Talous

Asiantuntija varoittaa äärinationalismista Unkarissa

Unkarissa on kehkeytymässä talouskriisin jälkeen sosiaalinen kriisi, arvioi maan arvostetuimpiin taloustieteilijöihin kuuluva professori Andras Inotai. Hän ennustaa, että työttömyyden kasvu kiihtyy, köyhyys lisääntyy ja tuloerot kasvavat.

Sosiaalisen kriisin syventyminen antaa hänen mukaansa tilaa myös äärioikeistolaiselle "demagogialle", joka lupaa yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin talousongelmiin.

Unkarissa pidetään keväällä parlamenttivaalit, joissa oikeistolaisen Fidesz-puolueen odotetaan löylyttävän sosialistihallituksen.

Unkarin tiedeakatemian maailmantalouden instituuttia johtava Inotai ei halua sulkea pois vaarallisimpiakaan kehityskulkuja, joihin nykyinen talouskriisi ja sitä seuraava sosiaalinen kriisi voivat johtaa.

Inotai arvioi, että äärikansallismielisten esiinmarssi Unkarissa voi johtaa vastaavien liikkeiden nousuun naapurimaissa, joissa on huomattava unkarilaisvähemmistö. Näitä maita ovat Slovakia, Romania ja Serbia – kaikissa niissä esiintyy väkivaltaista nationalismia.