Talous

Lähes 200 miljoonan euron yliopistorakennukset uudelle yhtiölle Turussa

Turun yliopiston rakennukset siirrettiin kolmen uuden kiinteistöosakeyhtiön hallintaan. Ne vastaavat jatkossa kiinteistöjen ylläpidosta.
Turun yliopiston rakennukset siirrettiin kolmen uuden kiinteistöosakeyhtiön hallintaan. Ne vastaavat jatkossa kiinteistöjen ylläpidosta.

Mittava kiinteistöomaisuus sai tiistaina uuden hoitajan, kun valtion omistamat ja Senaatti-kiinteistöjen hallinnassa olevat yliopistokiinteistöt siirrettiin kolmeen uuteen kiinteistöosakeyhtiöön. Jatkossa ne vastaavat kiinteistöjen ylläpidosta ja vuokraamisesta yliopistoille. Kiinteistöomaisuuden siirto on varsin iso, sillä omaisuuden arvo on 1,78 miljardia euroa. Rakennusten lisäksi siirtyvään omaisuuteen kuuluu maa-alueita ja kampuksia.

Turussa siirto koskee valtaosaa Turun yliopiston, kauppakorkeakoulun ja Åbo Akademin rakennuksista, kaikkiaan noin 180 000 neliömetriä.

Järjestely poikkeaa hieman muista yliopistokaupungeista, sillä Senaatin hallintaan jää Turussa jonkin verran yliopistokiinteistöjä. Muun muassa noin 40 000 neliöitä käsittävät Ict-talo, Biocity ja mikrobiologian laitos jäävät Senaatille, koska niissä on yliopistojen lisäksi muitakin käyttäjiä.

Siirtyvän omaisuuden arvo on Senaatin Länsi-Suomen aluejohtajan Olavi Hiekan mukaan luokkaa 150 miljoonaa euroa, siis noin kymmenen prosenttia koko maan potista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Omaisuuden yhtiöittämisen taustalla on vuoden alussa voimaan tuleva yliopistolain muutos. Järjestelyn tarkoituksena on muun muassa turvata yliopistojen vakavaraisuutta. Uusissa kiinteistöyhtiöissä yliopistojen omistusosuus on kaksi kolmasosaa ja valtio-omisteiselle Senaatille jää kolmasosa.

Olavi Hiekka ei näe esteitä sille, miksei valtavan kiinteistömassan hallinnointi toimisi uudessakin järjestelyssä.

– Yliopistot tarvitsevat pääomaa. Suomen Yliopistokiinteistöt tulee olemaan megaluokan kiinteistönomistaja, vaikka se Senaattia paljon pienempi onkin, hän arvioi.

Kiinteistömassan siirtyminen pois taseesta tietää Senaatille myös hieman yli 20 prosentin vuosittaista tulojen laskua Länsi-Suomessa, kun yliopistojen maksamat vuokratulot katoavat. Niistä on kertynyt vuosittain noin 20 miljoonaa euroa. Siirron myötä katoavat tosin myös ylläpidosta syntyvät menot sekä velat.

– Järjestely vaikuttaa meihin yllättävän vähän, sillä olemme ulkoistaneet kaikki kiinteistöjen hoitoon ja rakentamiseen liittyvät työt. Organisaatiomme suhteessa hallinnoitaviin neliöihin on hyvin pieni, mutta tietysti kulurakennetta on mietittävä, Hiekka sanoo.

Senaatille jää Varsinais-Suomen, Satakunnan, Ahvenanmaan ja Kanta-Hämeen käsittävälle Länsi-Suomen alueelle hallinnoitavaa vielä noin 1,2 miljoonaa neliötä.