Uutiset

Clinton ja Trump voittoon Arizonassa – Bryssel nousi puheisiin

Hillary Clinton kampanjoi Everettissä. AFP/ Stephen Brashear
Hillary Clinton kampanjoi Everettissä. AFP/ Stephen Brashear

Yhdysvaltojen presidenttiehdokaskilvassa demokraattien Bernie Sanders on voittamassa Utahissa, kertovat yhdysvaltalaismediat. Demokraatit pitivät osavaltiossa vaalikokouksen. Arizonassa taas Sandersin vastaehdokas Hillary Clinton voitti selvästi esivaalit. CNN:n mukaan Arizonassa Clinton on saamassa noin 61 ja Sanders 37 prosenttia äänistä.

Donald Trump voitti selvästi republikaanien Arizonan esivaalit. Trumpin kannatus olisi CNN:n mukaan 46 prosenttia ja kakkosena olevan Texasin senaattorin Ted Cruzin 21 prosenttia.

Ääntenlasku on vielä kesken.

Ehdokkaat ottivat kantaa Brysselin eilisiin terrori-iskuihin kampanjapuheissaan.

Demokraattien Bernie Sanders sanoi San Diegossa, että Yhdysvaltojen ja ulkomaiden tulee parantaa tiedustelutietojen vaihtamista terroristeista. Sanders myös kutsui Brysselin iskujen tekijäksi ilmoittautunutta äärijärjestöä Isisiä ”Barbaariseksi järjestöksi”.

Sandersin vastaehdokas Hillary Clinton puolestaan sanoi NBC-kanavan haastattelussa, että Yhdysvaltain on aika näyttää solidaarisuuttaan Euroopan liittolaisilleen ”yksittäin ja Naton kautta”. Clintonin mukaan Yhdysvaltojen tulee vahvistaa pyrkimyksiä ennaltaehkäistä terrorismia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Meidän on oltava ehdottoman vahvoja, älykkäitä ja vakaita tavassa, jolla vastaamme, Clinton sanoi.

Trump: Kidutuksen vastustajat ääliöitä

Republikaanien Donald Trump uusi vaatimuksensa väliaikaisesta maahantulokiellosta muslimeille. Trump sanoi CNN:n haastattelussa, että muslimien maahantulokielto estäisi terrorismia.

Trump myös kutsui kansainvälisiä kidutuksenvastaisia sopimuksia kunnioittavia ”ääliöiksi”. Trump sanoi CNN:lle, että kidutus olisi voinut jopa estää Brysselin iskut.

– Abdeslam olisi saattanut puhua paljon nopeammin kidutettuna, Trump sanoi viitaten Belgiassa pidätettyyn Pariisin iskujen pääepäiltyyn Salah Abdeslamiin, joka kertoi kuulusteluissa suunnitelleensa iskua Brysselissä.

Teksasilaissenaattori Ted Cruz käytti tilaisuutta hyväkseen ja piikitteli iskujen tiimoilta sekä vastaehdokastaan Trumpia että Yhdysvaltain istuvaa presidenttiä Barack Obamaa.

Cruz sanoi, että Trump on liian kokematon ulkopolitiikassa hoitaakseen Yhdysvaltain sotaa Isisiä vastaan. Trumpin kokemus ei hänen mukaansa riittäisi edes ministeriön henkilökuntaan liittymiseen.

– Panokset ovat liian korkeat työssä oppimiseen, Cruz sanoi.

Presidentti Obamaa Cruz puolestaan kritisoi siitä, ettei tämä palannut Yhdysvaltoihin Brysselin iskuista kuultuaan. Obama on valtiovierailuilla Kuubaan ja Argentiinaan.

Yhdysvalloissa äänestetään parhaillaan molempien puolueiden kandidaateista presidentinvaaleihin. Republikaanit järjestävät vaalikokouksen Utahin osavaltiossa ja esivaalit Arizonassa. Demokraateilla on vaalikokous Idahossa ja Utahissa sekä esivaalit Arizonassa.

Utahissa ja Arizonassa kiinnostus esivaaleja kohtaan on ollut niin suurta, että ihmiset ovat jonottaneet useita tunteja äänestyspaikoille.

TS–STT