Toivakka ei muista, milloin sai tietää verosuunnitteluyhtiöstä
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok) ei suostu arvioimaan, kuinka vakavana hän pitää harhaanjohtavan tiedon antamista eduskunnalle.
– Olen erittäin pahoillani siitä, jos ja kun on saatu sellainen kuva, että olen antanut väärän kuvan toimistani yhtiössä, Toivakka sanoo.
Hän vahvisti torstaina eduskunnassa, ettei aio harkita eroa. Toivakka sanoi olevansa pahoillaan siitä, että käytti eduskunnassa sopimatonta kieltä.
Oppositiopuolue Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne piti hyvänä, että Toivakka pyysi eduskunnalta anteeksi. Sdp harkitsee, ryhtyykö se joihinkin toimiin Toivakan puheiden vuoksi. Yksi mahdollisuus olisi esimerkiksi tehdä välikysymys.
Toivakka istui perheyhtiön hallituksessa, kun yhtiö perusti vuonna 2007 Belgiaan holdingyhtiön verosuunnittelua varten. Toivakka korostaa, ettei ole ollut sen jälkeen mukana perheyhtiön operatiivisessa toiminnassa vuoden 2005 jälkeen. Sen hallituksessa hän oli mukana vuoteen 2008 saakka. Hallituksessa oli Toivakan lisäksi jäsenenä hänen miehensä.
Toivakka ei koe epäonnistuneensa yhtiön hallitustyössä, vaikka hän ei hallituksen jäsenenä tiennyt holdingyhtiön perustamisesta.
– En missään nimessä. Meitä oli hallituksen jäseninä kaksi. Siinä vaiheessa, kun lähdin politiikkaan keskityin siihen ja mieheni hoiti operatiivisia asioita. Olin hallituksen jäsen ja sitä kautta toki kokonaisvastuussa juridisesti.
– Yhtiön perustaminen on operatiivisessa toimivallassa, se on mahdollista perustaa ilman hallituksen hyväksyntää, Toivakka sanoo.
Sdp:n kansanedustaja Timo Harakka kuitenkin viittasi eduskunnan kyselytunnilla osakeyhtiölakiin. Harakka totesi, että lain mukaan yhtiön perustaminen ei ole mahdollista niin, ettei hallituksella ole siitä vähintäänkin tietoa.
Toivakka ei muista, milloin hänen toimitusjohtajana toiminut aviomiehensä Jukka Toivakka kertoi hänelle holdingyhtiön perustamisesta.
– Ne ovat niin kaukaisia asioita, Toivakka sanoo.
Toivakan mies Jukka Toivakka kertoi aiemmin torstaina STT:lle, ettei keskustellut yhtiön perustamisesta vaimonsa kanssa. Hän ei muistanut, oliko asiasta puhetta myöhemmin.
Tästä on kyse
– Marraskuussa 2007 perheyhtiö CM-Toivakka Oy perustaa holdingyhtiön Belgiaan.
– Holdingyhtiön nimeksi tulee Vacca-Invest SPRL.
– Lenita Toivakka oli tuolloin perheyrityksen hallituksen jäsen. Hänen miehensä Jukka Toivakka on sen toimitusjohtaja.
– CM-Toivakan yhtiöjärjestyksen mukaan Jukka Toivakalla oli oikeus perustaa holdingyhtiö omalla päätöksellään.
– 2007 Lenita Toivakasta tuli kokoomuksen kansanedustaja, ja 2008 hän erosi perheyhtiön hallituksesta.
– Holdingyhtiö omistaa kokonaan Suomessa toimivan K5 Kiinteistökehitys Oy:n, joka omistaa Mikkelissä kauppakeskus Akselia.
– Lenita Toivakka kertoi marraskuussa Ylelle, että holdingyhtiö perustettiin, koska kauppakeskus haluttiin myydä ulkomaiselle kiinteistösijoittajalle. Tavoitteena oli myös verosuunnittelu.
– Kauppakeskuskauppa ei toteutunut, ja Jukka Toivakan mukaan holdingyhtiö ei ole toistaiseksi tuonut perheyhtiölle minkäänlaisia verohyötyjä.
– Lenita Toivakka omistaa CM-Toivakasta kaksi prosenttia.
– CM-Toivakka omistaa holdingyhtiöstä 25 prosenttia. Loppuosan omistavat Toivakan suvun muut firmat, joissa Lenita Toivakka ei ole mukana.
TS–STT
FAKTA
– Toimitusjohtaja (Jukka Toivakka) saa ryhtyä yhtiön toiminnan laajuus ja laatu huomioon ottaen epätavallisiin tai laajakantoisiin toimiin vain, jos hallitus (Jukka ja Lenita Toivakka 2007) on hänet siihen valtuuttanut.
– Hallituksen päätökseksi tulee enemmistön mielipide, jollei yhtiöjärjestyksessä edellytetä määräenemmistöä. Jos äänet menevät tasan, ratkaisee puheenjohtajan (Jukka Toivakka) ääni.
– Yhtiön toiminimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja (Jukka Toivakka) tai toimitusjohtaja (Jukka Toivakka).
– Yhtiöjärjestyksessä ei ole mainintaa, kuinka monta hallituksen jäsentä pitää olla koolla, että hallitus on päätösvaltainen.