Talous

Stora Enso ei valita kartellisakoistaan

Stora Enso ei valita markkinaoikeuden päätöksestä, joka koskee metsäyhtiöiden välistä hintayhteistyötä puunhankinnasta. Stora Enso sai markkinaoikeudelta 30 miljoonan euron sakot.

Stora Enson päätös jättää valittamatta tuomiosta päättää yhden Suomen suurimmista kilpailunrajoitusjutuista. Metsäliitto päätti jo viime viikolla, ettei se valita päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Kolmas suuri metsäyhtiö UPM välttyi sakoilta, koska se paljasti hintayhteistyön kilpailuviranomaisille.

Markkinaoikeuden mukaan metsäyhtiöt vaihtoivat tietoja raakapuun hankinnasta vuosina 1997–2004.

Metsäliiton saamaa 21 miljoonan euron sakkoa pienensi se, että se avusti Kilpailuvirastoa asian selvittämisessä. Stora Enso vaati markkinaoikeutta hylkäämään viraston vaatimukset. Stora Enso kertoo, ettei se pidä markkinaoikeuden päätöstä oikeana, vaikka se ei valita tuomiosta.

Markkinaoikeus piti päätöksessään raskauttavana sitä, että samoja yhtiöitä oli jo 2001 sakotettu samantapaisesta toiminnasta. Lisäksi hinnoista sopiminen jatkui pitkään, oli valtakunnallista ja syylliset isoja kansainvälisiä yhtiöitä.