Talous

Maakunnan suuryrityksistä katosi 900 työpaikkaa

Turun telakalla tehdään parhaillaan Tallinkin ja TUI:n tilaamia risteilijöitä. Telakkayhtiö Meyer nousi yritystyöpaikkojen kolmanneksi suurimmaksi. TS/Lennart Holmberg
Turun telakalla tehdään parhaillaan Tallinkin ja TUI:n tilaamia risteilijöitä. Telakkayhtiö Meyer nousi yritystyöpaikkojen kolmanneksi suurimmaksi. TS/Lennart Holmberg

Ei hurraa-huutoja, muttei sysimustaakaan, kuvailee Nordean aluejohtaja Jan Söderholm tämän vuoden näkymiä ja tiivistää monen yrityksen tunnot.

Tätä vuotta voisi kuvailla sanalla tasapaksu, mitä tulee maakunnan suurimpien yritysten arvioihin henkilöstömäärän kehityksestä: vain harva suunnittelee suuria muutoksia.

Tasaista on ollut väen liikkuminen yrityksissä myös viime vuonna. Varsinais-Suomen suurimmista työnantajayrityksistä yli kolmanneksessa henkilöstömäärä joko pysyi samana tai muuttui vain muutamalla ihmisellä viime vuonna.

Sataset-listalla olevista yrityksistä kaikkiaan 46:n henkilöstö väheni viime vuonna Varsinais-Suomessa. Vastaavasti 47 yrityksessä työntekijämäärä lisääntyi, ja lopuissa väkimäärä pysyi ennallaan.

Kun yritysten ilmoittamat vähennykset ja lisäykset lasketaan yhteen, putosi työpaikkojen määrä sadassa suurimmassa yrityksessä kaikkiaan hiukan alle 900:lla.

Työpaikkojen määrään suurimman yksittäisen loven teki Microsoft Mobile, joka vähensi Salossa 961 työntekijää. Loput 139 ihmistä irtisanotaan tänä vuonna, kun Nokian entinen matkapuhelintehdas ajetaan alas.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ilman Microsoftin vähennyksiä maakunnan yritysten työpaikat olisivat lisääntyneet noin 70:llä, mikä olisi viime vuosien vertailussa varsin hyvä tulos.

Pahimpana vuonna 2009 Varsinais-Suomen suurimmista yrityksistä katosi kaikkiaan lähes 3 000 työpaikkaa, vuonna 2012 yli 2 000 työpaikkaa ja 2013 reilut 1 000 työpaikkaa.

Viime vuonna työpaikkoja hävisi paljon etenkin Postista, TS-Yhtymästä ja ISS-konsernista.

Suurimpiin pudottajiin eli noin sata ihmistä vähentäneisiin kuuluvat myös kaupan alan suuret toimijat, S- ja K-ryhmät. Esimerkiksi Turun Osuuskauppa on supistanut toimintoja ja vähentänyt väkeä yt-neuvotteluilla, K-ryhmässä henkilöstömäärä pieneni muun muassa Anttilan myynnin vuoksi.

”Tämä vahvistaa sitä myönteistä virettä, jota on jo ollut nähtävissä.”
Minna Arve
toimitusjohtajaTurun kauppakamari

Kaupan alan nousijat Lidl ja pörssiin listautumista suunnitteleva Tokmanni puolestaan lisäsivät väkimääräänsä. Ne jatkavat tänä vuonna samalla linjalla uusien liikkeiden ansiosta. Tokmanni avaa tänä vuonna uuden myymälän Raisiossa, ja Lidlin toimitusjohtaja Lauri Sippola kertoi viime vuoden lopulla, että yhtiö suunnittelee kymmenen uuden kaupan perustamista Turun seudulle tulevina vuosina.

Kaupan alalla K-ryhmän henkilöstö kasvaa tänä vuonna reippaasti, jos kilpailuviranomaiset hyväksyvät Suomen Lähikaupan oston. Suomen Lähikauppa on perinteisesti sijoittunut korkealle sadan suurimman joukossa. Vielä vuonna 2013 se työllisti Varsinais-Suomessa yli 450 ihmistä.

Henkilöstömäärän muutokset eivät aina liitykään irtisanomisiin tai lisätyövoiman palkkaamiseen, vaan monen yrityksen kohdalla väkimäärä on muuttunut nimenomaan yrityskauppojen tai yritysrakenteen muutosten vuoksi.

Muun muassa turkulaisessa Meriaurassa henkilöstö väheni 34:llä, koska konserni myi Pernotransin. Toisaalta uusia ihmisiä aiotaan palkata uusiin aluksiin tänä vuonna 45–50.

Henkilöiden lukumäärällä mitattuna suurin yksittäinen työvoiman lisääjä oli viime vuonna telakkayhtiö Meyer, joka palkkasi 170 uutta työntekijää. Turun telakan hyvän tilauskannan ansiosta telakalle palkataan tänäkin vuonna yli sata ihmistä.

