Juttusarjassa maalaillaan, millainen Turku voisi olla.
P alloiluhalli on ollut turkulaisen urheiluväen ykköstoive jo vuosikymmeniä. Nyt halli on vihdoin toteutumassa, ja ajatukset voidaan suunnata muualle.
Palloiluhallin valmistuttua suuria uudishankkeita ei Turkuun ole luvassa. Pikemminkin keskitytään remontointiin ja pitämään huolta nykyisistä paikoista, sillä kaupungin liikuntapaikkojen hallinta on jatkuvaa tasapainoilua talouden ja toiveiden ristipaineessa.
– Juuri nyt ei ole realistista ajatella, että liikuntapalvelukeskus pystyisi lisäämään hallitsemiaan liikuntapaikkoja, kun liikuntatoimen kustannukset joka tapauksessa nousevat palloiluhallin käyttökustannusten ja Samppalinnan maauimalan remontin takia, Turun liikuntapalvelujohtajalta Markus Kalmari muistuttaa.
– Meidän on mietittävä, miten saamme näillä resursseilla mahdollisimman paljon aikaan.
Avuksi tulevien vuosien liikuntapaikkahankkeisiin on koottu viime viikolla Turun liikuntalautakunnassa hyväksytty Liikuntapaikkasuunnitelma 2019. Sen tavoitteena on käyttäjien kannalta mahdollisimman hyvä ja tasapuolinen liikuntapaikkaverkosto.
– Tulevaisuudessa on pohdittava, voiko kaupunki tukea paremmin seurojen omia olosuhdehankintoja. Kaikkeahan ei kaupungin tarvitse omistaa ja hallinnoida, Kalmari muistuttaa.
Turussa erityisen haastavaa on talviurheilun mahdollistaminen ilmastonmuutoksen vesittäessä kunnon talvet.
Turussa on vähitellen ryhdytty supistamaan luonnonjääkenttien määrää ja jäädytysaikaa, koska sää on tehnyt prosessista haastavan ja kalliin. Kerran jäähän saatu kenttä on viime vuosina ollut seuraavalla viikolla sula tai ainakin huonokuntoinen.
Suomen lounaiskolkan oloista huolimatta Turussa luonnonjääkenttiä on tehty kattavasti, jopa hieman maan muita suuria kaupunkeja enemmän. Vielä viime talvena jäädytettiin 47 kenttää, joiden laskettiin pysyneen kunnossa noin 20 päivää. Hintaa tälle tuli yli 650 000 euroa.
– Pitäisikö ajattelua terävöittää niin, että jäädytettäviä kenttiä olisi vähemmän, mutta ne olisivatkin sitten todella hyvin huolehdittuja. Onko syytä tiivistää luonnonjääverkostoa entisestään ja investoida uuteen ulkotekojäähän Parkin kentän ja Kupittaan madon rinnalle, Kalmari pyörittelee.
Rasitteena on tekojään arvokkuus – tekojää on sekä kallis rakentaa että kallis ylläpitää.
Ulkojäiden lisäksi Turussa haikaillaan myös jäähallivuorojen perään. Turussa – tai ainakin Turun seudulla – on jäähalleja Kalmarin arvion mukaan kohtalaisen hyvin, mutta toisaalta kysyntä on poikkeuksellisen suurta. Turkulaisseurat joutuvat tällä hetkellä ostamaan jääaikaa naapurikuntien halleista arviolta yhden kokonaisen jääradan verran vuodessa.
Lounais-Suomen liikunnan ja urheilun eli LiikUn aluejohtaja Jari Haapanen jaksaa vielä haaveilla siitä, että luistelun lisäksi hiihtokin säilyisi tulevien turkulaispolvien taitona.
– Jotenkin pitäisi huolehtia, että täälläkin säilyisi kansalaistaitona hiihtäminen. Olisiko se sitten hiihtoputkea Impivaaraan vai mitä, Haapanen pyörittelee.
Liikuntatoimen kustannuksista huolehtiva Kalmari nostaa esiin putkea edullisempien lumetusjärjestelmien parantamisen.
