Uutiset

Joulukinkkujen hinta romahti viikonloppuna

Kauppiaiden mukaan joulukinkkujen hinnoista jää vain luu käteen, mutta kinkku on hyvä houkutin saada asiakkaita kauppaan.
Kauppiaiden mukaan joulukinkkujen hinnoista jää vain luu käteen, mutta kinkku on hyvä houkutin saada asiakkaita kauppaan.

Pakastettuja joulukinkkuja sai Turussa viikonloppuna jo alle kahden euron kilohintaan. Hinnat romahtivat parhaimmillaan yli kolmanneksella verrattuna alkuviikkoon, jolloin joulupöydän kunkusta pyydettiin kolmosella alkavia kilohintoja.

Esimerkiksi Skanssin Citymarket myi viikonloppuna kinkkua 1,69 euron kilohintaan. Prismat ja Länsikeskuksen Citymarket kiiruhtivat perässä ja tyhjensivät varastojaan 1,99 euron kampanjoilla.

Kauppiaiden mukaan moisista hinnoista jää vain luu käteen.

– Takuulla näillä hinnoilla myydään tappiolla, tunnustaa Citymarket Länsikeskuksen tuore ruokapuolen toimitusjohtaja Petri Kolehmainen.

Hänen mukaansa sianlihan hinta on jo pitkään ollut alamaissa, eikä joulusesonki ole tuonut tilanteeseen parannusta. Sikayrittäjiä viikonlopun hinnat suorastaan pöyristyttävät.

– Hintataso on tosi hurja, eikä missään suhteessa reaalihintoihin. Sanotaan suoraan, että alle kaksi euroa on ala-arvoinen hinta, puuskahtaa Suomen sikayrittäjien toiminnanjohtaja Ari Berg.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hänen mukaansa 3–4 euroakin kilolta olisi vielä edullinen hinta verrattuna tuotantokustannuksiin. Bergin mielestä alennusmyynti on omiaan vääristämään kuluttajien käsitystä tuottajien tarvitsemista hinnoista.

Kinkusta
kilpailuvaltti

Kauppiaiden mukaan hintaromahdus johtuu kilpailusta. Taantuman verisessä joulukamppailussa kinkuista on kehkeytynyt sisäänvetotuote. Sen sijaan Suomessa ja Ruotsissa paljastuneiden sikatilaskandaalien ei myönnetä vaikuttaneen hinnoitteluun, vaikka niiden vaikutuksia ehdittiin jo pelätäkin.

– Meillä kinkun myynti on mennyt ihan hyvin, vaikka sikatilojen tapahtumat olivatkin minulla peikkona takaraivossa, Kolehmainen sanoo.

Hänen mukaansa kinkkuja myydään kappalemääräisesti viime vuotta enemmän. Tosin kuluttajat ostavat entistä pienempiä kinkkuja, mikä laskee myytyjen kilojen määrää.

– Johtuisikohan hinta kilpailusta? Kinkku on sisäänvetotuote, eivätkä nämä kohut ole minun mielestäni vaikuttaneet kuluttajien käyttäytymiseen, kyselee puolestaan Itäharjun Prisman johtaja Jussi Virtanen.

Hänen mukaansa suomalainen kinkku pitää yhä pintansa. Tanskalainen sika on vakiinnuttanut markkina-asemansa, mutta ei uhkaa kotimaisen lihan valta-asemaa.

Myöskään lihateollisuudessa ei tunnusteta kohun pakottaneen suomalaistehtaita polkuhintoihin.

– Kohut ovat aina ikäviä ja osa kuluttajista varmasti miettii asioita uudelleen. Suomalainen kuluttaja on kuitenkin melko konservatiivinen ja rauhallinen, pohtii Atria Suomi oy:n johtaja Matti Perälä.

Hän muistuttaa, että kaupat ovat tehneet ensimmäiset joulukinkkutilauksensa jo kevään ja alkukesän aikana.

Tuorekinkut
tällä viikolla

Kinkkujen alennusmyynti on monen tekijän summa. Kauppiaiden mielestä menekin lasku ei kuitenkaan tähän yhtälöön kuulu. Sekä Prismassa että Citymarketissa joulumyynnin kehutaan alkaneen lupaavasti, vaikka kovimmat kauppapäivät ovat vielä edessä.

Länsikeskuksessa kinkkuja on potkittu liikkeelle myös kauppiaanvaihdoksen vuoksi.

– Me olemme halunneet varmistaa, että kinkkuja ei jää tammikuuksi pakkaseen. Olemme myös halunneet viestittää asiakkaille, että olemme edelleen tosissamme liikkeellä, vaikka kauppias vaihtuukin, uusi kauppias Kolehmainen sanoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tällä viikolla tuorekinkut alkavat vallata kauppojen hyllyjä, jolloin pakastekinkkujen myynti kääntyy laskuun.

– Täälläpäin myydään aika paljon tuorekinkkua, tietää Prisman Virtanen.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (1)

Vanhimmat ensin
Vastaa
culinarist
Blacky kinkku
Mistä saa Ruotsissa ja suomenruotsalaisilla alueilla suosittua Blacky kinkkua? Sitä on hyvä laittaa eväsleipien päälle, kun lihatiskiltä ostaa halutunpaksuisia siivuja. Makoisaa ja näyttääkin kinkulta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.