Lakritsin ja salmiakin syönnin yhteyttä äkilliseen verenpaineen kohoamiseen aletaan tutkia

Muutama sata suomalaista saattaa tietämättään kantaa geeniperimää, jonka johdosta heidän verenpaineensa voi salmiakin ja lakritsin syönnin jälkeen kohota vaarallisen korkeaksi.Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa eli Hyksissä on aloitettu tutkimus, jolla lakritsin ja voimakkaan verenpaineen nousun yhteyttä selvitetään.Tutkimusta johtava professori Kimmo Kontula Hyksin sisätautien klinikalta rauhoittelee kuitenkin: - Jos ihminen ei ole tähänkään saakka saanut oireita salmiakin ja lakritsin syönnistä, ei niitä ole tulossakaan.Hyks etsii nyt tutkimukseen vapaaehtoisia 18-70 -vuotiaita miehiä ja naisia eri puolilta Suomea.Yksinkertaistettuna kyseessä on elimistön suolamyrkytys. Kontula arvailee, että yli 90 prosenttia suomalaisista voi syödä lakritsia aivan turvallisesti.

Aloita keskustelu tästä jutusta



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.