tällaisista roskista päästäisiin eroon.

Pyhän Katariinan retkeilyreitistö kulkee aivan kartanon kulmilta. Romua ja jätettä on laajasti alueella, myös kaupungin omistamalla maalla.

Pelkästään aamupäivän aikana kärrättiin pois yli 10 kuorma-autolavallista jätettä. Apuna oli myös kolme kaivinkonetta.

Suunnitelmissa taiteilijayhteisö

Yli-Lemun kartanon rakennusten ja noin kahden hehtaarin pihapiirin uusi omistaja on kuvanveistäjä Heidi Limnell. Omistaja aikoo entisöidä jo pahasti rapistuneet rakennukset. Suunnitelmissa on rakentaa työtiloja omaan käyttöön ja mahdollisesti muillekin taitelijoille.

- Tarkoitus on tehdä tästä elävä kotialue. Myöhemmin kenties tänne voisi saada jotain palvelujakin, Limnell kertoo.

Kartanoon kuuluu vanha navetta, joka Limnellistä olisi sopiva esimerkiksi näyttelytilaksi ja kahvilaksi.

- Nyt rakennukset ovat vielä hirveän huonossa kunnossa. Menee kauan ennen kuin kartano muistuttaa sitä, mitä täällä on joskus ollut.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.