Uutiset

Kirkon tuhopoltto johtui yksittäisen henkilön ongelmista

Ylivieskan historiallisen puukirkon rauniot Pohjois-Pohjanmaalla 27. maaliskuuta 2016. Lehtikuva/ Tomi Hirvinen
Ylivieskan historiallisen puukirkon rauniot Pohjois-Pohjanmaalla 27. maaliskuuta 2016. Lehtikuva/ Tomi Hirvinen

Ylivieskan kirkkopalosta epäillyn kertomuksissa on suuria epäloogisuuksia, kertoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Ari Rutanen tiedotustilaisuudessa maanantaina. Rutasen mukaan epäilty on tunnustanut osallisuutensa kirkon palamiseen, mutta ei ole suoraan tunnustanut sytyttäneensä paloa.

– Vaikuttaa siltä, että nämä surulliset tapahtumat ovat seurausta yksittäisen henkilön ongelmista, Rutanen kiteytti.

Ongelmien laatuun tutkinnanjohtaja ei ottanut kantaa.

Tutkinnanjohtajan mukaan viitteitä rasismiin, radikalisoitumiseen tai muunlaiseen ääriajatteluun ei ole tullut ilmi. Myöskään päihteillä ei uskota olevan osuutta tekoon.

Rutanen kertoo esittävänsä epäiltyä vangittavaksi. Vangitsemisvaatimus tulee esittää tiistaihin puoleenpäivään mennessä Ylivieska-Raahen käräjäoikeudelle.

Hetkessä ilmiliekeissä

Kun pelastuslaitos pääsi lauantai-iltana tapahtumapaikalle, oli jo alusta asti selvää, ettei mitään ollut tehtävissä kirkon pelastamiseksi.

– Kun yksiköt tulivat paikalle, tehtävänä oli sammuttaa ulkopuolelta ja suojata ympäristö, kertoo palopäällikkö Jorma Rasila Jokilaaksojen pelastuslaitokselta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirkon varsinaista sammutusjärjestelmää ei korkean kuumuuden ja liekkien takia voitu käyttää.

Rasilan mukaan jälkisammutustyöt jatkuvat tiistaihin asti.

Huhuilta siivet

Poliisi tiedotti melko poikkeuksellisesti heti tuoreeltaan, että epäilty on kantasuomalainen mies. Tutkinnanjohtaja Rutasen mukaan syynä oli halu pitää tiedottaminen avoimena ja katkoa huhuilta siivet. Muun muassa Facebookin keskusteluryhmissä alkoi heti lauantai-iltana kiertää huhuja ja lynkkausmielialaa, että tuhotyön takana olisivat olleet maahanmuuttajat.

– Pyritään hälventämään huhuja, joita tänä päivänä tuntuu leviävän enemmän kuin aikaisemmin, selitti Oulun poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta.

Kolmekymppisellä pohjoispohjalaisella miehellä ei ole huomattavaa rikostaustaa. Poliisin mukaan epäilty otettiin kiinni tapahtumapaikan välittömästä läheisyydestä.

TS–STT