Uutiset
Brysselin iskut

Isisin rooli terrori-iskuissa vielä epäselvä

Lehtikuva/ Kenzo Tribouillard
Lehtikuva/ Kenzo Tribouillard

Brysselin terrori-iskuista otti vastuun äärijärjestö Isis. Tutkijoiden mukaan on vaikea arvioida, kuinka tiukka ote sillä oli iskujen suunnitteluun ja toteutukseen.

– Iso kysymys on, mitä tarkoitetaan Isis-järjestöllä, sanoo tutkija Teemu Sinkkonen Ulkopoliittisesta instituutista.

–  Varsinainen Isis-organisaatio toimii Syyriassa ja Irakin alueella, jossa se pyrkii ylläpitämään oman valtiojärjestelmänsä, kalifaatin, ja pitämään hallussa valloittamansa maa-alueet. Oman valtion olemassaoloa turvataan myös hyvin aggressiivisella ”ulkopolitiikalla”, terrori-iskuilla vihollisiksi katsottuja valtioita kohtaan, hän sanoo.

Euroopassa on jo kauan ennen Isisin olemassaoloa ollut globaalin jihadismin verkostoja. Al-Qaidan heikennyttyä Isisistä tuli niiden johtotähti.

– Solut ovat verkostoituneita ja pyrkivät tukemaan Isisin toimintaa, mutta niillä on usein tavoitteita myös omassa maassaan, Sinkkonen sanoo.

Sinkkosen mukaan ei sinänsä ole väliä, antoiko Isisin keskusjohto määräyksen Pariisin ja Brysselin iskuista vai ei.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Isis kehottaa kannattajiaan tekemään iskuja eri puolilla maailmaa, eli sen ideologiaa kannattavat yksilöt tai ryhmät eivät tarvitse erillistä käskyä. Se tekee toiminnan hyvin arvaamattomaksi.

Kalifaatti heikentynyt

Isis on hallinnut jopa Belgian kokoista aluetta Irakissa ja Syyriassa, mutta sen on arvioitu menettäneen asemiaan. Se voi lisätä väkivaltaa ulkomailla.

– On luontevaa ajatella, että terrori-iskuilla huomio kiinnittyy muualle, kun omalla alueella ollaan vaikeuksissa, sanoo tutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta.

Malkin mukaan iskut voi nähdä myös kostona länsimaille tai yrityksenä painostaa niitä olemaan toimimatta Syyriassa ja Irakissa. Vielä on vaikea sanoa, onko taustalla pitemmälle laskettua ajatusta iskeä nimenomaan Euroopan unionia vastaan.

Myös tutkija Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta korostaa, että tekojen motiiveja voi arvioida vasta, kun tekijöiden taustasta ja yhteyksistä on enemmän tietoa. Jonkinlainen yhteys Isisiin on kuitenkin mitä todennäköisimmin ollut.

Sinkkonen sanoo, että Isisin riveihin on lähtenyt taistelemaan jopa 5 000 Euroopan maiden kansalaista. Kun järjestö voitetaan omalla alueellaan, taistelijoita siirtyy muualle. Ensisijainen tavoite on luoda uusi kalifaatti muualle, kuten Libyaan, mutta moni palaa kotiin.

Suomessakin on Isisin riveissä taistelleita. Syrjäinen Suomi ei kuitenkaan ole kovin kiinnostava kohde iskuille, joilla haetaan mahdollisimman suurta kansainvälistä huomiota.

– Suomessa on todennäköisesti tukitoimintaa ja rahoittamista, tai sitten hakeudutaan tänne turvaan, kun kuvitellaan että täällä ei jäisi kiinni, Sinkkonen sanoo.

”Kotikutoista”

Kyvyttömyys ratkaista Syyrian konfliktia on puhaltanut uutta liekkiä jihadismin ideologiaan, jossa länsimaat nähdään vihollisina. Tutkijoiden mukaan ei ole näyttöä, että tuoreet terrori-iskut liittyisivät Euroopan pakolaiskriisiin.

