Uutiset

Arkkipiispa valitaan pitkälti varsinaissuomalaisten äänillä

Arkkipiispa odottaa seuraajaa seitsemän ehdokkaan joukosta- TS/arkisto.
Arkkipiispa odottaa seuraajaa seitsemän ehdokkaan joukosta- TS/arkisto.

Eläkkeelle jäävän arkkipiispa Jukka Paarman seuraaja valitaan seitsemän ehdokkaan joukosta. Ehdokkaiden nimet varmistuivat maanantaina, kun kevättalvella pidettävän arkkipiispan vaalin ehdokasasettelu päättyi.

Uudistetusta vaalitavasta huolimatta arkkipiispan valinta on edelleen pitkälti varsinaissuomalaisten käsissä. Valinnasta päättää noin 1 200 valitsijaa, joista lähes kolme neljännestä on Turun arkkihiippakunnan edustajia.

Valitsijat vastaavat myös ehdokasasettelusta, ja kolme ehdokasta tulee Turun seudulta. Ehdolla on Turun arkkihiippakunnan piispa Kari Mäkinen sekä kirkkoherrat Jouni Lehikoinen Mikaelinseurakunnasta ja Martti Hirvonen Katariinanseurakunnasta.

Muualta Suomesta tulevia piispaehdokkaita ovat Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen ja Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi. Piispojen ja kirkkoherrojen haastajiksi ovat ilmoittautuneet Helsingin yliopiston dogmatiikan professori Miikka Ruokanen sekä Suomen Lähetysseuran johtaja Seppo Rissanen. Tälläkään kertaa ehdolle ei asettunut yhtään naista.

Arkkipiispa valitaan kaksivaiheisessa vaalissa. Ensimmäinen vaalipäivä on helmikuussa. Jos kukaan ehdokkaista ei saa ensimmäisellä vaalikierroksella yli puolta annetuista äänistä, toinen kierros käydään maaliskuussa. Uusi arkkipiispa aloittaa tehtävässään kesäkuun alussa.