Kotimaa

Aseesta suunniteltiin vientituotetta

TS/Lehtikuva<br />Jatimatic ei mennyt kaupaksi odotusten mukaisesti.
TS/Lehtikuva
Jatimatic ei mennyt kaupaksi odotusten mukaisesti.

Jatimatic on 1,6 kiloa painava 37,5 sentin pituinen yhdeksän millinen sarjatuliase, jonka tulinopeus on 650 laukausta minuutissa. Sen etuna on rekyylivoiman asetta nostavan vaikutuksen vähentäminen, jolloin ampumatarkkuus on parempi. Asetta valmistettiin kolmena eri pituusversiona, joista lyhyin kätkeytyi hyvin vaikka pikkutakin alle. Euroopan pimeillä asemarkkinoilla asetta myydään 1 100 dollarin hinnalla.

Tampereen asepaja aloitti Jali Timarin suunnitteleman Jatimaticin tuotannon suurin toivein vuonna 1980 ja vuoteen 1985 mennessä sitä tehtiin tuntematon määrä, ehkä 200-300, mutta todennäköisesti enemmän. Aseet eivät menneet kaupaksi niinkuin oli odotettu, koska niissä ilmeni käyttöhäiriöitä ja koska kilpailu samantyyppisten aseiden kesken oli jo silloin maailmalla tiukkaa.

Suurin syy tuotannon loppumiseen oli tiukoissa aseiden vientimääräyksissä, joiden takia Asepaja Oy menetti vuonna 1985 valmistusoikeutensa. Timari sai puoli vuotta ehdollista aseiden salakuljetuksesta. Asepaja suunnitteli 100 000 Jatimaticin myymistä kriisialueille ja valmistuslisenssin myymistä Kaukoitään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Erään tiedon mukaan kaksi kullattua Jatimaticia vietiin suurin toivein Chilen diktaattorille Agusto Pinochetille , mutta kauppoja ei syntynyt. Yksi Jatimatic jäi Yhdysvaltain tullin haltuun toisella vienninedistämismatkalla.

Jatimaticin patentin ja valmistusoikeudet omistava henkilörypäs haki vuonna 1994 puolustusministeriöltä lupaa viedä aseen valmistustyökaluja Bulgariaan, missä sitä olisi valmistettu kolmansiin maihin. Hanke kariutui ja valmistus käynnistyi uudestaan Suomessa vuonna 1995, kun taustaryhmän yhtiö Golden Gun alkoi markkinoida asetta tuotenimellä GG-95 PDW. Asetta valmistettiin Uudessakaupungissa ja sitä esiteltiin muun muassa Malesian puolustusvälinemessuilla sekä kansainvälisille turvallisuusalan yrittäjille, sillä pienikokoinen ase piiloutuu kätevästi turvamiesten takia alle. Valmistus jämähti kuitenkin paikoilleen aseen valmistusoikeuksista kehkeytyneen kiistan takia. Jali Timari haki miljoonien markkojen korvauksia valmistusoikeudet ostaneilta yhtiön jäseniltä, joiden mielestä hän oli jo saanut huomattavia korvauksia.