Salakuvaaminen oikeuteen – teurastamovideoista syyte
Teurastamojen epäkohtia paljastaneet salavideot nostattivat viime vuoden loppupuolella laajaa kohua. Nyt salavideoiden kuvaamisesta on nostettu ensimmäinen syyte.
Asian vahvistaa Lännen Medialle kihlakunnansyyttäjä Kai Selander Länsi-Suomen syyttäjänvirastosta.
– Syyteharkinta on tehty ja haastehakemus jätetty käräjäoikeuteen yhden henkilön osalta, Selander sanoo.
Lännen Median tietojen mukaan syytteeseen asetettua aktivistia syytetään yksityisyyden ja julkisrauhan loukkaamista koskevista rikoksista. Syyte koskee vain Paimion teurastamolla tapahtunutta salakuvausta.
Syyteharkinnassa oli myös toinen henkilö, Ylen toimittaja, jonka kohdalla tehtiin syyttämättäjättämispäätös. Esitutkinnassa epäiltiin, että toimittaja olisi ennen epäiltyjä rikoksia ohjeistanut tai kannustanut aineiston toimittajia toimittamaan tuoretta materiaalia.
Syyttäjä ei löytänyt näyttöä epäilyille.
Muut iskut tutkinnan alla
Aktivisteihin kohdistunut rikostutkinta on keskitetty Lounais-Suomen poliisilaitokselle. Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Teijo Ristola sanoo, että muihin teurastamoihin kohdistuneet aktivistien iskut ovat vielä tutkinnassa.
– Sastamalan teurastamon osalta tutkitaan murtoa. Asiassa ei ole tapahtunut varsinaista läpimurtoa, Ristola sanoo.
Yksityisyyden ja julkisrauhan loukkaamista koskevat rikokset ovat pääsääntöisesti asianomistajarikoksia. Sen vuoksi asianomistajan, tässä tapauksessa HKScanin tai konserniin kuuluvan Paimion teurastamon on todennäköisesti täytynyt vaatia aktivistille rangaistusta.
Hyvin merkittävissä tapauksissa syyttäjä voi ottaa asianomistajarikoksen käsittelyyn ilman asianomistajan vaatimuksia, jos yleinen etu sitä vaatii.
Paimion teurastamon toimitusjohtaja Mika Kaunismaa ei suostunut kommentoimaan asiaa, vaan ohjasi yhteydenoton HKScanin lakimiehelle. Lännen Media ei tavoittanut lakimiestä useista yhteydenotoista huolimatta.
Oikeutta eläimille -yhdistyksessä toimiva Kristo Muurimaa pahoittelee, että HKScan haluaa rangaista viestintuojaa.
– Yhdistyksen kanta asiaan on, että teurastamoilla paljastuneet julmuudet ja laajamittainen eläinten kaltoinkohtelu ovat tekoja, joiden tulisi olla rangaistavia – ei näiden väärinkäytösten julkituomisen.
Tutkinta jaettu kolmeen haaraan
Poliisi on jakanut teurastamotapauksen tutkinnan kolmeen osaan. Lounais-Suomen poliisi tutkii keskitetysti aktivistien mahdollisia rikoksia, Sisä-Suomen ja Lounais-Suomen poliisi oman alueensa teurastamon mahdollisia rikoksia ja Keskusrikospoliisi mahdollisia viranomaisrikoksia.
Sisä-Suomen poliisin tutkinnanjohtaja, komisario Pauli Pitkäkoski sanoo, että teurastamojen osalta tutkinta on loppusuoralla ja valmistunee kesän aikana. Samoihin aikoihin pitäisi valmistua myös Lounais-Suomen alueen teurastamotutkinta.
Teurastamojen osalta poliisi tutkii, ovatko nämä syyllistyneet eläinten huonoon kohteluun.
Viime vuoden lokakuussa Yle näytti salaa kuvattuja videoita neljältä eri teurastamolta Etelä-Suomen alueelta. Usean vuoden ajalta kuvatut videot toimitettiin julkisuuteen Oikeutta eläimille -yhdistyksen kautta.
Salavideoilla näkyi, kuinka eläimiä hakattiin teurastamoilla. Poliisi sai loppuvuonna useita rikosilmoituksia teurastamoiden toiminnasta.
Keskusrikospoliisin työ alkaa vasta sitten, kun poliisilaitokset ovat saattaneet teurastamoja koskevat tutkinnat loppuun.
– Kun teurastamotutkinnat ovat valmistuneet, näemme poliisien tekemistä pöytäkirjoista, onko valvontaviranomaisia syytä epäillä laiminlyönneistä.
Yle MOT:n dokumentti Kidu ensin, kuole sitten (26.10.2015)