– Kaikki viittaa siihen, että ihan kotikutoisesta terrorismista tässä on kyse, Sinkkonen sanoo. Lähes kaikki Euroopan terroriteot ovat olleet täällä syntyneiden tai kasvaneiden ihmisten tekemiä.

Malkin mukaan terrorilla voidaan myös pyrkiä kiristämään eurooppalaisten suhtautumista muslimeihin ja sitä kautta radikalisoimaan muslimeja Isisin puolelle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

TS–STT

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta

Huomio! Turun Sanomien keskustelupalstan säännöt ovat uudistuneet. Tavoitteena on parantaa moderointia siten, että kommentit ehditään käsitellä nykyistä nopeammin. Uudistus ei vaikuta lehden mielipidesivun toimintaan. Tutustu uusiin käytäntöihin täällä.

Otsikko
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun. Tehdään yhdessä Turun Sanomien keskustelupalstasta paikka, jossa on mukava keskustella asiallisesti kiinnostavista aiheista.

Keskusteltavaksi avattavaista jutuista päättää Turun Sanomien toimitus. Kaikista jutuista ei voi keskustella. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea tai poistaa aiemmin avoinna olleen keskusteluketjun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme vahvasti oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Toisen ihmisen nimellä tai valheellisesti jonkun tahon edustajana esiintyminen on kiellettyä.

Kaikki viestit tarkastetaan ennen julkaisua. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja moderoidaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22 muun työn ohessa. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Verkkokeskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Viestien julkaisusta päättää toimitus oman harkintansa mukaan. Emme ehdi vastamaan yksittäisten kommenttien julkaisua tai julkaisematta jättämistä koskeviin tiedusteluihin.

Jos kommenttiketjuun on mielestäsi lipsahtanut sääntöjen vastainen tai muutoin epäasiallinen viesti, ilmoita asiattomasta viestistä keskustelussa. Toimitus päättää, onko ilmoitus aiheellinen.

Jos jutussa on virhe, kerro siitä suoraan toimitukselle, älä keskusteluketjussa. Saamme tiedon näin nopeammin ja voimme korjata virheen. Virheistä voit kertoa sähköpostitse osoitteeseen ts.verkkotoimitus@ts.fi.

Toimitus voi käyttää keskustelupalstalle tulleita viestejä esimerkiksi aihetta käsittelevän jatkojutun julkaisun yhteydessä.

Päivän aikana avautuneet keskustelut sulkeutuvat oletuksena klo 23. Toimitus voi avata paljon kommentteja keränneitä juttuja uudelleen keskusteltavaksi seuraavana päivänä.

Julkaistavaksi valittavien viestien on noudatettava seuraavia sääntöjä:

  • Lue juttu ja kommentoi vain sen aihetta. Älä yritä vaihtaa aihetta.
  • Älä kommentoi itse keskustelua tai toisten kommentteja. Muiden keskustelijoiden kirjoitustyyliä tai henkilöä käsitteleviä viestejä ei hyväksytä.
  • Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia, väkivaltaan tai muuhun laittomaan toimintaan yllyttäviä tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista.
  • Muista hyvät tavat, älä huuda, kiroile tai käytä epäkohteliaita nimityksiä. Älä ilakoi toisten vastoinkäymisillä tai pilkkaa ketään. Suhtaudu muihin keskustelijoihin kunnioittavasti. Ole kriittinen asiallisesti.
  • Varmista, että esittämäsi tiedot pitävät paikkansa. Älä jaa epämääräisiä huhuja tai perustelematonta mutuilua.
  • Viestisi kuuluu viedä keskustelua eteenpäin: Älä toista samaa asiaa, jonka joku muu on jo todennut. Älä jankuta tai kirjoita perustelemattomia negatiivisia heittoja.
  • Kirjoita napakasti, todella pitkä viesti saattaa jäädä julkaisematta.
  • Voit liittää kommenttiisi teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.​