Suomi tiedustelee hävittäjien lisäksi myös lennokeista
Puolustusvoimat on lähettänyt tietopyynnön Hornet-hävittäjän korvaajahankinnasta neljän maan hallitukselle. Vastauksissa voidaan tarjota yhden monitoimihävittäjän lisäksi myös useampaa konetyyppiä tai miehittämättömiä lennokkeja täydentämään varsinaisen hävittäjän suorituskykyä.
Varsinaista hävittäjähankintaa edeltävä tietopyyntö on lähetetty Britannian, Ranskan, Ruotsin ja Yhdysvaltain puolustushallinnoille. Puolustusvoimien mukaan näissä maissa valmistetaan monitoimihävittäjiä, jotka voisivat täyttää Suomen vaatimukset Hornetin korvaajalle.
Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps) mukaan lennokkitekniikan kehittyminen voi antaa uusia vastauksia ilmapuolustuksen kehittämiseen.
– Mutta kyllä tärkein ratkaisu on, että saamme Hornetin seuraajahankkeen maaliin. Lennokit sitten ovat tukemassa tätä kokonaisuutta yhdessä ilmatorjunnan kanssa, Niinistö sanoi.
Hän suhtautuu skeptisesti ajatukseen, että lennokki voisi ainakaan lähitulevaisuudessa torjua vihollisen hävittäjän. Niinistön mukaan esimerkiksi Britanniassa katsotaan, että osa hävittäjätorjunnasta voidaan korvata miehittämättömillä lennokeilla 2030-luvulla.
– Meillä ei välttämättä kriisitilanteessa ole ilmaherruutta, joten pitäisin sitä teoreettisena.
Seitsemästä koneesta odotetaan vastauksia
Ilmavoimat ei tässä vaiheessa omasta puolestaan rajoita tarkasteltavia konetyyppejä. Vastauksia kuitenkin odotetaan seitsemästä hyvin eri kehitysvaiheessa olevasta koneesta. Amerikkalaisia ovat Boeingin valmistamat F-15 ja F/A-18 Super Hornet sekä Lockheed Martinin F-16 ja F-35. Euroopasta mukana ovat yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale sekä Ruotsin Saab Gripen.
Mainituista koneista F-15 ja F-16 ovat vanhimpia, kun taas esimerkiksi Saabin uuden sukupolven versio Jas Gripenistä ei ole tehnyt vielä ensilentoaan.
Vastaukset tietopyyntöihin on toivottu tämän vuoden loppuun mennessä. Päätös seuraajakoneiden hankinnasta on tarkoitus tehdä vuonna 2021.
TS–STT