Viiden suurimman lisääjän joukkoon kuuluvat myös Uudenkaupungin Mercedes-Benz -tuotantoon väkeä palkannut Valmet Automotive ja vakuutusyhtiö If, joka keskittää henkilöstöään Turkuun.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Myös hoiva-alan yritykset Mainio Vire ja Attendo kasvoivat reippaasti. Prosentuaalisesti tarkasteltuna niiden ja sairaala Neon henkilöstömäärä nousi suurista yrityksistä eniten.

Top 5:n joukkoon kuuluu lukujen valossa myös SGL Turvapalvelut, joka lisäsi henkilökuntaansa 77 ihmisen verran. SGL:n luvut kuvastavat kuitenkin sitä harhaa, joka saattaa liittyä todelliseen työpaikkojen määrään joissakin yrityksissä.

SGL:n mukaan luvuissa on mukana monia ihmisiä, joilla ei ole ollut yhtäkään työtuntia koko vuonna, mutta joiden työsuhde on kuitenkin voimassa tarvittaessa töihin tulevana.

Työpaikkojen todellista määrää tässä selvityksessä ei pystytä täysin aukottomasti osoittamaan, mutta luvut antavat suuntaa maakunnan yritystyöpaikkojen muutoksista.

Esimerkiksi henkilöstövuokrausyritykset on jätetty tämän listauksen ulkopuolelle, koska niiden oma työntekijämäärä ei yllä sadan suurimman listalle. Kuitenkin pelkästään VMP ja Citywork työllistävät välillisesti useita satoja ihmisiä Varsinais-Suomessa.

Toisaalta tänä vuonna listaukseen päätettiin ottaa Turun kaupungin omistuksessa olevat suuret työllistäjäyrityksen, kuten Arkea ja Kuntec.

Poiminta

Suurimmat työllistävät kymmeniä tuhansia

38 000

Varsinais-Suomen sadan suurimman työllistäjän leivissä on kaikkiaan reilut 38 000 ihmistä. Viiden suurimman työllistäjän kärki on pysynyt lähes samana vuosien ajan.

900

Viime vuonna suurimmista yrityksistä katosi hiukan alle 900 työpaikkaa. Osa yrityksistä joutui irtisanomaan väkeä, osasta väki väheni esimerkiksi yrityskauppojen yhteydessä.

40

Vastaajista noin 40 prosenttia arvioi henkilöstömäärän kasvavan tänä vuonna. Osaa kasvattavat yritysostot, mutta moni aikoi palkata uusia työntekijöitä. Valtaosa arvioi kuitenkin, että kokonaisväkimäärä pysyy ennallaan.

15

Noin 15 prosenttia kertoo, että tänä vuonna edessä on irtisanomisia tai lomautuksia.

Näytä lisää
Usko tulevaisuuteen on vahvistunut
Jenni Honkanen

Noin 40 prosenttia Turun Sanomien ja Turun kauppakamarin kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoo, että henkilöstömäärä kasvaa vähintään muutamilla henkilöillä tänä vuonna.

Esimerkiksi Vakka-Suomen Puhelimen henkilöstömäärä on noussut alkuvuonna jo kymmenillä ihmisillä, ja lisää palkataan parhaillaan. Määrää on nostanut etenkin contact center -liiketoiminnan kasvu.

Lasituotevalmistaja Pilkington on palkannut kevään mittaan jo kymmenittäin uutta väkeä ja suunnittelutoimisto Neste Jacobs aikoo palkata yli 10 uutta ihmistä.

Viime vuonna eniten palkanneista telakkayhtiö Meyer aikoo lisätä tänäkin vuonna yli 100 työntekijää. Myös hoiva- ja terveysalan yrityksissä arvioidaan työpaikkojen lisääntyvän tänä vuonna.

Siivousalan konserni N-Clean on palkannut tänä vuonna yli 10 uutta työntekijää. N-Clean keskittyy nykyisin pääasiassa siivouspalveluihin ja on vähitellen luopunut muista toimialoista.

– Olemme huomanneet, että kannattaa pitäytyä siinä missä on hyvä, toimitusjohtaja Rauno Nurmi sanoo.

– Kysyntä on kasvanut, minkä lisäksi olemme voittaneet kilpailutuksia. Asiakkaille halpa hinta ole enää ainoa kriteeri, vaan halutaan myös katsoa, millaista laatua rahalla saa.

Laboratoriotestien kehittämiseen erikoistunut DHR Finland on yksi uusista sataset-listalle tulleista. Tänä keväänä nimensä Radiometer Turku -muotoon muuttava yritys kasvatti viime vuonna henkilöstöään 11 ihmisen verran.

Operatiivinen johtaja Johanna Hankala kertoo, että kasvuodotukset ovat kovat. Myyntiä kasvattaa tällä hetkellä kysyntä etenkin Kiinassa, ja tulevaisuudessa tarkoitus on päästä Yhdysvaltojen markkinoille.

– Henkilöstömäärä tulee kasvamaan vielä jonkin verran, vaikka olemme automatisoineet tuotantoa, Hankala sanoo.

Turun kauppakamarin toimitusjohtaja Minna Arven mielestä yritysten arviot tämän vuoden näkymistä kuvastavat hyvin yleistä tunnelmaa Turun seudulla.