Turun hallitilanne paranee palloiluhallin valmistuessa merkittävästi eikä suunnitelmissa ole uusia suurhankkeita. Silti Haapanen uskaltaa unelmoida uudesta hallihankkeesta. Hän tunnustaa kaipaavansa Turkuun isoa Tampereen Pirkkahallin tai Vaasan Botniahallin tyylistä urheiluhallia, jossa olisi tilaa yleisurheilun lisäksi muillekin lajeille.
Haapasen visioissa halli voisi sijoittua vaikkapa Artukaisiin Turkuhallin ja Messukeskuksen viereen. Se avaisi monia mahdollisuuksia myös erilaisten suurtapahtumien järjestämiseen.
– Vielä kun samalla saataisiin Turkuhallin yhteyteen harjoitusjäähalli, voisimme taas joskus toivoa jääkiekon MM-kisoja tänne Turkuun, Haapanen maalailee.
Jäähalli lieneekin Artukaisten hallikeskittymäidean todennäköisin toteutumiskohde, sillä mikäli Turkuun lähivuosina uusi jäähalli pystytään rakentamaan, se sijoitettaneen juuri Turkuhallin yhteyteen pelkästään jo siksi, että siellä on koneisto ja henkilökunta valmiina.
Kalmari puolestaan leikittelee ajatuksella, että Kupittaan urheiluhallin voisi tehdä kokonaan uusiksi.
– Jos olisi mahdollista aloittaa alusta, loisin Kupittaan hallin monen lajin yhteiseksi paikaksi toki niin, että yleisurheilun olot säilyisivät. Juoksuradan kaarteet loivennettaisiin, ja samalla voitaisiin miettiä, sopisiko laajennettuun halliin myös vaikkapa voimistelua, Kalmari heittää.
– Joka tapauksessa Kupittaan urheiluhallin suuntaa on mietittävä. Mahdollista on joko hallin purkaminen ja uudelleen luominen tai nykyisen hallin konseptointi uudelleen. Mutta tämä on hyvin pitkän aikavälin ajattelua.
Kun Kalmarin ja Haapasen toiveet yhdistää, tuloksena voisi olla erityisesti yleisurheilijoiden käyttöön tarkoitettu uusi suurhalli Artukaisiin, mikä vapauttaisi Kupittaan hallin remontoitavaksi monen pienemmän lajin harjoituspaikaksi.
Uusi monen lajin harjoituspaikka voisi muodostua myös Lausteen suunnalla niin kutsuttuun Fiskarsin tilaan, joka remontoitiin tänä talvena pikavauhtia vanhaan autohalliin salibandyn harjoittelupaikaksi Caribian poistuttua käytöstä.
– Olisiko sille jatkokäyttöä palloiluhallin valmistuttuakin, Kalmari pohtii ja miettii, löytyisikö Fiskarsista apua vaikkapa voimistelun tilaongelmiin.
Sekä Kalmari että Haapanen kokevat Turun jo nyt aktiiviseksi urheilukaupungiksi, joka voi tulevaisuudessa olla vielä urheilumyönteisempi.
– Turulla on suuret mahdollisuudet olla todellinen liikunta- ja urheilukaupunki, vakuuttaa Kalmari.
Entisenä Aurajoen urheilulukion rehtorina ja Olympiakomitean akatemiaohjelman johtajana Kalmari näkee Turun opiskelutarjonnan merkittävässä roolissa kaupungin huippu-urheilun nostajana. Täällä kun on mahdollista onnistuneesti yhdistää opinnot ja urheilu-ura.
Kalmarin mielestä Turun on pysyttävä keskeisenä tekijänä OK:n nykyisessä kotipesäajattelussa.
– OK:n huippu-urheiluyksikön tavoite on saada lajeille kotipesiä. Teemana on ”parhaat harjoittelevat parhaiden seurassa parhaissa oloissa”. Tämä toteutuu varsinkin isoissa yliopistokaupungeissa ja on meille selvä mahdollisuus, Kalmari korostaa.
Hän näkee, että tulevaisuudessa Turku voisi olla vahva esimerkiksi suurissa palloilulajeissa, soudussa, suunnistuksessa, ilma-aseammunnassa ja taekwondossa. Myös uinnissa ja yleisurheilussa Turulla lienee iso rooli jatkossakin.
