Uutiset

Suomalaiset Vietnam-veteraanit
löysivät aseveljet Törnin jääkäreistä

Seppo Hurme haavoittui Vietnamin sodassa lentämänsä helikopterin saatua osuman.
Seppo Hurme haavoittui Vietnamin sodassa lentämänsä helikopterin saatua osuman.

– On suuri asia että voimme vapaasti puhua Vietnamin sodasta Suomessa ja että isämme taistelivat Suomen itsenäisyyden puolesta, sanoo Yhdysvaltain merijalkaväen kersantti Erkki Nevatie, 62.

Yhdysvaltain armeijassa Vietnamissa palvelleita suomalaisia kokoontui launtaina Turussa ensi kerran juhlimaan yhdessä Lauri Törnin jääkärikomppaniassa Itä-Karjalassa 1944 palvelleiden veteraanien kanssa.

Vietnamin sodassa 1964-1973 palvelleista veteraaneista noin 25 on syntynyt Suomessa. Heistä monet asuvat nykyisin kokonaan tai osan vuodesta Suomessa.

Vietnamissa palveli myös Australian suomalaisia.

– He päätyivät Yhdysvaltain armeijaan yleensä, kun perhe muutti 1960-luvulla Suomesta Amerikkaan. Useimmilla on nyt kaksoiskansalaisuus. Vietnamissa palveli myös satoja amerikansuomalaisten jälkeläisiä, kertoi tilaisuuden järjestäjä, raisiolainen Seppo Grönroos.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhteistä
Lauri Törni

Osasto Lauri Törnin perinnekillan puheenjohtajan Kari Kallosen mukaan Turussa kokoontuneita veteraaneja yhdistää Vietnamissa 1965 kaatuneen majurin ja Mannerheim-ristin ritarin Lauri Törnin muiston vaaliminen. Suomen itsenäisyys ja sotien veteraanit ovat tärkeitä Vietnam-veteraaneille, koska heidän isänsä osallistuivat sotiin.

– Tämä on iso asia heille, koska aiemmin siitä on vaiettu. Virallinen Suomi ei tiennyt, että Vietnamissa oli suomalaisia. Kilta haluaa tuoda esille historiaa ja innostaa nuoria maanpuolustuksen pariin, Kallonen sanoi.

– Suomi on isänmaamme ja meillä on vahvasti juuret täällä, sanoo Hinnerjoella asuva David Heikkilä, 60.

Heikkilä toimi samassa helikopteritukikohdassa, jossa Törni koulutti erikoisjoukkoja.

Vietnam-veteraanien tarinat ovat monesti karua kuultavaa, mutta joukosta huokui amerikkalainen välittömyys ja iloisuus.

Välillä muistelot ankarista taisteluista ja aseveljien kärsimyksistä vakavoittivat.

Yhdysvallat menetti Vietnamissa 58 200 miestä ja liittolaiset 6 000. Etelävietnamilaisia kaatui 230 000, pohjoisvietnamilaisia ja vietkongeja 1,1 miljonaa.

Sotilaat sairastuivat
myrkyistä

Yhdysvalloissa kadettikoulun käyneen, Los Angelesissa asuvan Seppo Hurmeen, 64, kertomukset tuovat mieleen Vietnam-elokuvien legendat Apocalypse now, Platoon tai Full Metal Jacket.

Hurme toimi helikopterilentäjänä 1967-68 ja lensi tulitukikopteria, kunnes haavoittui koneen saatua osuman.

– Ideologista tunnetta siinä sodassa ei ollut. Pohjoisvietnamilaiset olivat taitavia sotilaita, Hurme tuumii.

Tampereella asuva kersantti Timo Peltomaa, 65, toimi panssarijoukoissa lääkintämiehenä ja pelastui monta kertaa miinaan ajaneista panssareista.

Washingtonin osavaltiossa asuva Markku Kanervikkoaho, 61, oli sairaseläkkeellä Vietnamiin kylvetyistä myrkyistä.

– Me sotilaat joimme sitä vettä joka tuli viidakosta, minne myrkkyjä pudotettiin. Aika moni sairastui. Onneksi veteraaneja arvostetaan nykyisin todella hienosti kotona Teksasissakin, Kanervikkoaho kertoi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Itsenäisyyspäivänä Vietnam-veteraanit laskevat kello 11 seppeleet Askaisten sankarihaudalle ja Ritaripuistossa lähellä marsalkka Mannerheimin synnyinkotia Louhisaarta. Sen jälkeen on perinneradiotapahtuma kunnanvirastossa.