Panama-paljastusta edelsi vuoden hiljainen uurastus
Reilu vuosi sitten Süddeutsche Zeitungin tutkiva toimittaja Bastian Obermayer tunsi olonsa alakuloiseksi. Hänellä oli huono päivä, eikä hän oikeastaan ollut kovin innoissaan, kun nimetön lähde otti yhteyttä ja kysyi, olisiko hän kiinnostunut datasta.
Obermayer vastasi kuitenkin myönteisesti. Lähteen takaa paljastui yksi viime vuosien suurimmista tietovuodoista.
Helsingissä tutkivan journalismin konferenssissa vieraillut Obermayer kertoo, ettei lähteen vuotamista Panaman papereista olisi saatu läheskään kaikkea irti, ellei mukaan olisi pyydetty kansainvälistä tutkivien toimittajien verkostoa.
Alkuun Obermayer kävi jättiaineistoa läpi kollegansa kanssa Münchenissä. Syvällä Etelä-Saksassa heitä kiinnostivat erityisesti vuodon saksalaisnimet. Obermayer kertoo STT:lle, että esimerkiksi Islannin pääministerin veroparatiisikytkökset paljastuivat kansainvälisten kollegojen avulla.
Yhteistyön onnistumisen takasi yhteinen julkistusaika.
– Mistään ei olisi tullut mitään, jos olisimme lähteneet kilpailemaan siitä, kuka julkaisee ensimmäisenä ja mitä. Yhteistyön ehdot olivat, että kukaan ei ole ensimmäinen ja kaikki jakavat keskenään tietonsa, Obermayer kertoo.
Jokainen tieto on tarkistettava
Panaman paperien tutkimiseen kului paljon rahaa ja aikaa. Obermayer joutui kollegoineen pyytämään useammankin kerran pomoiltaan parempaa tietokonetta, koska mammuttiaineiston läpikäyminen vaati tarpeeksi tehokkaita työvälineitä.
Konferenssissa puhuessaan hän toteaa myös naurahtaen, että toimittajajoukon yhteistyössä oli omat mutkansa, kun työtä koordinoitiin ympäri maailmaa. Lopulta kaikki meni hyvin.
Tutkiva työ pidettiin visusti salassa työryhmän ulkopuolisilta.
Obermayer arvelee, että jossain vaiheessa jopa työkaverit alkoivat pitää häntä ja hänen kollegoitaan hulluina kuukausia jatkuneen salailun ja salamyhkäisyyden jälkeen.
Työ oli hidasta, koska aineisto on valtava ja jokainen tieto on tarkistettava. Toimittajat etsivät vertailukohtia esimerkiksi paikallisista rekistereistä.
Obermayer kertoo, että Siemensiä koskevien tietojen osalta auttoi se, että Saksassa oli käsitelty asiaan liittyvää tapausta oikeudessa. Obermayer kollegoineen vertasi vuodettuja asiakirjoja oikeudenkäyntiaineistoon ja huomasi tiettyjä yhtäläisyyksiä.
– Tähän mennessä on tullut vastaan vasta yksi tapaus, jonka totesimme täysin perättömäksi.
Lähdesuoja pitää loppuun asti
Obermayer pitää lähdesuojaa suuressa arvossa. Hän haluaa journalististen periaatteiden mukaisesti suojella lähdettään mahdollisimman hyvin, vaikka eri maiden viranomaiset haluaisivat asiakirjat itselleen.
Toimittajaryhmä ei aio luovuttaa papereita eteenpäin viranomaisille. Obermayer sanoo, että yksi syy on pelko lähdesuojan murenemisesta. Ei voi olla varma siitä, olisiko 11,5 miljoonaan asiakirjan joukossa asioita, jotka paljastaisivat lähteen.
– Jos lähde olisi halunnut kaiken julkisuuteen, hän olisi voinut antaa aineiston vaikka Wikileaksille, joka on julkaissut vastaavia paljastuksia. Sen sijaan hän päätti ottaa yhteyttä vastuuntuntoiseen journalistiin, Obermayer sanoi puhuessaan konferenssissa.
Toimittajaryhmä jatkaa asiakirjojen penkomista. Obermayer uskoo, että hyvä tarinan löytäminen Panaman papereista on mahdollista vielä pitkään.
– On monia johtolankoja, joita emme ole edes ehtineet seurata.
TS–STT
Panaman papereita tutkinut toimittaja Bastian Obermayer listasi STT:lle tutkivan toimittajan kolme tärkeintä ominaisuutta.
Into
– Toimittajan on oltava innostunut tutkimastaan asiasta ja uskottava työstään.
Kärsivällisyys
– Innostumisen lisäksi pitää kuitenkin myös olla malttia, sillä kaikki tiedot on aina tarkistettava ja kuultava kaikkia mahdollisia puolia.
Avoin mieli
– Tutkivan toimittajan on oltava avoin yhteistyölle. Ennen Panaman papereita olisin lopettanut selvitystyöni, jos johtolangat olisivat johtaneet liian kauas ulkomaille, esimerkiksi Ecuadoriin. Nyt ottaisin yhteyttä kollegaani alueella ja jatkaisin.