Paikalliset
Uusi Turku

Palloiluhalli täydentää urheilu-Turkua

Juttusarjassa maalaillaan, millainen Turku voisi olla.

P alloiluhalli on ollut turkulaisen urheiluväen ykköstoive jo vuosikymmeniä. Nyt halli on vihdoin toteutumassa, ja ajatukset voidaan suunnata muualle.

Palloiluhallin valmistuttua suuria uudishankkeita ei Turkuun ole luvassa. Pikemminkin keskitytään remontointiin ja pitämään huolta nykyisistä paikoista, sillä kaupungin liikuntapaikkojen hallinta on jatkuvaa tasapainoilua talouden ja toiveiden ristipaineessa.

– Juuri nyt ei ole realistista ajatella, että liikuntapalvelukeskus pystyisi lisäämään hallitsemiaan liikuntapaikkoja, kun liikuntatoimen kustannukset joka tapauksessa nousevat palloiluhallin käyttökustannusten ja Samppalinnan maauimalan remontin takia, Turun liikuntapalvelujohtajalta Markus Kalmari muistuttaa.

– Meidän on mietittävä, miten saamme näillä resursseilla mahdollisimman paljon aikaan.

Avuksi tulevien vuosien liikuntapaikkahankkeisiin on koottu viime viikolla Turun liikuntalautakunnassa hyväksytty Liikuntapaikkasuunnitelma 2019. Sen tavoitteena on käyttäjien kannalta mahdollisimman hyvä ja tasapuolinen liikuntapaikkaverkosto.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tulevaisuudessa on pohdittava, voiko kaupunki tukea paremmin seurojen omia olosuhdehankintoja. Kaikkeahan ei kaupungin tarvitse omistaa ja hallinnoida, Kalmari muistuttaa.

Turussa erityisen haastavaa on talviurheilun mahdollistaminen ilmastonmuutoksen vesittäessä kunnon talvet.

Turussa on vähitellen ryhdytty supistamaan luonnonjääkenttien määrää ja jäädytysaikaa, koska sää on tehnyt prosessista haastavan ja kalliin. Kerran jäähän saatu kenttä on viime vuosina ollut seuraavalla viikolla sula tai ainakin huonokuntoinen.

Suomen lounaiskolkan oloista huolimatta Turussa luonnonjääkenttiä on tehty kattavasti, jopa hieman maan muita suuria kaupunkeja enemmän. Vielä viime talvena jäädytettiin 47 kenttää, joiden laskettiin pysyneen kunnossa noin 20 päivää. Hintaa tälle tuli yli 650 000 euroa.

– Pitäisikö ajattelua terävöittää niin, että jäädytettäviä kenttiä olisi vähemmän, mutta ne olisivatkin sitten todella hyvin huolehdittuja. Onko syytä tiivistää luonnonjääverkostoa entisestään ja investoida uuteen ulkotekojäähän Parkin kentän ja Kupittaan madon rinnalle, Kalmari pyörittelee.

Rasitteena on tekojään arvokkuus – tekojää on sekä kallis rakentaa että kallis ylläpitää.

Ulkojäiden lisäksi Turussa haikaillaan myös jäähallivuorojen perään. Turussa – tai ainakin Turun seudulla – on jäähalleja Kalmarin arvion mukaan kohtalaisen hyvin, mutta toisaalta kysyntä on poikkeuksellisen suurta. Turkulaisseurat joutuvat tällä hetkellä ostamaan jääaikaa naapurikuntien halleista arviolta yhden kokonaisen jääradan verran vuodessa.

Lounais-Suomen liikunnan ja urheilun eli LiikUn aluejohtaja Jari Haapanen jaksaa vielä haaveilla siitä, että luistelun lisäksi hiihtokin säilyisi tulevien turkulaispolvien taitona.

– Jotenkin pitäisi huolehtia, että täälläkin säilyisi kansalaistaitona hiihtäminen. Olisiko se sitten hiihtoputkea Impivaaraan vai mitä, Haapanen pyörittelee.

