Laiton jalankulku voitti väsytystaistelun
Lonttisten rautatiesillalla Turussa
Laiton jalankulku Turun Lonttisten rautatiesillalla voitti väsytystaistelun. Silta sai kauan kaivatun, turvallisen kevyen liikenteen väylän etuajassa jo kuluvan vuoden puolella.
Ratahallintokeskus ja Turun kaupunki myöntyivät pakon edessä jakamaan kustannukset reilut satatuhatta euroa maksaneesta oikoreitistä Aurajoen yli. Perustelut ovat molemmilla tahoilla samat.
– Ihmiset olisivat kulkeneet sillan yli joka tapauksessa, tiivistää Turun kaupungin kiinteistöliikelaitoksen johtaja Jouko Turto.
Jalankulku rautatiesillalla kiellettiin vuonna 2004 siltalankkujen surkean kunnon takia. Jalankulun estävät aitaviritelmät ja kieltotaulut revittiin kuitenkin kerta toisensa perään irti vuosikausien ajan, ja ihmiset jatkoivat sillan ylittämistä kuten ennenkin.
– Meitä koski ankaran vastuun periaate, vaikka jalankulku oli laitonta, myöntää Etelä-Suomen rakentamisen aluepäällikkö Erkki Mäkelä Ratahallintokeskuksesta.
– Kyseessä on hyvin vakiintunut kulkureitti. Totesimme, että on pienempi paha päästää ihmiset kulkemaan sillan yli laillisesti kuin rakentaa ympärille berliinin muuri, joka olisi estänyt kulkemisen pysyvästi.
Uudet kaiteet ja
leveämpi väylä
Nyt Lonttisten rautatiesillalla komeilevat korkeat metalliset verkkoaidat levennetyn kevyen liikenteen väylän molemmin puolin. Kuin joululahjana uppiniskaisille kaupunkilaisille, rautatiesillalta ei voi enää luiskahtaa vahingossa sen enempää Aurajokeen kuin ohi jylistävien junien allekaan.
– Kansalaistottelemattomuus tämän sai aikaan, että järki voitti vihdoinkin, kiittelee remontoitua siltaa pakkaspäivänä ylittävä eläkeläinen Tapani Tuppurainen.
– Iloitsin joka kerta, kun sillan kaiteet olivat riekaleina.
Jokainen sillanylittäjä tuntuu olevan asiasta samaa mieltä.
– Kuljen tästä päivittäin yli. Oli tärkeää, että silta saatiin kunnostettua, tuumailee Kippe-koiraansa ulkoiluttava Reijo Marttila.
– Aika paljoltahan remonttikustannukset kuulostavat varsinkin, jos summa menisi omasta kukkarosta, pari kertaa viikossa hölkkälenkillään rautatiesillan ylittävä Panu Ojala miettii.
– Mutta hieno parannus tämä oli. Aiemmin vahinkoja olisi voinut sattua etenkin riskiryhmien edustajille tai lapsille.
Tärkeää on sekin, että jokirannan kulttuurimaisemissa voi nyt ulkoilla kiertämättä parisataa
metriä kauempana sijaitsevan, rekkoja jyrisevän Tuomaansillan kautta.
Kiistelty kulkureitti
valmistuikin etuajassa
Vielä viime heinäkuussa Ratahallintokeskuksen suunnittelijat pohtivat, olisiko kevyen liikenteen väylän kunnostaminen ylipäätään mahdollista junasillan maalausurakan aikana.
– Alun perin mahdolliset kunnostustyöt piti aloittaa ensi vuoden alussa, Mäkelä kertoo.
– Koska pääsimme kuitenkin kaupungin kanssa sopuun kustannusten jakamisesta, nyt parannus tehtiinkin maalaustöiden ohella lisätyönä.
Virallisesti urakka on valmis heti joulupyhien jälkeen välipäivinä. Mäkelä kuitenkin korostaa, että ratkaisu on vain väliaikainen.
– Junaliikenteen lisääntyessä sillalle on tarkoitus rakentaa tulevaisuudessa kaksoisraide, jolloin kevyt liikenne ei enää mahdu vierestä kulkemaan, Erkki Mäkelä sanoo.
Turun kaupunki onkin käynnistänyt jo kaavoituksen uuden kävelysillan rakentamiseksi Lonttisten rautatiesillan pohjoispuolelle yläjuoksun suuntaan.
– Tällä hetkellä pohdinnassa on jopa kolme eri kohtiin sijoittuvaa siltavaihtoehtoa. Kaavoitusprosessi tulee kuitenkin syömään vuosia, Turto toteaa.
– Tämä on yksi syy, miksi kaupunki suostui rahoittamaan väliaikaisen ylitysreitin rakentamista.