Ilkivalta ja korroosio tärvelevät Turun kaupungin ulkoveistoksia

TS/Jonny Holmén<br />Amanuenssi Riitta Kormano katselee taltanjälkiä, joita Leninin patsaaseen on jäänyt, kun siitä on irrotettu kirjaimia.
TS/Jonny Holmén
Amanuenssi Riitta Kormano katselee taltanjälkiä, joita Leninin patsaaseen on jäänyt, kun siitä on irrotettu kirjaimia.

KATI MUNKKI

Turun kaupunkialueella on 68 ulkoveistosta, jotka joutuvat säännöllisesti ohikulkijoiden ilkivallan kohteeksi. Carro Celesten kaltevalla pinnalla on kengänjälkiä, V.I. Leninin otsalla hopeatussilla maalattu irokeesi.

Kaupungin omistamien patsaiden puhdistuksesta kantaa huoltovastuun Wäinö Aaltosen museo. Viime vuonna WAM oli varannut talousarviossaan ulkoveistosten kunnossapitoon 114 400 euroa, josta voitiin käyttää noin 37 000 euroa; juustohöylä vei veistoksilta 77 000 euroa, kun kulttuuritoimi joutui säästölinjalle.

- Tässä tilanteessa taideteosten kunnostukseen ei voitu satsata enempää. Pieniä graffitteja voimme poistaa itse, mutta muuten tarvitsemme konservaattoreiden apua. Konservointi taas on hirveän kallista, ja jo konservointisuunnitelmien tekeminen itsessään maksaa, Wäinö Aaltosen museon amanuenssi Riitta Kormano selvittää.

Lenin jatkuvan ilkivallan kohteena

Museonjohtaja Päivi Kiiski-Finelin mukaan tänä vuonna museolta uppoaa noin 100 000 euroa veistosten huoltotöihin, peruspuhdistuksiin ja konservointeihin.

Ensi kesäksi on sovittu Konserttitalon edustalla olevan Kun ystävyyssuhteet solmitaan -patsaan vahauksen uusiminen. Patsaan puhdistus ja suojavahauksen täydentäminen maksavat noin 3 000 euroa. Lisäksi Itäisen Rantakadun varrella sijaitsevan Carro Celesten pinta maalataan.

Puolalanmäen kupeessa torin suuntaan katselevan V.I. Leninin kunnostus sen sijaan saa vielä odottaa kustannusarvion valmistumista. Jo pelkkä konservointisuunnitelman teettäminen maksaa parisentuhatta euroa.

Leninin patsas on saanut tuta turkulaisten vimman: jo viime syksynä patsaan jalustasta hakattiin irti kirjaimia ja sen reliefiosa on sotkettu ja kaadettu kumoon.

- Oli poliittisesti sitten mitä mieltä tahansa ihmisten pitäisi ymmärtää patsaiden historiallista ja kulttuurista arvoa, Kormano vaatii.

Vasta arvion jälkeen voidaan Kormanon mukaan päättää, onko reliefi varaa nostaa pystyyn ja tapittaa kiinni graniittiin. Myös ulkoveistoksen terassi vaatisi uuden saumauksen. Koko terassin uusiminen kustantaisi Kormanon mukaan usemman tonnin.

Puolalanmäen puistossa sijaitseva Leningradin ja Turun ystävyys -veistos on töhritty.

Uudet materiaalit murheenkryynejä

Ehostuslistalla odottelee myös H.G. Porthan. Patsaan konservointi nielisi amanuenssi Riitta Kormanon mukaan 7 500 - 15 000 euroa, mutta sen kunnostus siirtynee ensi vuoteen.

Lähivuosien suurin urakka on museonjohtaja Kiiski-Finelin mukaan kirjaston edessä sijaitsevan G.A. Petreliuksen suihkukaivon korjaus.

- Suihkukaivon rakenteet ja perustukset pitää uusia kokonaan ja putkistot remontoida. Nyt suihkukaivoon ei voida laittaa vettä ollenkaan. Korjaus maksaa niin paljon, että kulttuuritoimella ei yksinään ole varaa siihen, Kiiski-Finel sanoo.

Graffittitöhryjen lisäksi teoksia turmelee korroosio. Myös liian kovakourainen puhdistus saattaa vaurioittaa veistoksen pintaa.

- Uudet materiaalitkin ovat murheenkryynejä. Esimerkiksi Network eli hämähäkinverkko ei kestä pidemmän päälle, vaan se joutuu joko uusittavien tai poistettavien listalle. Network alkaa olla elinkaarensa loppupäässä, Kormano kertoo.

Amanuenssi Riitta Kormanon mukaan museolle on ongelmallista myös hoitovastuun laajuus. Nyt museon on hoidettava veistoksiin liittyvät erilaiset putkisto- ja sähkölaiteasiat kuten vaikkapa Maaria WirkkalanTiedon häivän katuosuuden lämmitys pronssirenkaan alueelta.

- Museolla pitäisi olla vastuu vain taideteoksista. Esimerkiksi putkistojen ja katuosuuksien kunnossapidon pitäisi kuulua sellaisille, joilla on niihin ammattitaitoa.

- Lämmitys- ja valaistuskulut vievät myös ylimääräistä rahaa, ja sen takia taideteosten kunnostukseen ei voida satsata enempää.

Nyt WAM yrittääkin koota työryhmää, johon kuuluisi edustajia esimerkiksi ympäristö- ja kaavoitusvirastosta sekä viheryksiköstä. Keskustelu osapuolien välisestä työnjaosta on tarkoitus käynnistää pikaisesti.

- Työryhmän on tarkoitus tehdä myös teoskohtaisia kunnostamissuunnitelmia. Tähän tarkoitukseen olisi hyvä saada korvamerkittyä erillismäärärahaa, Kormano huomauttaa.

TS/Kalle Ipatti<br />Leningradin ja Turun ystävyys -veistos Puolalanmäen puistossa on töhritty tusseilla ja spray-maaleilla. Patsasta ryhdytään pesemään keväällä, siihen saakka se saa olla nykyisessä asussaan.
TS/Kalle Ipatti
Leningradin ja Turun ystävyys -veistos Puolalanmäen puistossa on töhritty tusseilla ja spray-maaleilla. Patsasta ryhdytään pesemään keväällä, siihen saakka se saa olla nykyisessä asussaan.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.