Uutiset

Jouluruuhka ja pankkilakko toivat setelihuijarit Varsinais-Suomeen

Varsinais-Suomesta on löydetty viikonlopun aikana ainakin neljä väärennettyä 50 euron seteliä. Poliisin tiedot väärennösten laadusta ovat toistaiseksi hatarat. Tarkkaa tietoa ole saatu siitäkään, missä seteleillä on tehty ostoksia.

Komisario Marko Heikkilä kertoo, että ainakin yhtä väärennöstä on käytetty maksuvälineenä Laitilassa. Ilmeisesti tekeleet ovat siinä määrin onnistuneita, että niillä on onnistuttu puijaamaan kauppiaita. Setelit huomattiin vasta vartiointiliikkeen setelinlaskennan yhteydessä.

– Kone ei ole päästänyt niitä läpi ja asiantuntijatkin huomaavat ne helposti, Heikkilä sanoo.

Hän arvelee, että käynnissä oleva pankkilakko ja kauppojen joulua kohti tiivistyvät ruuhkat ovat saattaneet houkutella väärentäjäliigan apajille. Otollinen markkinarako syntyy, kun myyjillä on kiire purkaa kassajonoja. Suurten seteleiden käyttöä ei osata hevin epäillä, kun liikkeellä on muutenkin runsaasti automaateista hamstrattua käteistä.

– Monta kertaa näissä tapauksissa liikkeellä on ulkomainen ammattiryhmä, joka kiertää ympäri Suomea ja levittelee väärennöksiä mukanaan, Heikkilä toteaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Viisikymppinen
suosituin väärennös


Viidenkymmenen euron seteli on Suomessa yleisimmin tavattu väärä raha. Alkuvuonna meillä huomatuista väärennöksistä viisikymppisiä oli selvästi eniten. Tammi-kesäkuussa kotimaan rahaliikenteestä napattiin Suomen Pankin mukaan yhteensä 286 väärää rahaa. Näistä viisikymppisiä oli likipitäen puolet, eli yhteensä 126 kappaletta.

Koko maailmassa väärennettyjä euroseteleitä löydettiin alkuvuoden aikana yhteensä 413 000. Väärennösten määrä kasvoi viime vuoden vastaavasta puolivuotiskaudesta lähes viidenneksellä.

Koko euroalueella väärät kaksikymppiset ylittävät viisikymppisten suosion. Tänä vuonna maailman vääristä euroista lähes puolet on ollut kaksikymppisiä. Noin joka kolmas väärä seteli oli viisikymppinen. 20, 50 ja sadan euron setelit muodostavat väärennöksistä reilusti yli 90 prosenttia. Niitä suurempia tai pienempiä väärennöksiä tavataan äärimmäisen harvoin.

RAMI NIEMINEN