– Varovaista positiivista signaalia, joka kertoo vahvistuvasta uskosta tulevaisuuteen. Tämä vahvistaa sitä myönteistä virettä, jota on jo ollut nähtävissä, Arve sanoo.

Valtaosa eli lähes puolet suunnittelee pitävänsä henkilöstömäärän ennallaan ja palkkaavansa ainoastaan kausityövoimaa sekä tekevänsä korvausrekrytointeja.

15 prosenttia kyselyyn vastanneista uskoo joutuvansa joko lomauttamaan tai irtisanomaan väkeä. Fläkt Woods sulkee Kihniön tehtaansa. Schenkeriltä on vähennetty väkeä ja samoin Vainion Liikenne on joutunut irtisanomaan reilut 30 työntekijää hävittyään kilpailutuksen Paraisilla.

– Vuosi tulee olemaan huono, mutta me rationalisoimme ja mukaudumme tilanteeseen, toimitusjohtaja Matti Vainio sanoo.

Sopeutumaan on jouduttu myös Salossa, jossa suurin pudottaja Microsoft irtisanoo loputkin työntekijät tämän vuoden aikana. Minna Arven mukaan Microsoftin työttömiksi jättämistä ihmisistä suuri osa on kuitenkin jo työllistynyt uudelleen.

– Moni on ryhtynyt yrittäjäksi tai työllistynyt pienempiin yrityksiin, joita alueelle on perustettu. Tilanne ei ehkä ole niin synkkä, miltä se voi lukujen valossa näyttää, hän sanoo.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (12)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Piilola
Kok vartiaisen teorian mukaan nousu on edessä
Juhana vartiainen on viimeiset 10v vaatinut maahanmuuton lisäämistä koska hänen mukaan työvoimantarjonnan lisääminen lisää työtä. Joistain syystä viime syksynä hän lopetti tämän teesin saarnaamisen kun porukkaa tuli 30000. Sekä omasta takaa jo 400000 työtöntä joten tarjontaa on nyt mutta koska duunit tulee tarjolle? Tämäkin 900 lisää työtöntä tukee tätä vartiaisen teoriaa eli uutta työtä varmaan syntyy yli 900...
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Trenon
Tulevaisuuden näkymä
Suomen talous romahtaa lopullisesti ja kaikki päättyy mellakointiin. EU joutuu tukemaan Suomea samalla tavalla kuin Kreikkaa. Venäjä pakkolunastaa itselleen osan Ahvenanmaata muutamalla miljardilla ja varmistaa saantonsa sotilasvoimalla.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
James Potkukelkka in memoriam Ry
Vast: Tulevaisuuden näkymä
Tilanne näyttää kyllä aika pahalta. Vastuunkanto ja usko tulevaisuuteen on Suomessa laskussa niin työnantajien, työntekijöiden kuin työttömienkin kohdalla. Eri osapuolet syyttelevät lähinnä toisiaan, mitään vikaa ei löydetä omissa tekemisissä tai tekemättömyyksissä. Ja totta, että nykymenolla Suomi muuttuu Kreikan kaltaiseksi kriisimaaksi vuoden 2020 tienoilla.

Venäjän ei tarvitse kuin odottaa muutaman vuoden, kunnes taloutemme romahtaa. Pyhäjoen ydinvoimalaitoshanke on yksi mutta strategisesti merkittävä pelinappula, jonka avulla Venäjän valtio pyrkii vahvistamaan läsnäoloaan Suomessa. Nähtäväksi jää, tuleeko EU, Yhdysvallat, Ruotsi tai jokin muu kansainvälinen taho vielä estämään koko ydinvoimahankkeen toteutumisen. Toivottavasti.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
s.a.
Vast: Tulevaisuuden näkymä
Aika optimistinen kuva jutun tekijällä ja tkun kauppakamarilla. 15% vähentää ko. yrityksistä ja es.nokialla yt 1300 hlö. Se vaikuttaa tännekin. Tuskin tri heti palkkaa tuhansia.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Asiantuntija
Hehheh
Yrityksien johdossa olevat suosivat omia ja kaverien sukulaisia jakaen toisilleen avoinna olevia työpaikkoja, sulle mulle.
Näin kertyy mahtava määrä "ei niin päteviä" ja joka jatkossa aina kertautuu.
Lopuksi työpaikassa on niin iso löysä porukka näitä että toiminta sakkaa. Aloitetaan väen vähentäminen, jokainen arvaa keistä.

Kaikki lopulta päättyy siihen kun firma lopettaa tai muuttaa ulkomaille todeten "ei suomessa kannata yrittää".
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
näkymätön
Voitto kotiin ?
Paljonkohan suuryritykset ovat saaneet voittoa per irtisanottu kun lasketaan heidän saamansa helpotukset maksuihinsa ? Hallitus tukee edelleen suurella rahalla tulostaan piilottelevia suuryrityksiä ! Huonompiosaisilta ollaan poistamassa jo ihmisoikeudetkin ?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää