Kipu riippuu hoitopaikasta
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella eri toimipisteiden käytännöt paksusuolen tähystyksen kivunlievittämiseen vaihtelevat suuresti.
Turunmaan sairaalassa rauhoittavien ja kipulääkkeiden saamisen mahdollisuus on kirjattu potilasohjeisiin, Tyksissä niin sanotun humautuksen saa mikäli keksii sellaista pyytää.
Kipulääkitystä saa toimenpiteen aikana, jos tähystys tuntuu kivuliaalta.
Haluttomuus lievittää kipuja johtuu lääkityksen vaatimasta pidemmästä sairaalassa oloajasta sekä lääkitykseen liittyvistä riskeistä. Muun muassa ylipaino, hengitysvaikeudet ja vakava maksan vajaatoiminta lisäävät lääkityksen riskejä.
Tyksissä suositaan potilaan olevan toimenpiteen aikana niin tajuissaan, että kykenee itse kertomaan mahdollisista kivuista.
Turunmaan sairaalassa koetaan paksusuolen tähystyksen olevan merkittävästi helpompi sekä potilaalle että toimenpidettä tekevälle lääkärille, kun potilas on rentona eikä suoli supistele. Lääkityksen ansiosta suoleen aiheutuva venytyskipu jää pois.
Turunmaan sairaalassa noin 80 prosenttia tähystyspotilaista haluaa humautuksen.
Tyksin gastroenterologian vastuualueen ylilääkäri Markku Voutilainen arvioi, että hänen potilaistaan 50 prosenttia toivoo lääkitystä ennen tähystystä.
Suomen Kivuntutkimusyhdistyksen puheenjohtaja ja Keski-Suomen keskussairaalan ylilääkäri Juha Nevantaus sanoo, että heillä on käytössä kirjalliset, yleiset ohjeet koskien paksusuolen tähystyksen kivunlievittämistä.
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin gastroenterologian toimialajohtaja Arto Rantala kertoo, että sairaanhoitopiirin alueella ei ole yleisiä ohjeita tähystyspotilaiden kivunlievittämisestä.
Lue koko juttu torstain Turun Sanomista tai näköislehdestä