Liikuntatoimen kustannuksista huolehtiva Kalmari nostaa esiin putkea edullisempien lumetusjärjestelmien parantamisen.

Turun hallitilanne paranee palloiluhallin valmistuessa merkittävästi eikä suunnitelmissa ole uusia suurhankkeita. Silti Haapanen uskaltaa unelmoida uudesta hallihankkeesta. Hän tunnustaa kaipaavansa Turkuun isoa Tampereen Pirkkahallin tai Vaasan Botniahallin tyylistä urheiluhallia, jossa olisi tilaa yleisurheilun lisäksi muillekin lajeille.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Haapasen visioissa halli voisi sijoittua vaikkapa Artukaisiin Turkuhallin ja Messukeskuksen viereen. Se avaisi monia mahdollisuuksia myös erilaisten suurtapahtumien järjestämiseen.

– Vielä kun samalla saataisiin Turkuhallin yhteyteen harjoitusjäähalli, voisimme taas joskus toivoa jääkiekon MM-kisoja tänne Turkuun, Haapanen maalailee.

Jäähalli lieneekin Artukaisten hallikeskittymäidean todennäköisin toteutumiskohde, sillä mikäli Turkuun lähivuosina uusi jäähalli pystytään rakentamaan, se sijoitettaneen juuri Turkuhallin yhteyteen pelkästään jo siksi, että siellä on koneisto ja henkilökunta valmiina.

Kalmari puolestaan leikittelee ajatuksella, että Kupittaan urheiluhallin voisi tehdä kokonaan uusiksi.

– Jos olisi mahdollista aloittaa alusta, loisin Kupittaan hallin monen lajin yhteiseksi paikaksi toki niin, että yleisurheilun olot säilyisivät. Juoksuradan kaarteet loivennettaisiin, ja samalla voitaisiin miettiä, sopisiko laajennettuun halliin myös vaikkapa voimistelua, Kalmari heittää.

– Joka tapauksessa Kupittaan urheiluhallin suuntaa on mietittävä. Mahdollista on joko hallin purkaminen ja uudelleen luominen tai nykyisen hallin konseptointi uudelleen. Mutta tämä on hyvin pitkän aikavälin ajattelua.

Kun Kalmarin ja Haapasen toiveet yhdistää, tuloksena voisi olla erityisesti yleisurheilijoiden käyttöön tarkoitettu uusi suurhalli Artukaisiin, mikä vapauttaisi Kupittaan hallin remontoitavaksi monen pienemmän lajin harjoituspaikaksi.

Uusi monen lajin harjoituspaikka voisi muodostua myös Lausteen suunnalla niin kutsuttuun Fiskarsin tilaan, joka remontoitiin tänä talvena pikavauhtia vanhaan autohalliin salibandyn harjoittelupaikaksi Caribian poistuttua käytöstä.

– Olisiko sille jatkokäyttöä palloiluhallin valmistuttuakin, Kalmari pohtii ja miettii, löytyisikö Fiskarsista apua vaikkapa voimistelun tilaongelmiin.

Sekä Kalmari että Haapanen kokevat Turun jo nyt aktiiviseksi urheilukaupungiksi, joka voi tulevaisuudessa olla vielä urheilumyönteisempi.

– Turulla on suuret mahdollisuudet olla todellinen liikunta- ja urheilukaupunki, vakuuttaa Kalmari.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Entisenä Aurajoen urheilulukion rehtorina ja Olympiakomitean akatemiaohjelman johtajana Kalmari näkee Turun opiskelutarjonnan merkittävässä roolissa kaupungin huippu-urheilun nostajana. Täällä kun on mahdollista onnistuneesti yhdistää opinnot ja urheilu-ura.

Kalmarin mielestä Turun on pysyttävä keskeisenä tekijänä OK:n nykyisessä kotipesäajattelussa.

