Talous

Ankkalinna sai uuden valtiaan

Lasse Jokinen (vas.) haluaa palauttaa elämän Saloran vanhaan pääkonttoriin eli Ankkalinnaan. Perheyhtiön neljättä polvea edustava veljenpoika Henri Jokinen on innolla mukana suunnitelmissa.
Lasse Jokinen (vas.) haluaa palauttaa elämän Saloran vanhaan pääkonttoriin eli Ankkalinnaan. Perheyhtiön neljättä polvea edustava veljenpoika Henri Jokinen on innolla mukana suunnitelmissa.

Toimitusjohtaja Lasse Jokinen on tyytyväinen mies. Hän on toteuttanut vuosikausia eläneen unelmansa. Mies osti legendaarisen Ankkalinnan, kaikkien salolaisten tunteman tutun maamerkin.

Vuonna 2000 tyhjentynyt monikerroksinen Ankkalinna oli Saloran televisiotehtaan pääkonttori, jonka Nokian omisti. Samalla tontilla sijaitsivat myös televisiotehtaan tuotantotilat. Ensi huhtikuussa rakennukset siirtyvät lopullisesti uudelle omistajalleen.

Lasse Jokinen johtaa paikallisesta kuljetusfirmasta kehittynyttä laaja-alaista perheyritystä, jonka tukijalkoja ovat nykyisin logistiikka, ajoneuvokauppa ja kiinteistöbisnes.

Ankkalinna ei ole toimitusjohtajalle mikä tahansa kiinteistö. Jokisen pieni, viiden kuorma-auton perheyritys sai hoitaakseen Saloran kuljetuksia, joten talo tuli tutuksi nuoruudesta asti. Lasse Jokinen näki pääkonttorin loiston päivät ja suri sen autioitumista. Parhaimmillaan tuotantotiloissa ahersi 1 500 ihmistä tekemässä televisioita.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Erityisesti pääkonttorin perusteellinen korjaaminen on minulle sydämen asia. Halusin, että Salon historiaan vahvasti vaikuttanut talo säilyy edeleen paikallisissa käsissä, arvelee Lasse Jokinen.

Hän pyrkii siihen, että elämä palaa lähes autioihin rakennuksiin. Vuosien mittaan on tullut kehiteltyä monenlaisia ideoita rakennusten tulevaisuuden varalle. Tilaa on peräti 35 000 neliötä, joten lääniä riittää laajamittaisillekin hankkeille.

Vielä ei Lasse Jokinen kuitenkaan suostu paljastamaan suunnitelmiaan, mutta ei hän kaikesta päätellen aio arvorakennusta pikkunäpertelyyn uhrata. Hiukan salaperäisyyden veho sentään raottuu:

– Jotakin innovatiivista sinne toivoisin, uusia toimialoja ja aluevaltauksia, jotta taas saataisiin Salo uuteen nousuun. Olemme valmiit itsekin panostamaan kiinnostaviin hankkeisiin.

Toimitusjohtaja vihjaa, että vuokrattavaakin tilaa on riittämiin, esimerkiksi Ankkalinnan toimistoissa.

Ankkalinna, sen 4,8 hehtaarin tontti ja kaikki muutkin rakennukset maksoivat yhteensä 2,5 miljoonaa euroa eli hinta oli todellakin kohtuullinen. Mutta sen verran korjattavaa löytyy, että saneeraukseen joudutaan upottamaan 5-10 miljoonaa euroa.

Yhden päätöksen Lasse Jokinen on tehnyt. Ankkalinnan yläkerrassa sijaitsevat ylimmän johdon tilat, jotka ovat säilyneet upeita kalusteita myöten täysin ennallaan. Niihin ei uusi omistajakaan halua kajota, päinvastoin, niitä vaalitaan viimeisen päälle.

Salon kaupunki suunnitteli 2000-luvun alussa Saloran kiinteistöön sekä elektroniikkamuseota että kaupungintaloa.

Suunnitelmat menivät kuitenkin myttyyn niiden kalleuden vuoksi. Nyt Salon arvokkailla elektroniikkakokoelmilla ei ole esittelypaikkaa.

Kotiseutunsa historiaa arvostava Lasse Jokinen heltyy myöntämään, että museoajatus kiehtoo hänen mieltään.

On mahdollista, että Ankkalinnaan vielä syntyisivätkin tilat museolle.

– Olisihan se hyvä, että salolaiset pääsisivät tuttuun taloon katsomaan hienoja elektroniikkaesineitä ja myös eläviä esityksiä.