Sdp vaatii hallitukselta viipymättä tiedonantoa väylien yhtiöittämisestä
Sdp vaatii hallitukselta eduskunnalle viipymättä tiedonantoa tai pääministerin ilmoitusta väylien yhtiöittämisestä, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoo Lännen Medialle.
Liikenneministeri Anne Berner (kesk) esitti maanantaina, että valtion tie-, rautatie- ja meriväylät siirrettäisiin uuteen valtionyhtiöön.
Bernerin kaavailuissa uusi yhtiö huolehtisi liikenneväylien ylläpidosta ja kehittämisestä. Se voisi rahoittaa toimintaansa liikenneverkon käyttöön perustuvilla asiakasmaksuilla, jolloin liikenteen nykyisiä veroja ja maksuja voitaisiin keventää.
– Bernerin ajamassa mallissa liikkuminen teillä muutetaan maksulliseksi ja Suomen kansallisomaisuus laitetaan osakeyhtiöön, Lindtman tiivistää.
– Kyse on niin valtavasta yhteiskunnan perusrakenteisiin menevästä esityksestä, että se on saatava eduskunnan käsiteltäväksi vähintään tiedonannon tai pääministerin ilmoituksen muodossa, hän jatkaa.
Lindtman on huolissaan muun muassa autokaupasta. Hän pelkää sen hyytyvän, jos hallituksen aikeista syntyy esimerkiksi sellainen vaikutelma, että autovero poistetaan kokonaan tulevaisuudessa.
– Aiotaanko koko alaa pitää puolitoista vuotta löysässä hirressä, hän kysyy.
Lindtmanin mukaan on ylipäänsä epäselvää, onko hallituksella yhteistä linjaa asiaan, koska etenkin perussuomalaiset ovat suhtautuneet kriittisesti Bernerin esittelemään väyläpakettiin.
– Ilmassa on edelleen kysymys, mistä muualta lisäraha tulee kuin kansalaisten kukkarosta. Tässä on huoli myös siitä, joutuvatko maksajiksi erityisesti maakuntien ihmiset ja sitä kautta maakuntien elinvoimaisuus.
Väylien lisäksi hallitus suunnittelee ainakin julkisten sote-palveluiden yhtiöittämistä. Metsähallituksen yhtiöittäminen meni jo läpi eduskunnassa.
– Hallituksen toiminnasta jää mielikuva, että oli ongelma mikä tahansa, niin vastaus on yhtiöittäminen. Käykö kuten psykologi Abraham Maslow aikanaan totesi, että jos ainoa työkalu on vasara, niin kaikki ongelmat alkavat näyttää nauloilta, Lindtman sanoo.
Hallituksen tiedonanto päättyy tavallisesti luottamusäänestykseen. Entä, jos hallitus hylkää Sdp:n vaatimuksen tiedonnannosta tai pääministerin ilmoituksesta?
– Silloin opposition keinovalikoima kapenee, mutta edelleenkin keinoja on olemassa, Lindtman vastaa.
Oppositio voi aina nostaa haluamansa asian eduskuntaan keskusteltavaksi välikysymyksellä ja mitata samalla hallituksen tai yksittäisten ministerien luottamusta.
Sdp teki jo viime syksynä välikysymyksen hallituksen liikennepolitiikasta ja junaliikenteen leikkauksista.