Uutiset

Argentiina valmistautuu maksamaan velkansa

USA:n presidentti Barack Obama Argentiinan presidentti Mauricio Macrin vieraana 24. maaliskuuta Argentiinassa. EPA
USA:n presidentti Barack Obama Argentiinan presidentti Mauricio Macrin vieraana 24. maaliskuuta Argentiinassa. EPA

Argentiinan senaatti on hyväksynyt sopimuksen maan velkajärjestelyn ulkopuolelle jääneiden velkojen maksamisesta. Sopimus on nyt hyväksytty parlamentin molemmissa kamareissa, ja maa voi alkaa maksaa pois 15 vuotta roikkuneita velkoja.

Päätös hyväksyttiin senaatissa äänin 54 puolesta ja 16 vastaan viisitoista tuntia kestäneen keskustelun jälkeen.

Velat ovat perua vuodelta 2001, jolloin Argentiina ajautui maksukyvyttömyyteen. Niistä käytiin pitkä oikeustaistelu Yhdysvalloissa, sillä kaikki velkojat eivät hyväksyneet velkajärjestelyä, jossa Argentiina sai suuren osan noin sadan miljardin dollarin lainoistaan anteeksi.

Argentiina hävisi kiistan, minkä jälkeen se alkoi neuvotella sopimusta velkojiensa kanssa.

Edellinen presidentti Cristina Kirchner kamppaili vaatimuksia vastaan ja kutsui velkojarahastoja ”korppikotkiksi”. Kirchner hävisi presidenttivaalit tammikuussa ja velkakiistan ratkaisua luvannut Mauricio Macri valittiin.

Taloudessa suunnanmuutos

Talousliberaali Macri on luonnehtinut sopimusta katkeraksi mutta välttämättömäksi lääkkeeksi. Argentiina ei ole maksukyvyttömyytensä takia voinut hankkia lainaa kansainvälisiltä markkinoilta. Macri on varoittanut, että ellei velkoja makseta, voi Argentiina ajautua hyperinflaatioon ja uusiin leikkauksiin. Hän arvosteli Kirchnerin hallitusta siitä, että se kieltäytyi neuvottelemasta velkojien kanssa ja antoi velan kasvaa korkoa korolle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Macri on alkuvuonna purkanut Kirchnerin aikaisia protektionistisia ratkaisuja talouskasvun vauhdittamiseksi. Peso on devalvoitu, tuontirajoituksia purettu ja vientiveroja laskettu.

Senaatin hyväksymä lakiesitys sallii hallituksen laskea liikkeelle 12,5 miljardin dollarin edestä lainoja, joiden myyntituloilla maksetaan kiistanalaiset velat pois.

Kaikki velkojat eivät ole hyväksyneet uutta sopimusta. Analyytikot arvioivat, että kaikkien jäljellä olevien velkojen hoitaminen voi maksaa Argentiinalle kaikkiaan 15 miljardia dollaria.

TS–STT