Talous

Pankit ottavat Parocin haltuunsa

Vuorivillavalmistaja Paroc siirtynee jo tänään pankkien omistukseen. Syynä haltuunottoon ovat pääomasijoittajien yhtiölle ottamat 750 miljoonan euron velat, jotka uhkasivat kaataa muutoin täysin terveen ja kannattavan liiketoiminnan. – Jos allekirjoitusta ei saada aikaiseksi tänään, se tapahtuu ensi viikon aikana. Ennen joulua se tehdään joka tapauksessa, Parocin toimitusjohtaja Väinö Tuomisalo kertoo.

Pankkien haltuun joutuminen merkitsee monien mielestä kuoliniskua yritystoiminnalle. 1990-luvun aikana näin olikin. Tällä kertaa tilanne on kuitenkin toinen ja Tuomisalo vakuuttaa tyytyväisyyttään pankkiherrojen framille marssimiseen.

– Me olemme terve yritys, eikä pankkien haltuun joutuminen tarkoita meidän tapauksessamme saneerauksen aloittamista. Esimerkiksi tänäkin vuonna olemme tehneet 40 miljoonan euron liikevoiton. Korkomenot ovat miinusmerkkisen tuloksen ainoa syy, hän sanoo.

– Vielä syksyllä jouduimme käymään yt-neuvotteluja lomautuksista, mutta suurin osa niistä on kuitenkin jo peruttu. Taloustilanne on kääntymässä ja me olemme hyvässä iskussa. Työt kotimaassa jatkuvat normaalisti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pankkien haltuun joutuminen ei merkitse isoja muutoksia yhtiössä.

– Ne ovat ilmoittaneet olevansa tyytyväisiä yhtiön johtoon ja muuhun henkilöstöön sekä tapaan toimia, Tuomisalo sanoo.

Parocilla on Suomessa tehtaat Paraisilla, Oulussa ja Lappeenrannassa. Yhtiö teki viime vuonna 300 miljoonan euron liikevaihdon. Työntekijöitä yhtiöllä on 1 950, joista 350 Paraisilla. Toimintaa on 13 maassa.

35 pankkia
omistajaksi

Käytännössä Parocin siirtyminen pankeille tapahtuu pantin haltuunottona. Ensin pankit irtisanovat yhtiön nimiin otetut tai siirretyt velat ja sen jälkeen ne ottavat yhtiön panttina haltuunsa. Samalla nykyiset omistajat eli Persianlahden öljytuloja sijoittava Arcapita ja 17 prosentin osuuden omistanut Parocin henkilöstö menettävät osakkeensa.

Mukana on 35 pankkia eri puolilta maailmaa, Suomesta joukossa on Nordea. Suurin velkoja ja 15 prosentin osuuden uudesta Parocista nappaa arabeja yhtiön omistajaksi vuonna 2006 järjestellyt hollantilainen ING-pankki. Nordea on mukana siksi, että se oli aikoinaan järjestelemässä kauppaa, jolla Paroc myytiin edelliselle omistajalle, amerikkalaisen Bank of American sijoitusyhtiölle.

Parocin jättiläismäisestä 750 miljoonan euron velasta 170 miljoonaa on etuoikeudetonta. Tämä velka pyyhitään kerralla pois. Etuoikeutetusta 580 miljoonan euron velasta 350 miljoonaa euroa siirtyy uuden Parocin kannettavaksi. Yhtiö maksaa velasta vain korkoa. Takaisinmaksu tapahtuu vasta sitten kun pankit löytävät vuorivillavalmistajalle ostajan.

Jäljelle jäävä 230 miljoonan euron velka ovat eräänlainen pankkien pääomasijoitus Parociin. Näin ne välttyvät joutumasta kirjaamaan suoraa luottotappiota. Henkilöstölle tarjotaan 12,5 prosentin osuutta yhtiön osakkeista.

– Menettely ei estä liiketoiminnan kasvattamista eikä esimerkiksi investointien tekemistä. Meillä on rakennuslupa vetämässä Venäjällä tehtaan perustamiseksi, Tuomisalo kertoo.

Arvon pitäisi
kaksinkertaistua

Järjestely minimoi pankkien tappiot ja antaa mahdollisuuden saada ainakin osa saatavista takaisin. Konsulttiyhtiö KPMG määritti Parocin arvoksi elokuussa 300 miljoonaa euroa eli alle puolet siitä, mitä bahrainilainen Arcapita siitä kolme vuotta sitten maksoi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tarkoitus on, että pankit ovat omistajina vain joitakin vuosia. Kun yrityksen arvo kasvaa velkoja suuremmaksi, voidaan ryhtyä miettimään toisenlaista ratkaisua. Ne voivat olla yrityksen myyminen tai esimerkiksi pörssiin listaaminen, Väinö Tuomisalo arvelee.