Raision keskusta sinnittelee liikekeskusten puristuksessa

TS/Jane Iltanen<br />Torikauppias Arto Rantamaa (vas.) ja Pekka Harju odottelevat Raision kaupunkikuvan täydentymistä. Torin viereen on jo noussut ensimmäinen uusi kerrostalo.
TS/Jane Iltanen
Torikauppias Arto Rantamaa (vas.) ja Pekka Harju odottelevat Raision kaupunkikuvan täydentymistä. Torin viereen on jo noussut ensimmäinen uusi kerrostalo.

MATTI ARVAJA

Kolme vuotta kestänyt ja liki kuusi miljoonaa euroa maksanut Raision keskustauudistus on kaupungin osalta päätöksessä.

Turun Länsikeskuksen ja kauppakeskus Myllyn näivettämää keskustaa ollaan tietoisesti muuttamassa enemmän asumispainotteiseksi.

Kaupunkilaiset kaipaavat keskustan nykyisten palvelujen jatkoksi ainakin vaatekauppoja ja suutaria.

Raision kaupunginjohtajan Kari Karjalaisen (sd) mukaan ulkoiset seikat alkoivat vaikuttaa keskustan kehitykseen jo 1990-luvulla Turun länsikeskuksen rakentumisen myötä.

Toinen keskustan koetinkivi on ollut Ohikulkutien varteen vuonna 2001 noussut kauppakeskus Mylly.

Keskustan asemakaavaa muutettiin vuoden 2000 lopulla. Liikerakentamissuunnitelmien karsinnan lisäksi keskustatoimintoja päätettiin muuttaa radikaalisti.

Näkyvin muutos uudistuksessa oli massiivisten kevyen liikenteen siltojen purkaminen keskustamaisemasta.

Paikalleen jäi vain Nesteentien ylittävä Keonsilta, joka aiemmin tunnettiin myös "sosiaalisiltana". Lisänimi tuli siitä, että sillan toisessa päässä oli Alko ja toisessa sosiaalitoimisto.

Raisiontien ylle nousi vuonna 2002 valoverkko, jonka vaijereissa roikkuu 250 valaisinta. Raisiontietä siirrettiin puolen kilometrin matkalla parikymmentä metriä pohjoiseen ja vapautuneelle paikalle rakennettiin uusi, osin graniittipäällysteinen tori.

Vaatekauppaa kaivattaisiin

Parikymmentä vuotta kaloja Raisiossa myynyt torikauppias Arto Rantamaa pitää torin paikkaa sopivana ja torin ilmettä muutenkin onnistuneena.

- Vanha tori näivettyi, kioskit vietiin sieltä pois. Ja kyllähän isot marketitkin ovat vaikuttaneet torimyyntiin, Rantamaa arvelee.

Rantamaan vakioasiakkaisiin kuuluva Pekka Harju olisi halunnut säilyttää kevyen liikenteen sillan myös Raisiontien kohdalla.

- Ainakaan vanhemmat ihmiset eivät ehdi mennä valoista Raisiontien yli ennen kuin punaiset jo syttyvät palamaan, Heino tietää. Hänen mielestään kevyelle liikenteelle tarkoitetuissa liikennevaloissa punaiset palavat liian kauan.

- Kyllä usein käy niin, ettei valon vaihtumista jaksa odottaa, paljon pyörällä liikkuva Harju toteaa.

Rantamaan ja Harjun mielestä Raision keskustassa saisi olla myös muutama vaatekauppa. Suutarin palvelujakin kaivattaisiin.

Betonisillat aikansa eläneitä

Pirjo Malkamo ja Jouko Heino arvelevat keskustasuunnitelmien vieneet kaupungin ilmettä parempaan suuntaan.

Työ on kuitenkin vielä kesken, koska Raisiontien varren kerrostalot odottavat vielä rakentamista.

Heinon mukaan valoverkkokaan ei ole saanut aivan yksimielistä kannatusta.

- Tuntuu, että se jakaa mielipiteitä ainakin Raisiossa. Sen sijaan muualta tulleet ovat kyllä valaistusta ihastelleet.

Kävelijöitä ja pyöräilijöitä palvelevan Keonsillan puuverhoilu on Malkamon ja Heinon mielestä onnistunut ja maisemaa keventävä ratkaisu. Puisia kaiteita täydentää valaistus.

Kaupunki taas sai Keonsiltaa uudistaessaan takeet siitä, ettei vanhoja betonisiltoja olisi kannattanut korjata.

Betonin rapautuminen oli edennyt huomattavasti pitemmälle kuin mitä suunnitteluvaiheessa oli arvioitu.

TS/Jane Iltanen<br />Jouko Heino ja Pirjo Malkamo pitävät Raision keskustan uudistusta oikeansuuntaisena, mutta vielä keskeneräisenä. Puuverhoilu on heidän mielestään keventänyt onnistuneesti Nesteentien ylittävää Keonsiltaa.
TS/Jane Iltanen
Jouko Heino ja Pirjo Malkamo pitävät Raision keskustan uudistusta oikeansuuntaisena, mutta vielä keskeneräisenä. Puuverhoilu on heidän mielestään keventänyt onnistuneesti Nesteentien ylittävää Keonsiltaa.
Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.