– OK:n huippu-urheiluyksikön tavoite on saada lajeille kotipesiä. Teemana on ”parhaat harjoittelevat parhaiden seurassa parhaissa oloissa”. Tämä toteutuu varsinkin isoissa yliopistokaupungeissa ja on meille selvä mahdollisuus, Kalmari korostaa.

Hän näkee, että tulevaisuudessa Turku voisi olla vahva esimerkiksi suurissa palloilulajeissa, soudussa, suunnistuksessa, ilma-aseammunnassa ja taekwondossa. Myös uinnissa ja yleisurheilussa Turulla lienee iso rooli jatkossakin.

Haapanen puolestaan toivoo tällä hetkellä noin 250 urheiluseuran Turusta erityisesti seuratoiminnan esimerkkiä.

– Näen, että Turku voisi olla urheiluseuratoiminnassa kansainvälinen mallikaupunki. Seurat olisivat ammattimaisesti johdettuja, hyvin tuettuja ja ne toimisivat keskenään yhteistyössä. Sitä kautta tänne voitaisiin saada lisää huippu-urheiluakin, Haapanen visioi.

Turussa kaupungin ylläpitämät liikuntapaikat ovat edelleen ilmaisia alle 20-vuotiaille. Kaikkiaan koko Suomessa noin 50 prosenttia kunnista tarjoaa lasten ja nuorten paikat ilmaiseksi, mutta nämä ovat yleensä pieniä kuntia, joissa paikkojen tarjontakin on vähäinen. Suurista kaupungeista vain Turku ja Oulu pystyvät siihen.

Kaikkiin lajeihin kaupunki ei pysty harjoituspaikkoja tarjoamaan, mutta niissäkin lajeissa kaupunki pyrkii tukemaan lasten ja nuorten urheiluun yksityisiltä hankittuja vuoroja.

Kuka

Markus Kalmari

47-vuotias Turun liikuntapalvelujohtaja, joka vapaa-aikanaan harrastaa aktiivisesti liikuntaa maastohiihdosta pipolätkään ja juoksusta tennikseen.

– 20 vuoden kuluttua turkulaiset liikkuvat terveytensä kannalta riittävästi. Turku on urheilun ja huippu-urheilun osaamiskeskittymä ja täällä toimii kansallinen Olympiavalmennuskeskus. Turku on liikunnan ja urheilun mallikaupunki, jolle liikunta- ja urheilu on aito vetovoimatekijä.

Kuka

Jari Haapanen

59-vuotias Lounais-Suomen liikunnan ja urheilun LiikUn aluejohtaja, joka vapaa-aikanaan pelaa talvikaudella harrastekiekkoa Huurteiset Herrat - joukkueessa ja kesällä golfaa aina kun mahdollista eli noin 40 kierrosta kesässä.

– Parasta Turun urheiluelämässä juuri nyt on se, että työt ovat alkaneet palloiluhallityömaalla. Mukavaa positiivista virettä on muutoinkin havaittavissa.

Turun urheilupaikkatilanne

Turussa nyt

110 hiekkakenttää, joista talvisin noin 50 luonnonjääkenttinä, kentistä 11 on isoja (väh. 90x45m)

90 km maastoon merkittyjä rakentamattomia ulkoilupolkuja (Paavonpolut)

60 koulun liikuntasalia

53 km kuntoratoja

28 ulkotenniskenttää (19 asfalttipintaista, 4 hiekkatekonurmea ja 5 massakenttää)

26 kivituhkapintaista ulkolentopallokenttää ja 20 rantalentopallokenttää

19 puistokuntosalia

13 täysmittaista koripallokenttää ja 7 katukoriskenttää

11 monitoimikenttää

10 täysmittaista ja 4 pienpelikokoista luonnonnurmikenttää

10 kaupungin hallinnassa olevaa kuntosalia, lukuisia yksityisiä

9 palloiluhallia/suurta koulusalia

8 ulkoskeittipaikkaa ja 1 skeittihalli

6 isoa jalkapallon tekonurmikenttää, joissa 2 seurojen hallinnassa ja 4 tekonurmista pienpelikenttää

