Paikalliset

Tulipalo ajoi merivartioston
merihätään Rauman vesillä

Länsi-Suomen merivartiosto käyttää edelleen kymmentä 1970-luvulla valmistunutta Rautaville-partiovenettä.
Länsi-Suomen merivartiosto käyttää edelleen kymmentä 1970-luvulla valmistunutta Rautaville-partiovenettä.

Rauman merivartioaseman oma vene joutui merihätään torstai-iltapäivällä Rauman edustalla. Kesken partiomatkan veneen ohjaamossa huomattiin savunhajua, jonka alkuperäksi selvisi konehuoneessa savuava lämmitin. Nopeasti lämmitin syttyi jo ilmiliekkeihin, eikä paloa saatu enää talttumaan käsisammuttimin.

Veneen kolmihenkinen miehistö sai kuitenkin ohjattua liekehtivän aluksensa läheiseen Rauman ro-ro-satamaan, jonne Turun meripelastuskeskus hälytti paloautoja Satakunnan pelastuslaitokselta. Veneen päällikkö kipparoi alustaan urheasti aluksen kiinntykseen asti, minkä jälkeen koko miehistö pakeni liekkejä.

Palon sammuttamiseen tarvittiin siinä vaiheessa jo savusukeltajien apua. Veneen miehistö selvisi vaaratilanteesta säikähdyksellä, mutta joutui käymään lääkärin pakeilla hengitettyään savukaasuja.

Veneen vaurioista ei ole toistaiseksi tarkkaa tietoa, mutta ainakin konehuone kärsi merkittävästi. 14-metrinen alus hinataan seuraavaksi telakalle korjattavaksi. Se on tyypiltään rannikkovartiovene, kansankielellä Rautaville. Länsi-Suomen merivartiostolla on käytössään yhteensä kymmenen vastaavanlaista venettä.

Länsi-Suomen merivartioston mukaan Rautavillet ovat yleensä varsin luotettavia, vaikkakin auttamattoman vanhoja. Esimerkiksi palanut yksilö on rakennettu jo vuonna 1973. Niitä käytetään pääasiassa talvikaudella ja kaikkein vaativimmissa oloissa. Alukset pystyvät murtamaan kevyttä jäätä, mutta ovat selvästi kevyempää kalustoa hitaampia ja kankeampia.