Uutiset

Työttömien määrä nousee vielä rajusti

Nainen nosti rahaa samalla kun käynnissä oli hallituksen vastainen mielenosoitus Ateenassa viime viikolla.
Nainen nosti rahaa samalla kun käynnissä oli hallituksen vastainen mielenosoitus Ateenassa viime viikolla.

Euroopan unioniin kuuluvissa maissa on tällä hetkellä työttömänä yli 22,5 miljoonaa ihmistä – lähes saman verran kuin koko Pohjoismaissa on asukkaita yhteensä. Luku perustuu EU:n tilastokeskuksen, Eurostatin, tuoreimpaan arvioon. Luvut on kerätty lokakuulta. Raportti on lohdutonta luettavaa.

Kun tarkastelee syksyn tilastoja edelliseltä vuodelta, käyrät näyttävät talouden syöksykierteen marssittaneen lyhyessä ajassa kilometritehtaalle viisi miljoonaa ihmistä. Työttömyysaste nousi jokaisessa unioniin kuuluvassa maassa, joskin hyvin epätasaisesti. Asiantuntijoiden mukaan pahin on kuitenkin vielä edessä.

Esimerkiksi Virossa työttömien määrä lähes kaksinkertaistui ja työttömyysaste nousi 7,7 prosentista 15,2 prosenttiin. Samassa suossa rämpivät muutkin Baltian maat. Hollantilaisilla meni parhaiten. Lähes täyden työllisyyden maassa työttömyysaste nousi vain prosenttiyksikön, 2,7 prosentista 3,7:ään.

Ensi vuosikin on vielä tuskaisa ja työllisyys heikkenee koko EU-alueella entisestään, vaikka talouden mittaluvat antavat jo nyt toiveita paremmasta. Vuoden 2010 aikana euroalueen työttömyyden ennustetaan nousevan pahimmillaan 11,5 prosenttiin, mikä on enemmän kuin koskaan toisen maailmansodan jälkeen.

LUE LISÄÄ TIISTAIN TURUN SANOMISTA