3 yleisurheilukenttää (Paavo Nurmen stadion, Jäkärlä, Iskoisten kenttä Paattisilla)

3 kaupungin ylläpitämää uimahallia (Impivaara, Petrelius (25 m allas), Paattisten aluetalon allas (12 m allas)) sekä muutamia yksityisiä

3 frisbeegolfrataa

2 golfkenttää (Ruissalo, Harjattula), molemmat yksityisiä

2 jäähallia, joissa yhteensä 4 rataa (Impivaara 2 ja Varissuo 2), lisäksi 2 yksityistä hallia, joissa yhteensä 3 rataa (Kupittaa 2, Turkuhalli 1).

2 maauimalaa (Samppalinna ja Kupittaa), 6 uimarantaa, 2 avantouintipaikkaa

2 tekojäärataa (Parkki ja Kupittaan mato)

2 bmx-pyöräilyrataa

2 rullaluistelurataa

1 jalkapallohalli (Impivaara), lisäksi yksityisiä halleja mm. Impivaarassa ja Poropuistossa

1 pesäpallon hiekkatekonurmi

1 urheiluhalli (Kupittaa), jossa harjoitusmahdollisuudet mm. yleisurheiluun, ammuntaan ja keilailuun

1 liikuntakeskus (Alfa), jossa harjoitusmahdollisuudet mm. kamppailulajeihin ja voimisteluun

1 voimistelusali (Lintula)

1 soutu- ja melontakeskus (Uittamo)

1 velodromi (Kupittaa)

1 jousiammuntarata (Impivaara)

1 laskettelukeskus (Hirvensalo, seuran ylläpitämä)

1 ravirata (Metsämäki), yksityinen

Tulossa

Palloiluhalli: Vuosikymmenten odottelun jälkeen Turkuun ollaan rakentamassa kunnon palloiluhallia. Halli nousee Kupittaan puiston läheisyyteen osoitteeseen Lemminkäisenkatu 32. Hallin on määrä olla valmis vuoden 2018 alkuun mennessä.

Halliin tulee iso, kansainväliset vaatimukset täyttävä areena, joka on jaettavissa kolmeksi harjoituskentäksi, ja 2500 hengen katsomo. Tilat on suunnattu erityisesti koripallon, salibandyn, lentopallon, futsalin, käsipallon ja voimistelun harrastajille.

Hallin rakennuttaa Turun Teknologiakiinteistöt Oy, ja Turun kaupunki on hallissa vuokralaisena 1,27 miljoonan euron vuosivuokralla.

Samppalinnan maauimala: 60-vuotiaan maauimalan peruskorjauksen on määrä alkaa tänä keväänä. Remontin takia maauimala on suljettu ensi kesän. Valmista on tarkoitus olla kesään 2017 mennessä.

Remontissa mm. uusitaan uimalan tekniikka, korjataan altaan pintarakenteet ja vesieritys sekä kioski, kassalinjasto ja pukukaapit. Lisäksi uimalasta tehdään esteetön mm. rakentamalla liuska isoon altaaseen ja hissi pukutiloista allastasolle.

Kupittaan alue: Kupittaan urheiluhalli: Urheiluhallin yläkerran vanha päällyste uusitaan tänä kesänä. Urakan on määrä alkaa kesäkuun lopulla ja valmistua lokakuun alkuun mennessä.

Kupittaan jalkapallostadion: Uusi, videopohjainen, ja lednäyttöinen tulostaulu tänä keväänä.

Kupittaan puisto: Luistelumato peruskorjataan ensi vuonna ja seuraavina vuosina kehitetään mm. BMX-rataa ja kenttää 11.

Uusi tekonurmia: 2018 Kupittaa 5:lle on tulossa uusi tekonurmi ja kierrätysnurmi Teräsrautelan kentälle, 2019 Parkinkentälle uusi tekonurmi ja kierrätysnurmi Turjanpuiston (Vasaramäen) kentälle ja 2020 Kupittaa 2:lle uusi tekonurmi ja kierrätysnurmi Varissuon kentille.

