Kirkko voi tarjota tilapäisen hätämajoituksen avuntarvitsijalle
Kirkko on varautunut kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden suojelemiseen, kertoi arkkipiispa Kari Mäkinen MTV:n haastattelussa. Mäkisen mukaan kirkko ei voi käännyttää oveltaan ihmisiä, jotka etsivät turvaa. Arkkipiispa muistuttaa, että kirkon tehtävä Suomessa on rakentaa rauhaa kristittyjen ja muslimien välillä.
Turun arkkihiippakunnan kansainvälisen työn hiippakuntasihteeri Anssi Nurmi kertoo, että seurakuntien varautuminen tarkoittaa muun muassa avunantoa koskevan ohjeistuksen päivittämistä tilanteeseen, jossa avunhakijoiden joukossa on turvapaikanhakijoita.
– Kielteisen päätöksen saaneiden kohdalla tuki voi tarkoittaa esimerkiksi asianajajan konsultaatiota, tilapäistä hätämajoitusta tai tuen hankkimista sieltä, minne kielteisen päätöksen saanut karkotetaan. Hätämajoitus kestää sen aikaa, kun asianajajaa on konsultoitu. Tyypillisesti muutaman yön.
Nurmi korostaa, että seurakunnat eivät piilottele ketään. Kirkko toimii turvapaikka-asioissa yhteistyössä viranomaisten kanssa. Nurmen mukaan yhteistyö on sujunut hyvin.
– Tavoitteena on varmistaa, että prosessi on mennyt oikein ja turvapaikanhakija on saanut kaiken avun, mikä hänelle kuuluu. Seurakunta on yhteydessä poliisiin ja kertoo avoimesti tilanteesta.
Nurmi sanoo, että aiemmilta vuosilta kokemusta vastaavista tilanteista on esimerkiksi Turun Mikaelin seurakunnassa.
”Pelko ei poistu käskemällä”
Arkkipiispa Mäkinen ymmärtää, että viime päivien tapahtumat Brysselissä herättävät ihmisissä pelkoa ja epävarmuutta mutta muistuttaa samalla, että pelko ei poistu käskemällä tai kostamalla.
– Kukaan meistä ei ole pelkästään kulttuurinsa ja uskontonsa edustaja. Meillä kaikille on omat toiveemme ja unelmamme – ja pelkomme. Keskustelu pitää käydä silmien tasolla, hän kuvaa MTV:lle.
– Kirkon tehtävä on rakentaa rauhaa eikä viholliskuvia.
Mäkinen sanoo haastattelussa, että kirkko ja valtio eivät ole kaikista asioista samaa mieltä. Hän ottaa esimerkiksi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) odotuksen, että kirkon johtajienkin pitäisi osallistua taloustalkoisiin palkanalennuksin.
– Kirkon odotetaan osallistuvan yhteiskunnalliseen keskusteluun, mutta eihän se tarkoita sitä, että ollaan odottajan kanssa samaa mieltä, kuittaa Mäkinen.
Mäkinen rakentaisi yhteiskuntaa verotuksen, ei hyväntekeväisyyden kautta. Hän olisi hyvätuloisena valmis maksamaan palkastaan nykyistä enemmän veroa.
TS–STT