Uutiset

Reuters: Turmatyyppiä olevat kopterit käyttökieltoon

Pelastustyöntekijät tutkivat maastoa lähellä helikopterin putoamispaikkaa Bergenissä. epa/ RUNE NIELSEN
Pelastustyöntekijät tutkivat maastoa lähellä helikopterin putoamispaikkaa Bergenissä. epa/ RUNE NIELSEN

Norjan turmahelikopterin valmistanut yhtiö on määrännyt toistaiseksi käyttökieltoon helikopterit, jotka ovat samaa mallia kuin maahan pudonnut kopteri. Airbus Helicoptersin päätöksestä kertoi uutistoimisto Reuters varhain aamulla.

Käyttökielto koskee kaupallisia lentoja.

Kaikkien 13:n lennolla olleen uskotaan kuolleen, kun mallin H225 Super Puma helikopteri putosi Pohjanmeren rannikolla lähellä Bergeniä eilen. Statoilin öljynporauslautalta palaamassa olleen kopterin roottorin epäillään irronneen kesken lennon. Silminnäkijät kertoivat kuulleensa kopterista myös räjähdyksen.

Britannia ja Norja määräsivät turmatyyppiä olevat helikopterit käyttökieltoon jo ennen kuin Airbus teki saman päätöksen.

Suomessa Rajavartiolaitoksella on käytössään kolme saman valmistajan AS332 Super Pumaa. Ne ovat vanhempia ja kevyempiä kuin Norjassa tuhoutunut helikopteri.

Vartiolentolaivueen komentaja Antti Pesari sanoi STT:lle, että Norjan turma ei aiheuta Rajavartiolaitoksessa mitään toimia.

Mustat laatikot löytyivät

Turman syy oli tuoreeltaan epäselvä, mutta kopterin kaksi mustaa laatikkoa löytyivät illalla.

H225-koptereilla on ollut aiemmin teknisiä ongelmia eri puolilla maailmaa, ja ne ovat myös joutuneet useisiin onnettomuuksiin ainakin Britanniassa. Skotlannissa konetyyppi on tehnyt kahdesti hätälaskun vaihdekoneistossa havaitun halkeaman vuoksi.

Pesarin mukaan H225 Super Pumassa on täysin erilainen vaihteisto kuin Rajavartiolaitoksen Super Pumissa.

Eilen puoliltapäivin sattuneessa maahansyöksyssä kuolleista yksitoista oli norjalaisia, yksi britti ja yksi italialainen. He olivat ilmeisesti öljynporauslautalla töissä. Onnettomuus oli uhrimäärällä mitattuna Norjan vakavin kopteriturma sitten vuoden 1978.

TS–STT