Urheilupuisto: Heittolajien harjoitusalueena toimivan ylähiekkakentän hulevesiongelma on tarkoitus korjata 2017. Lähivuosina (2018–20) Urheilupuistossa kehitetään myös tenniskenttäaluetta ja peruskorjataan Karikon lenkki.

Muita kohteita: Lähivuosina (2018–20) Impivaarassa keskitytään Nunnavuoren hiihtolenkin lumetuksen puitteisiin, sen lisälenkin valaisuun ja lenkin varrella olevaan puistokuntosaliin. Kuntoradoilla tehdään töitä myös Lausteen puistokuntosalilla ja Koivulan liimapuusillalla sekä peruskorjataan Härkämäen ja Pansion kuntoratoja. Peruskorjataan Teräsrautelankenttää, Parkinkenttää, Varissuon kenttiä ja Jäkärlän urheilupuistoa. Lisäksi Luolavuoren tenniskentät ja Ylikylänpuiston eli Hirvensalon skeittipaikka kunnostetaan. Uimarannoista kohennetaan Ispoisten rantaa ja Maariaan rannan rakenteita.

Lähde: Liikuntapaikkasuunnitelma 2029.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​

Aiemmat viestit (9)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Jossu
Ei hiihtoa väkisin
Ei hiihto ole mikään kansalaistaito eikä muuten jääkiekkokaan.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
KK
Vast: Parkkipaikat puuttuu?
Ja nuo havainnekuvassakin näkyvät paikat kuuluvat mielestäni naapurikiinteistölle. Kaiken kaikkiaan parkkipaikkatilanne Kupittaalla on ala-arvoisen surkea. Alueella on asuintaloja, opiskelupaikkoja, työpaikkoja ja urheilupaikkoja. Kaikki tarvitsevat parkkipaikkoja.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Tä?
Hallin käyttö
Kuka hallissa pelaa, mitä ja mitä sarjaa? Keskustelussa toistuu jatkuvasti koripallon pääsarja, lenttiksen pääsarja sekä kyseisten lajien kv-ottelut. Mitä helvettiä? Onko Turussa niiden lajien pääsarjoja?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
K.Kotonen
Vast: Hallin käyttö
Kaikki pääsarjojen joukkueet näyvettynyt ja yksi syy on juuri palloiluhallin (kotiluolan) puuttuminen. Eikä ilman omaa kotiluolaa selaisia koskaan tule.
Ehkä tuon hallin parempi nimi olisi urheiluhalli. Tällöin ei herkkänenät takerru liikaa tuohon palloilu sanaan.
Pitäisikö siis turkuun tehdä ainoastaan lisää jäähalleja ja jalkapallokenttiä, koska täällä on pääsarjajoukkueet ko lajeista?

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
TT
Vast: Hallin käyttö
Lentopallo ja koris loppui tilojen vuoksi. Pelaajia kyllä riittää.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Hienoliike
Parkkipaikat puuttuu?
Kuvien mukaan näyttää siltä että palloiluhalliin on tulossa vain kourallinen parkkipaikkoja. Onkohan tarkoitettu vain tilaisuuksiin joissa on maksimissaan 10-20 osallistujaa. Ei ole reallistista oletaa että kaikki tulisivat legendaarisen hyvällä joukkoliikenteellä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

 • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
 • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
 • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
 • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
 • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
 • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
 • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
 • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vast: Parkkipaikat puuttuu?
Tuon hallin alle tulee kyllä muutaman sadan auton parkkihalli.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Dilsu
Vast: Parkkipaikat puuttuu?
Halli muutamalle sadalle autolle ei riitä mihinkään, jos katsojia tulee paikalle 2500. Kupittaalla on siis edessä pysäköintikaaos myös iltaisin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä
Ilmoitus näkyy vain keskusteluiden moderaattoreille, eikä sitä tulla julkaisemaan.

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.