Uutiset

Meppien enemmistön mukaan Suomi on aktivoitunut EU-politiikassa

Suomen europarlamentaarikkojen selkeä enemmistö on sillä kannalla, että maan EU-politiikka on viime aikoina ollut aktiivista tai ainakin aktivoitunut.

Eri sävyisiä tunnustuksia tulee Turun Sanomien kyselyssä Ville Itälältä (kok), Eija-Riitta Korholalta (kok), Sirpa Pietikäiseltä (kok), Anneli Jäätteenmäeltä (kesk), Riikka Mannerilta (kesk), Mitro Revolta (sd), Heidi Hautalalta (vihr) ja Carl Haglundilta (r).

Lisäksi Hannu Takkula (kesk) pitää Suomen EU-politiikkaa ”suhteellisen passiivisena”, mutta myöntää, että viimeisen puolen vuoden aikana otteisiin on tullut lisää terhakkuutta.

Kiittelijät jakavat myös risuja. Esimerkiksi Itälä ja Manner kaipaavat lisää yhteyksiä Euroopan parlamentin ja Suomen eduskunnan välille.

Timo Soini (ps), Sari Essayah (kd) ja Satu Hassi (vihr) ovat TS:n kyselyssä kriittisemmällä linjalla. Soini soimaa Suomea liiasta löysäniskaisuudesta kansallista etua ajettaessa, Hassi taas siilipuolustuksesta ilmastoasioissa.

TS kysyi myös meppien kantoja EU:n maatalouspolitiikan tulevaisuuteen. Kokoomuksen, keskustan, Rkp:n ja kristillisdemokraattien edustajat painottivat lähinnä kannattavan viljelyn turvaamista koko Suomessa sekä kansallisen tuen jatkoa. Vihreiden mielestä ympäristönsuojelu pitää nostaa tukien ykköskriteeriksi.

Sdp:n kaksikko suhtautuu maataloustukiin varsin kriittisesti.

– Sopii kysyä, voiko 2020-luvulla kilpailukykynsä säilyttävä EU käyttää lähes puolet budjetistaan maatalouden tukemiseen, Mitro Repo (sd) ihmettelee.

LUE LISÄÄ TURUN SANOMISTA KOTIMAAN OSASTOLTA.