Loistoristeilijöiden sikailu Itämeren kustannuksella lopetetaan
Yksi Itämeren tilaa heikentävä ympäristörasitus poistuu viiden vuoden kuluttua, kun matkustaja-alukset eivät saa enää laskea puhdistamattomia jätevesiä suoraan mereen.
Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO vahvisti perjantaina, että jätevesien lasku Itämereen kielletään 2021. Uusia, vuodesta 2019 alkaen valmistuvia aluksia määräykset koskevat jo aikaisemmin. Venäjä sai osalle meriliikennettään kahden vuoden siirtymäajan, joten koko Itämerta päätös tulee koskemaan vuonna 2023.
Päätös jätevesikiellosta on ollut ”putkessa” jo jonkin aikaa, mutta sen voimaantuloa on lykätty, kunnes Itämeren rannikkovaltiot vahvistavat, että niiden satamilla on riittävä kyky ottaa vastaan alusten jätevesiä.
Suurin osa Itämeren matkustaja-aluksista käsittelee jätevetensä jo nyt tulevien tiukkojen määräysten mukaisesti, mutta Itämerellä vierailevat kansainväliset loistoristeilijät ovat väistelleet vastuutaan. Eri lähteiden mukaan jopa suurin osa niistä on näihin aikoihin asti laskenut surutta jätevetensä suoraan mereen – tuhansien matkustajiensa käymäläjätteet mukaan luettuna.
Jatkossa kaikkien matkustaja-alusten on tuotava jätevetensä satamiin käsiteltäväksi, tai käsiteltävä ne itse kunnolla ennen mereen laskemista.
IMO:n päätöksen jälkeen Itämerestä tulee maailman ensimmäinen alue, jossa matkustaja-alusten jätevesien käsittelystä on näin tiukat määräykset.
Jätevesikiellosta on neuvoteltu pitkään ja muun muassa ympäristöjärjestöt ovat toistuvasti vaatineet vauhtia asiaan.
– Päätöksen olisi pitänyt tulla voimaan jo aikoja sitten, mutta täytyy olla kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen. Olemme tehneet ainakin kymmenen vuotta töitä asian eteen, sanoo WWF:n meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen.
Matkustaja-alusten jätevedet sisältävät typpeä ja fosforia, jotka rehevöittävät Itämerta. Se taas lisää myrkyllisiä sinileväkukintoja ja heikentää meren happitilannetta. Jätevesien mukana mereen päätyy myös tauteja aiheuttavia mikrobeja.