Paikalliset

Sunnuntai on tanssipäivä

Pyrkivän päivätanssit on suosittu tapahtuma, mutta lattialla on silti mukavasti tilaa. TS/Jori Liimatainen
Pyrkivän päivätanssit on suosittu tapahtuma, mutta lattialla on silti mukavasti tilaa. TS/Jori Liimatainen

Turun Pyrkivän Urheilutalolla järjestetään joka sunnuntai perinteikkäät päivätanssit. 1950-luvun puolivälissä alkaneet tanssit olivat hyvin suosittuja pari vuosikymmentä, mutta hiipuivat sitten. Tanssikansan iloksi perinne elvytettiin takaisin 1990-luvulla.

– Päivätanssit on hyvin suosittu tapahtuma. Ihan alkuaikojen satojen ihmisten kävijämääriin ei enää päästä, mutta reilu sata tanssijaa on joka sunnuntai kuitenkin, toimistonhoitaja Mia Salonen sanoo.

Tanssien järjestäjä antaa monipuolisuustakuun eli orkesteri soittaa foksit, tangot, valssit ja humpat sekä jenkat, polkat, masurkat ja jivet.

– Ainakin yksi tahti tulee jokaista tanssia. Ja ellei orkesteri pysty soittamaan, niin otetaan avuksi levysoitin, Salonen kertoo.

Pyrkivälle toivotetaan tervetulleeksi kaikki tanssimisesta kiinnostuneet. Salonen vakuuttaa, että ei tarvitse hallita kaikkia mahdollisia tansseja, vaan perustaidoilla pärjää hyvin.

– Orkesteri soittaa kerrallaan 45 minuuttia, ja siitä viimeiset tahdit ovat erikoisempia. Muu aika on perinteisempää tanssimusiikkia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ensikertalaiselle päivätanssit voivat olla hieman hämmentävä kokemus, koska tanssietikettiin kuuluu paljon erilaisia pieniä asioita. Salonen suosittelee hetken tarkkailemaan miten tansseissa toimitaan.

– Nopeasti varmasti hahmottaa, mitkä ovat naisten ja mitkä ovat miesten penkit. Seinällä on valotaulu, joka ilmoittaa milloin on naisten tai miesten haku. Ja kun sitten tanssii samaan suuntaan muiden kanssa, niin kyllä aloittelijakin pärjää, Salonen hymyilee.

Konkarit myös mielellään opastavat uusia tulokkaita tanssietiketin saloihin, ja aloittelijoita kohtaan ollaan hyvin myötämielisiä.

– Ei se niin suuri katastrofi ole, jos vaikka hakisikin väärään aikaan, Salonen lohduttaa.

Päivätansseihin on hyvä varustautua kevyillä jalkineilla. Tanssikengät eivät ole välttämättömät, mutta sisäkengät ovat suositeltavia.

– Paksupohjaiset ulkokengät eivät liu’u parketilla. Huonoilla jalkineilla tanssiminen on raskasta, Salonen sanoo.

Tanssiessa tulee lämmin, joten kannattaa suosia kerrospukeutumista. Villatakin voi helposti riisua ensimmäisten tahtien jälkeen. Teknisiä tekstiilejä suosivat sellaiset parit, jotka tulevat paikalle nimenomaan tanssimaan.

– Kravattia ei todellakaan tarvitse, perussiisti pukeutuminen riittää. Urheiluvarustus kuuluu tosin enemmän kuntosalille eli lenkkarit ja verkkarit eivät kuuluu tansseihin, Salonen opastaa.

Salonen muistuttaa naisia miettimään, onko tarvetta ottaa käsilaukkua mukaan ja myös laukun mallia. Jos olkahihnan saa laitettua olan yli, niin käsilaukku voi hyvin olla mukana lattialla. Osa miehistä on oppinut nappaamaan hihnasta selän puolelta kiinni.

– Pyrkivällä on huomioitu myös käsilaukkujen aiheuttama haaste, ja naisten penkkirivin päissä on paikka, mihin laukun voi jättää tanssin ajaksi.

Tanssi harrastuksena sopii kaikille. Muutaman tunnin parketilla hääriminen on kuntoa kohottavaa liikuntaa, ja lisäksi tanssi aktivoi aivoja ja on sosiaalinen tapahtuma.

TS