Uutiset

YK: Maapallon lämpötila nousemassa yhä liikaa

Eri maiden tähän mennessä antamat lupaukset kasvihuonekaasupäästöjen leikkauksista merkitsevät sitä, että maapallon keskilämpötila saattaa yhä nousta kolme celsiusasetta. Tämä käy ilmi YK:n asiakirjasta, jonka uutistoimisto Reuters on saanut käsiinsä.

Kehittyneiden maiden tavoitteena on ollut, että lämpötila ei saisi nousta enempää kuin kaksi astetta, jotta vaaralliset muutokset kuten voimakas merenpinnan nousu, tulvat ja kuivuus voidaan välttää. Asiakirjan mukaan nykyiset lupaukset leikkauksista eivät kuitenkaan vielä riitä täyttämään tätä tavoitetta.

Tämän viikon tiistaille päivätyn YK:n asiakirjan mukaan rikkaiden maiden pitäisi leikata kasvihuonekaasupäästöjään 30 prosentilla vuoteen 2020 mennessä vuoden 1990 tasosta, jotta lämpötila ei nousisi enempää kuin kaksi celsiusastetta. Kehitysmaiden pitäisi puolestaan leikata omia päästöjään ainakin 20 prosenttia nykyisestä.

Yli sadan maan johtajat ovat kokoontuneet Kööpenhaminaan tänään huipentuvaan kokoukseen, jossa tavoitellaan uutta ilmastosopimusta.