Kotimaa

Suomen Nato-jäsenyys
jättäisi hyvästit
suomettumisen kaudelle

Presidentti Martti Ahtisaari puolustaa Suomen Nato-jäsenyyttä vapautumisella suomettumisen kaudesta. Hän epäilee kaikkien poliittisten puolueiden jääneen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa kylmän sodan aikaisiin asetelmiin.

- Jotta me pääsisimme tuosta taakasta, jota tämä suomettumiskeskustelu aiheutti ja johon palataan kansainvälisissä keskusteluissa aina silloin tällöin, niin on loogista, että Suomi tulee mukaan kaikkiin niihin järjestöihin, joissa demokraattiset, läntiset valtiot ovat mukana. Tämä merkitsee minusta myös sitä, että olemme Natossa mukana ja EU:ssa ihan täysin rinnoin, Ahtisaari totesi Yleisradion TV1:n Lauantaiseurassa.

Ahtisaari ilmoitti reilu vuosi sitten olevansa selkeästi Suomen Nato-jäsenyyden kannalla. Lauantaiseurassa hän kertoi, ettei ole katsonut Nato-kysymystä niinkään ulko- ja turvallisuuspoliittisena kysymyksenä vaan hyvästien sanomisena suomettumisen kaudelle.

Ahtisaari kuvasi kaikkien poliittisten puolueiden ahtautuneen kylmän sodan vuosina ulko- ja turvallisuuspolitiikassa jalkapallovertauksin "vasemmalle kenttäpuoliskolle".

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Se oli se tilanne, joka takasi niille mahdollisuuden vaikuttaa sen ajan tilanteessa politiikkaan. Mutta pahoin pelkään, että nämä poliittiset puolueet ovat edelleen siellä vasemmalla kenttäpuoliskolla eivätkä oikeastaan tajua, kuinka paljon maailma on muuttunut.

Ahtisaaren mukaan tämä koskee ainoastaan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa, muussa yhteiskuntapolitiikassa olemme olleet hyvin vireitä ja pystyneet ajamaan asioitamme paremmin.

Ahtisaari katsoi, ettei Nato-kysymyksellä ole mitään tekemistä nykyisen tai tulevan Venäjän pelon kanssa.

- Muuta kuin tietenkin se, että suomettumisen aiheutti Neuvostoliiton painostus Suomea kohtaan.

Ahtisaarelta kysyttiin myös kantaa eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen (sd) tuoreisiin moitteisiin Suomen EU-politiikkaa kohtaan.

Ahtisaari tyytyi toteamaan, että hän on ollut aina tyytyväinen Lipposen tapaan keskittyä olennaiseen ja äänestänyt tätä joka kerta vaaleissa.