Haapanen puolestaan toivoo tällä hetkellä noin 250 urheiluseuran Turusta erityisesti seuratoiminnan esimerkkiä.
– Näen, että Turku voisi olla urheiluseuratoiminnassa kansainvälinen mallikaupunki. Seurat olisivat ammattimaisesti johdettuja, hyvin tuettuja ja ne toimisivat keskenään yhteistyössä. Sitä kautta tänne voitaisiin saada lisää huippu-urheiluakin, Haapanen visioi.
Turussa kaupungin ylläpitämät liikuntapaikat ovat edelleen ilmaisia alle 20-vuotiaille. Kaikkiaan koko Suomessa noin 50 prosenttia kunnista tarjoaa lasten ja nuorten paikat ilmaiseksi, mutta nämä ovat yleensä pieniä kuntia, joissa paikkojen tarjontakin on vähäinen. Suurista kaupungeista vain Turku ja Oulu pystyvät siihen.
Kaikkiin lajeihin kaupunki ei pysty harjoituspaikkoja tarjoamaan, mutta niissäkin lajeissa kaupunki pyrkii tukemaan lasten ja nuorten urheiluun yksityisiltä hankittuja vuoroja.
Kuka
47-vuotias Turun liikuntapalvelujohtaja, joka vapaa-aikanaan harrastaa aktiivisesti liikuntaa maastohiihdosta pipolätkään ja juoksusta tennikseen.
– 20 vuoden kuluttua turkulaiset liikkuvat terveytensä kannalta riittävästi. Turku on urheilun ja huippu-urheilun osaamiskeskittymä ja täällä toimii kansallinen Olympiavalmennuskeskus. Turku on liikunnan ja urheilun mallikaupunki, jolle liikunta- ja urheilu on aito vetovoimatekijä.
Kuka
59-vuotias Lounais-Suomen liikunnan ja urheilun LiikUn aluejohtaja, joka vapaa-aikanaan pelaa talvikaudella harrastekiekkoa Huurteiset Herrat - joukkueessa ja kesällä golfaa aina kun mahdollista eli noin 40 kierrosta kesässä.
– Parasta Turun urheiluelämässä juuri nyt on se, että työt ovat alkaneet palloiluhallityömaalla. Mukavaa positiivista virettä on muutoinkin havaittavissa.
Turun urheilupaikkatilanne
110 hiekkakenttää, joista talvisin noin 50 luonnonjääkenttinä, kentistä 11 on isoja (väh. 90x45m)
90 km maastoon merkittyjä rakentamattomia ulkoilupolkuja (Paavonpolut)
60 koulun liikuntasalia
53 km kuntoratoja
28 ulkotenniskenttää (19 asfalttipintaista, 4 hiekkatekonurmea ja 5 massakenttää)
26 kivituhkapintaista ulkolentopallokenttää ja 20 rantalentopallokenttää
19 puistokuntosalia
13 täysmittaista koripallokenttää ja 7 katukoriskenttää
11 monitoimikenttää
10 täysmittaista ja 4 pienpelikokoista luonnonnurmikenttää
10 kaupungin hallinnassa olevaa kuntosalia, lukuisia yksityisiä
9 palloiluhallia/suurta koulusalia
8 ulkoskeittipaikkaa ja 1 skeittihalli
6 isoa jalkapallon tekonurmikenttää, joissa 2 seurojen hallinnassa ja 4 tekonurmista pienpelikenttää
3 yleisurheilukenttää (Paavo Nurmen stadion, Jäkärlä, Iskoisten kenttä Paattisilla)
3 kaupungin ylläpitämää uimahallia (Impivaara, Petrelius (25 m allas), Paattisten aluetalon allas (12 m allas)) sekä muutamia yksityisiä
3 frisbeegolfrataa
2 golfkenttää (Ruissalo, Harjattula), molemmat yksityisiä
2 jäähallia, joissa yhteensä 4 rataa (Impivaara 2 ja Varissuo 2), lisäksi 2 yksityistä hallia, joissa yhteensä 3 rataa (Kupittaa 2, Turkuhalli 1).
