Uutiset

Homojen kirkkohäät jakavat kansan

Ajatus homoparien vihkimisestä avioliittoon jakaa suomalaisten mielipiteet. 43 prosenttia kansasta katsoo, että kirkon pitäisi vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja. Lähes yhtä suuri osa vastustaa homoparien kirkkohäitä.

Asiat käyvät ilmi Turun Sanomien ja viiden muun maakuntalehden Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

Tuhannelta vastaajalta kysyttiin, pitäisikö Suomen evankelisluterilaisen kirkon seurata Ruotsin kirkon päätöstä aloittaa samaa sukupuolta olevien vihkiminen avioon.

Vastaajista 39 prosenttia katsoo, ettei kirkon pidä jatkossakaan vihkiä homopareja. Vajaa viidennes ei osannut sanoa mielipidettään asiasta.

Naiset miehiä
suopeampia

Naisista yli puolet kannattaa homoparien vihkimistä. Miehistä samaa mieltä on vain joka kolmas.

Eri ikäryhmien kesken mielipiteet poikkeavat vieläkin voimakkaammin. Alle 35-vuotiaista reilusti yli puolet kannattaa samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä. Ikäihmisistä puolestaan selvä enemmistö vieroksuu homoliittoja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myös alueelliset mielipide-erot ovat huomattavia. Pääkaupunkiseudulla asuvista yli 60 prosenttia kannattaa homoparien vihkimistä. Oulun läänin vastaajista samaa mieltä on vain joka kolmas.

Suopeimmin homoparien vihkimiseen suhtautuvat vihreiden, Rkp:n ja Vasemmistoliiton kannattajat. Kristillisdemokraatit puolestaan tyrmäävät homoliitot lähes yksimielisesti.

Suomen laki
ei mahdollista

Ruotsin kirkko päätti homoparien vihkimisestä sen jälkeen, kun maan valtiopäivät oli hyväksynyt sukupuolineutraalin avioliittolain.

Kirkon tutkimuskeskuksen johtaja Kimmo Kääriäinen muistuttaa, että Suomen lainsäädännössä avioliitto määritellään naisen ja miehen väliseksi.

– Meillä pohditaan, voiko samaa sukupuolta olevien rekisteröity parisuhde saada siunaamisen vai ei. Kysymys on parhaillaan piispainkokouksen valmistelussa, Kääriäinen kertoo.

Kirkko pitää
poikkeavana

Suomen evankelisluterilainen kirkko on korostanut, että samaa sukupuolta olevien parisuhde on avioliitosta poikkeava instituutio.

– Kun samaa sukupuolta olevien parisuhteen rekisteröimiseen otettiin kantaa vuosikymmen sitten, kirkko puolusti vahvasti miehen ja naisen välisen avioliiton asemaa. Kanta ei varmasti ole muuttunut.

Kääriäisen mielestä on odotettua, että kysymys homoparien vihkimisestä jakaa ihmisten mielipiteet. Ikäryhmien väliset asenne-erot näkyvät hänen mukaansa muissakin seksuaalietiikkaan liittyvissä kysymyksissä.