Eläinhoitolassa lemmikeille järjestyy lämmin joulu
Turun eläinhoitolassa valmistaudutaan jouluun, mutta meno vaikuttaa samanmoiselta kuin arkenakin. Joulunalusviikolla koiralassa haukahtelee kymmenkunta karvakuonoa, kissoja nurkissa pyörii liki 60.
Heti pihapiirissä vastaan loikkii musta Rosso, 12–14-viikkoinen sekarotuinen luppakorva, joka ei paukkupakkasista välitä. Se tuotiin edellisenä viikonloppuna Haritusta, jossa omistaja oli jättänyt pennun pitkiksi ajoiksi asuntoon yksinään ulvomaan.
Piskuinen Minttu-koira ei ymmärrä, että luminen maa on pidemmän päälle kylmä, ja loikkii avoimen portin nähdessään innokkaasti lähikadulle hippulat vinkuen.
Kun lyhytkarvainen pikku rääpäle palaa häntä koipien välissä takaisin, paleltuneita jalkoja on nosteltava taukoamatta kun niitä niin hytistää. Mutta sisälle ei malta mennä.
Pakkasilla vasta
havahdutaan
Eläimistä huolehditaan, niitä ruokitaan ja niille puhellaan. Eivätpä ne paljon muuta toivokaan kuin hellyyttä ja huolenpitoa.
Omistajiensa hylkäämät tai kaltoin kohtelemat eläimet osoittavat kiintymystä eläinhoitolan työntekijöille, koska he haluavat tarjota lemmikeille paremmat oltavat.
– Paukkupakkasilla eläimiä tuodaan eläinhoitolaan tavallista enemmän, kun ihmiset havahtuvat, että nurkissa pyöriikin ylimääräinen kissa. Tällaiseenkin asiaan olisi voinut ottaa kantaa jo kesällä, sanoo Turun kaupungin eläinsuojeluvalvoja Heidi Leyser, joka näkee työssään lähes päivittäin kammottavia eläinkohtaloita.
Leyserin mukaan lemmikkien omistajille on myös tapana puhjeta omituisia allergioita juuri ennen joulu- tai kesälomaa. Reissuun pitäisi päästä, mutta eläimelle ei löydy sopivaa hoitopaikkaa. Niinpä siitä ollaan valmiit luopumaan kokonaan.
– Olen myös kuullut selityksiä, että meille tuli nyt koira, pitäisi päästä näistä kissoista eroon. Kissa on koiran korvike, ja koira on lapsen vastine. Sitten, kun perheeseen syntyy oikea vauva, lemmikeiden koetaan olevan tiellä ja niistä halutaan päästä eroon.
Lahjoituksia
ennen joulua
Eläinhoitolan kissalassa on meneillään moniääninen konsertti, kun uutta kotia odottavat karvakerät juttelevat keskenään. Kaksi hyväkuntoista, suurta kotikissaa, punavalkoinen ja harmaa kolli, kiehnäävät toisiaan vasten samassa häkissä.
– Ne löytyivät pari viikkoa sitten Puolalanpuistosta ulkoa. Toisella oli pantakin kaulassa. Kukaan ei näy huomanneen, että kissat ovat kateissa, sillä niiden perään ei ole kyselty, Leyser ihmettelee.
Kissoja löytyy myös hylättyinä kotoa, tai niiden omistaja on kuollut.
Eläinhoitolassa eläimet saavat viettää joulua vailla huolta siitä, saavatko ne ruokaa tai pääsevätkö ulos tarpeilleen. Niitä myös hemmotellaan ylimääräisin herkkupaloin.
– Joulun alla ihmiset muistavat meitä erilaisin lahjoituksin. Eläimille tuodaan herkkuja ja muuta mukavaa. Myös lähes kaikki peitteet ja tyynyt saamme lahjoituksina, ja niille riittääkin käyttöä, Leyser kertoo.
Vuonna 2011
uuteen kotiin
Talvet ovat eläinhoitolalle perinteisesti vaikeaa aikaa. Tilat ovat vetoisat ja kosteat, ja niitä pitää lämmittää lämpöpuhaltimin.
Kun kovat pakkaset alkoivat, koiralaan lisättiin reippaasti lämpöä – seurauksena sulakkeet poksahtivat.
– Uusia tiloja on kaavailtu Paimalaan, Metsämäen raviradan viereen. Keväällä olisi tarkoitus aloittaa rakentaminen, ja muuttamaan me pääsemme näillä näkymin vuonna 2011, Leyser laskee.
Eläinhoitolassa on Leyserin lisäksi yksi palkattu työntekijä ja harjoittelijoita. Neljä ihmistä tarvitaan, jotta kaikki hommat tulevat tehdyiksi siivoamista, ruokkimista ja ulkona käyttämistä myöten.
Työnjako eläinsuojeluvalvojan ja poliisin välillä toimii niin, että eläinhoitolan väki ottaa eläimiä huostaan päiväsaikaan, poliisi työskentelee öisin. Vuosittain eläinhoitolasta lähtee noin 300 kissaa uuteen kotiin rokotettuna ja leikattuna.
– Tänä vuonna meille on tullut vähän yli 500 kissaa. Kesyille kissoille uusia koteja löytyy hyvin, villiintyneille niitä ei edes etsitä, Leyser toteaa.
Oma lukunsa on Espanjan koiratarhoista internetin kautta tilatut koirat, joiden hankinnalle ainut peruste on usein söpö ulkomuoto.
– Espanjalaiset koirat saattavat tuoda mukanaan tauteja, joita Suomessa ei tunneta. Nämä taudit voivat tarttua myös ihmisiin.