2 maauimalaa (Samppalinna ja Kupittaa), 6 uimarantaa, 2 avantouintipaikkaa
2 tekojäärataa (Parkki ja Kupittaan mato)
2 bmx-pyöräilyrataa
2 rullaluistelurataa
1 jalkapallohalli (Impivaara), lisäksi yksityisiä halleja mm. Impivaarassa ja Poropuistossa
1 pesäpallon hiekkatekonurmi
1 urheiluhalli (Kupittaa), jossa harjoitusmahdollisuudet mm. yleisurheiluun, ammuntaan ja keilailuun
1 liikuntakeskus (Alfa), jossa harjoitusmahdollisuudet mm. kamppailulajeihin ja voimisteluun
1 voimistelusali (Lintula)
1 soutu- ja melontakeskus (Uittamo)
1 velodromi (Kupittaa)
1 jousiammuntarata (Impivaara)
1 laskettelukeskus (Hirvensalo, seuran ylläpitämä)
1 ravirata (Metsämäki), yksityinen
Halliin tulee iso, kansainväliset vaatimukset täyttävä areena, joka on jaettavissa kolmeksi harjoituskentäksi, ja 2500 hengen katsomo. Tilat on suunnattu erityisesti koripallon, salibandyn, lentopallon, futsalin, käsipallon ja voimistelun harrastajille.
Hallin rakennuttaa Turun Teknologiakiinteistöt Oy, ja Turun kaupunki on hallissa vuokralaisena 1,27 miljoonan euron vuosivuokralla.
Samppalinnan maauimala: 60-vuotiaan maauimalan peruskorjauksen on määrä alkaa tänä keväänä. Remontin takia maauimala on suljettu ensi kesän. Valmista on tarkoitus olla kesään 2017 mennessä.
Remontissa mm. uusitaan uimalan tekniikka, korjataan altaan pintarakenteet ja vesieritys sekä kioski, kassalinjasto ja pukukaapit. Lisäksi uimalasta tehdään esteetön mm. rakentamalla liuska isoon altaaseen ja hissi pukutiloista allastasolle.
Kupittaan alue: Kupittaan urheiluhalli: Urheiluhallin yläkerran vanha päällyste uusitaan tänä kesänä. Urakan on määrä alkaa kesäkuun lopulla ja valmistua lokakuun alkuun mennessä.
Kupittaan jalkapallostadion: Uusi, videopohjainen, ja lednäyttöinen tulostaulu tänä keväänä.
Kupittaan puisto: Luistelumato peruskorjataan ensi vuonna ja seuraavina vuosina kehitetään mm. BMX-rataa ja kenttää 11.
Uusi tekonurmia: 2018 Kupittaa 5:lle on tulossa uusi tekonurmi ja kierrätysnurmi Teräsrautelan kentälle, 2019 Parkinkentälle uusi tekonurmi ja kierrätysnurmi Turjanpuiston (Vasaramäen) kentälle ja 2020 Kupittaa 2:lle uusi tekonurmi ja kierrätysnurmi Varissuon kentille.
Urheilupuisto: Heittolajien harjoitusalueena toimivan ylähiekkakentän hulevesiongelma on tarkoitus korjata 2017. Lähivuosina (2018–20) Urheilupuistossa kehitetään myös tenniskenttäaluetta ja peruskorjataan Karikon lenkki.
Muita kohteita: Lähivuosina (2018–20) Impivaarassa keskitytään Nunnavuoren hiihtolenkin lumetuksen puitteisiin, sen lisälenkin valaisuun ja lenkin varrella olevaan puistokuntosaliin. Kuntoradoilla tehdään töitä myös Lausteen puistokuntosalilla ja Koivulan liimapuusillalla sekä peruskorjataan Härkämäen ja Pansion kuntoratoja. Peruskorjataan Teräsrautelankenttää, Parkinkenttää, Varissuon kenttiä ja Jäkärlän urheilupuistoa. Lisäksi Luolavuoren tenniskentät ja Ylikylänpuiston eli Hirvensalon skeittipaikka kunnostetaan. Uimarannoista kohennetaan Ispoisten rantaa ja Maariaan rannan rakenteita.
Lähde: Liikuntapaikkasuunnitelma 2029.